URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clujul ne ia banii!

Regionalizarea pe şest continuă: după ce Oradea a pierdut Vama şi Inspectoratul în Construcţii, administrarea fiscală a celor mai prospere firme bihorene e mutată tot la Cluj. Din 1 februarie, pe neştiute, 390 de firme mijlocii din Bihor sunt preluate de Regionala Finanţelor Publice din Cluj, ceea ce va provoca o scădere cu peste 30% a veniturilor colectate în judeţ, implicit a sumelor redistribuite de la bugetul central, dar şi punerea pe drumuri a contabililor şi directorilor companiilor, care se arată deja revoltaţi de decizie.

Pas în doi

BIHOREANUL vă prezintă culisele deciziei prin care liberalii aruncă tandemul Bolojan-Mălan în lupta pentru Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean. Formula prin care vicele Mălan a fost dislocat de la Primărie, unde fusese pregătit ca "moştenitor" al lui Bolojan, a fost stabilită după ce preşedintele CJ, Cornel Popa, a fost convins să accepte retragerea... în Parlament.

INTERVIUL BIHOREANULUI

George Haber, singurul milionar orădean din Sillicon Valley: "Progresul din Oradea este extraordinar"

Faceţi cunoştinţă cu Gyuri "Dumnezeu". Aşa l-a supranumit BIHOREANUL în 2006 pe unul dintre cei mai de succes orădeni, care şi-a construit cariera printre geniile IT ale planetei din celebra Sillicon Valley. Fiul unei supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, George Haber, acum în vârstă de 62 de ani, a plecat de tânăr în Israel, unde şi-a făcut studiile în domeniul tehnologiei. Talentul şi ambiţia l-au dus apoi în America, unde la începutul anilor ’90 a lansat prima companie care a creat soluţia ce permitea rularea de filme şi muzică în software, contribuind astfel la dezvoltarea conceptului DVD. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, George Haber vorbeşte despre lumea businessului în IT, despre întâlnirile cu Bill Gates şi Steve Jobs, dar şi despre cât de "extraordinar" arată dezvoltarea Oradiei...

Mită pe bandă

Într-o singură lună, medicul Ovidiu Pleşa de la Casa Judeţeană de Pensii a fost înregistrat cu 235 de şpăgi, din care 163 le-a împărţit cu asistenta sa, Monica Ignat. Rechizitoriul DNA Oradea dezvăluie cum medicul îşi împărţise pacienţii în "oameni serioşi", care ofereau şpăgi generoase, şi cei "de la cort", pe care îi respingea deoarece cotizau prea puţin.

CET în aer!

Electrocentrale funcţionează pe muchie de cuţit: creditorii i-au votat falimentul, dar la redactarea procesului verbal s-au răzgândit. Soarta producătorului de termie va fi pecetluită săptămâna aceasta de judecători, în condiţiile în care, plin de datorii, CET-ul încălzeşte oraşul cu cazane atât de distruse încât muncitorii se apropie de ele numai cu măşti de gaze, iar orădenii i-au dat nota 3.

Cursa pentru putere

Universitarii orădeni şi-au votat cei 57 de reprezentanţi în Senatul academic şi se pregătesc de alegerea viitorului rector. Cu două luni înaintea desemnării viitorului lider al Universităţii, singurii candidaţi previzibili sunt actualul rector Constantin Bungău şi decanul de la Medicină, Florian Bodog.

Bir-maghedonul

Orădenii care deţin clădiri cu altă destinaţie decât locativă s-au trezit că datorează de anul acesta impozite de 20 de ori mai mari. Proprietarii de imobile nerezidenţiale se pregătesc să majoreze chiriile sau să tragă obloanele, în condiţiile în care taxarea imobilelor în funcţie de destinaţie a majorat de la 3.000 lei la 40.000 lei impozitul datorat pentru o clădire de 800 metri pătraţi.

Dedicaţie retrasă

Concursul de promovare în gradul de profesor universitar al fostei decăniţe de la Textile, Daniela Ionescