URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2018, 13:02

Puşcărie pentru VIP-uri: Ce spune Alexandru Kiss despre condamnarea aspră pe care a încasat-o alături de magnatul Beni Rus

Puşcărie pentru VIP-uri: Ce spune Alexandru Kiss despre condamnarea aspră pe care a încasat-o alături de magnatul Beni Rus "NU MAI IES VIU". Condamnat împreună cu Beniamin Rus (fundal), alături de care în urmă cu trei ani era reţinut de DNA, fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss (prim-plan), se declară consternat de duritatea sentinţei. "La 66 de ani, după 8 ani nu mai ies viu de acolo. Un trădător de ţară, un ucigaş în serie nu primea atâta!", a spus fostul politician BIHOREANULUI la o zi după sentinţa Tribunalului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sentinţă dură pronunţată lunea trecută de Tribunalul Bihor în procesul deschis de DNA Oradea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, proprietarului grupului de firme Selina, Beniamin Rus, şi cetăţeanului ungar Bojtor Vilmos, care a intermediat mita între cei doi.

După mai bine de un deceniu de la comiterea faptelor care le-au fost imputate de procurori, completul de judecată a stabilit pedepse de închisoare cu executare pentru "vedetele" acestui dosar, în care au mai fost implicaţi şi alţi trei oameni de afaceri, exoneraţi însă de răspundere datorită prescripţiei răspunderii penale.

Dosar "greu"

După cum BIHOREANUL a mai scris, în procesul început în 2015 au avut loc mai bine de 50 de înfăţişări, din care cinci luna trecută. La ultimul termen, întins în 31 mai pe 13 ore, instanţa rămăsese în pronunţare pentru luni, 11 iunie, dar a amânat sentinţa cu o săptămână.

Prin rechizitoriu, DNA a susţinut că în perioada 2002-2003 Kiss şi amicul său Alexandru Mudura, patronul Lotus Center, ar fi primit 300.000 euro de la Miklossy Ferenc, proprietarul firmei Keviep din Debreţin, pentru a aranja ca Primăria Oradea să-i atribuie contractul de construire a haldei ecologice a oraşului. În 2003-2004, cei doi ar fi primit 100.000 euro de la patronul Selinei, Beniamin Rus, în schimbul unor contracte de la CJ Bihor pentru lucrări de apă-canalizare în comune, deszăpeziri şi modernizarea DJ 709A Pocola-Şoimi, iar în 2005-2006 acelaşi Rus le-a dat alţi 700.000 euro pentru a cumpăra sub preţ terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii.

Cea mai consistentă şpagă, de 3,21 milioane euro, Mudura şi Kiss ar fi primit-o între 2002-2008 fiindcă ar fi impus directorului CET, Dragoş Gligor, aprovizionarea cu cărbune din Ungaria prin firmele lui Roatiş şi Bojtor.

Şpăgi şi comisioane

În ce priveşte încasarea mitei, aceasta se făcea sub masca unor achiziţii de utilaje şi materiale, precum şi a unor servicii de consultanţă. Concret, Keviep şi Selina au negociat direct cu furnizorii cumpărarea de utilaje la un anumit preţ, dar le "plimbau" prin firme offshore deţinute de sătmăreanul Bojtor Vilmos, stabilit în capitala Ungariei, pentru ca în final să intre în posesia lor la preţuri umflate. Bojtor retrăgea din conturi diferenţele rezultate şi, după ce îşi reţinea propriile comisioane (3-4%), remitea banii lui Mudura şi lui Kiss, în Oradea şi în Budapesta, fapt pe care, de altfel, l-a recunoscut în faţa judecătorului.

Cei doi ar fi primit astfel peste 4,3 milioane euro, păgubind serios bugetele publice, numai în afacerea Luceafărul CJ Bihor pierzând 6,12 milioane euro fiindcă a vândut Selinei, cu caiete de sarcini la a căror redactare ar fi contribuit însuşi Rus, doar amprentele de sub viitoarele blocuri pe care firma urma să le construiască, nu şi restul parcelelor, rămase fără valoare şi folosite doar pentru alei şi parcări.

Cu executare

Potrivit deciziei judecătorilor, pronunţate lunea trecută, pe 18 iunie, Alexandru Kiss ar urma să execute o pedeapsă rezultantă de 8 ani de închisoare în regim privativ de libertate, pentru patru fapte de spălare de bani în formă continuată (infracţiune sancţionată de Codul penal cu pedepse între 3-10 ani) şi câte una de abuz în serviciu (infracţiune pedepsită prin lege cu 2-7 ani), luare de mită (pentru care pedeapsa este tot între 3-10 ani) şi trafic de influenţă în formă continuată (infracţiune sancţionată prin lege cu 2-7 ani). Ca pedepse accesorii, fostului politician i s-a interzis pe o perioadă de 5 ani dreptul de a fi ales în funcţii publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Afaceristul Bojtor Vilmos Laszlo, care a mijlocit şpăgile către Kiss şi Mudura, iar la proces a şi recunoscut că le-a remis banii, a primit 6 ani de închisoare cu executare, fiind condamnat pentru patru fapte de spălare a banilor în formă continuată şi câte una de trafic de influenţă în formă continuată şi de complicitate la luare de mită (infracţiune sancţionată de lege cu 3-10 ani). Tot timp de 5 ani i s-a interzis şi lui dreptul de a fi ales sau numit în funcţii publice, precum şi cel de a ocupa funcţia de administrator sau de reprezentant al unei societăţi comerciale.

Beniamin Rus, patronul grupului Selina, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, pentru două fapte de spălare a banilor în formă continuată şi una de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice (infracţiune sancţionată prin lege cu 2-7 ani), primind la rându-i interdicţia de a exercita o funcţie publică, precum şi pe aceea de a conduce societăţi comerciale timp de 5 ani.

Din pedepsele pe care urmează să le execute, lui Kiss şi Rus li se vor scădea cele 24 de ore petrecute în arest între 2 şi 3 iunie 2015, când DNA Oradea i-a reţinut pentru 24 de ore.

Scăpaţi de răspundere

În proces au fost implicaţi şi alţi trei inculpaţi, scăpaţi însă de condamnare ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Concret, instanţa a fost nevoită să înceteze procesul penal faţă de afaceristul ungar Miklossy Ferenc senior şi faţă de fiul acestuia, Miklossy Ferenc Laszlo, fost director la subsidiara East Bau din România a firmei Keviep, precum şi faţă de orădeanul Gheorghe Roatiş, patronul firmei Martex Trans, "curea de transmisie" a banilor către tandemul Kiss-Mudura, dar care la proces a declarat că-şi regretă faptele şi că era dispus, dacă ar fi fost condamnat cu suspendare, să presteze muncă în folosul comunităţii.

În ce îl priveşte pe Alexandru Mudura, beneficiar alături de Kiss al unor şpăgi care au totalizat 4,3 milioane euro, acesta a decedat, aşa cum se ştie, în 2015, înainte să fie trimis în judecată.

Banii înapoi!

Pe lângă pedepsele privative de libertate, completul Tribunalului Bihor a stabilit şi sancţiuni financiare drastice în sarcina celor condamnaţi, pe care le-a împărţit după responsabilităţi. Conform sentinţei, cele mai mari sume le vor avea de achitat fostul şef al CJ şi al UDMR - peste 5,55 milioane de euro, şi patronul Selina - peste 3 milioane de euro.

În total, instanţa a dispus confiscarea a peste 10,4 milioane de euro de la inculpaţii condamnaţi, banii constituind obiect al infracţiunilor de spălare de bani, abuz în serviciu şi luare de mită pentru care i-a găsit vinovaţi.

Totodată, Tribunalul a luat act că "persoana vătămată Consiliul Judeţean Bihor nu s-a constituit parte civilă în cauză", adică în procesul penal intentat de DNA, astfel că banii ce vor fi recuperaţi în cazul în care sentinţa rămâne definitivă vor merge la bugetul statului, nu pentru despăgubirea administraţiei judeţene, direct prejudiciate de acţiunile grupului infracţional.

Judeţul, în pagubă

Acest lucru se întâmplă fiindcă CJ Bihor, controlată ani la rândul de colegi politici, subordonaţi ori parteneri de-ai lui Kiss, a refuzat ani de zile să admită prejudiciul constatat de DNA Oradea în urma afacerii Luceafărul, abia în luna martie a acestui an adoptând o hotărâre prin care îşi însuşeşte prejudiciul şi deschide împotriva fostului preşedinte Kiss un proces separat de cel penal, în civil, care însă s-ar putea să nu-i mai folosească la nimic.

Cum hotărârea Tribunalului nu e definitivă, instanţa a dispus menţinerea sechestrelor instituite asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 3.063.109 euro în ceea ce îl priveşte pe Rus şi respectiv până la concurenţa sumei de 5.554.054 euro în cazul lui Kiss.

De asemenea, instanţa a menţinut şi popririle pe încasările de bani pe care acesta din urmă le are de la diverse persoane fizice şi juridice pe care le-a creditat, obligând totodată inculpaţii şi la plata cheltuielilor judiciare: 35.000 lei - Kiss, iar Bojtor şi Rus câte 25.000 lei. Rămâne de văzut care va fi nota de plată finală...


SUPĂRAREA LUI KISS
"Am tăcut, am fost băiat bun"

În timpul procesului, fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, i-a spus reporterului BIHOREANULUI, singurul care a urmărit evoluţia acestuia, că "indiferent dacă sentinţa va fi de achitare sau de condamnare", va explica într-un interviu motivele pentru care se consideră nedreptăţit de procurorii DNA.

A doua zi după sentinţa Tribunalului, însă, fostul politician a amânat momentul confesiunii, spunând că avocaţii i-au cerut să se abţină până la publicarea motivării acesteia. "Eu am tăcut, am fost băiat bun, n-am vorbit în presă, dar văd că judecătoarea a copiat rechizitoriul DNA. Halucinant! Am tăcut şi asta nu a avut niciun rezultat", a spus Kiss, promiţând că va rupe tăcerea, dar abia după motivare.

Până atunci, însă, fostul şef al UDMR s-a declarat şocat de raţionamentele instanţei, care "a luat de bună" depoziţia lui Bojtor Vilmos conform căruia ani de zile acesta le-a dat bani fostului şef al CJ Bihor şi fostului patron al Lotus, dar a ignorat afirmaţiile acestuia potrivit cărora l-ar fi "uns" tot cu 3,12 milioane euro şi pe fostul director al CET, Dragoş Gligor.

"Acum mi se cer mie şi lui Bojtor toţi banii, dar lui Mudura nimic, nici lui Dragoş. Ori minte Bojtor, ori nu. El a spus că a mituit, dar nu a fost condamnat pe cine a mituit el (n.r. - adică Dragoş Gligor), ci el şi cu mine", a acuzat Kiss.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
pacat ca doar atat
La cat rau a facut omul asta, daca pot sa ii spun asa, a primit foarte putin. Faptul ca intra la 66 de ani la puscarie e pt ca a facut tot ce s-a putut ca sa amane. Trebuia sa mearga la 55, noi am fi fost mult mai castigati fara el iar pedeapsa era gata. Oamenii astia au avut ocazia in viata asta sa faca ceva, sa fie tinuti minte, sa fie relevanti pt multi. Si tot ce au putut da din ei a fost gunoi si otrava, pt ca asta sunt. Cand se vor duce la groapa o sa duca oare toate casele si pamanturile si banii cu ei?? Nu au inteles nici macar atata. La multi ani Sanyi baci, sa nu te mai vedem niciodata. Ma bucur ca nu ati reusit inca sa distrugeti justitia in Romania desi faceti tot ce puteti pt asta. Gunoaielor!
Postat 26 Iunie 2018, 00:35 de cchris26
Pentru uz didactic
Saga asta ar merita o acoperire nationala intr-o emisiune tv : In premiera;Romania, te iubesc;Romania furata etc. O serparie intinsa pe ani de zile...Sechestru de 3 mil lu' Rus si 5.5 mil lu' Kiss. Au bunuri mobile si imobile la valoarea asta? Pe persoana fizica?
Postat 25 Iunie 2018, 23:53 de excalibur
A "incasat" foarte putini ani fata de ce a facut.
Pe viata trebuia. Chiar ar fi normal ca cei 8 ani sa insemne mai mult decat finalul lui ca individ. Din pacate, talharul va face doar 4 ani, dupa care isi va consuma linistit pensia cuvenita din fondul de la Budapesta.
Postat 25 Iunie 2018, 20:56 de CrisDumi
mda...
Doamne, dar ce fetisoara inocenta are, cum puteti sa fiti asa rai cu un baiat asa de bun? Sanyi bacsi, stai linistit, oricum nu vei sta nicio secunda la racoare, iar bani presupun ca oricum nu mai ai, nici bunuri pe numele tau.
Postat 25 Iunie 2018, 14:54 de seth
tradator
Tradator de tara esti.
Postat 25 Iunie 2018, 13:27 de meloman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON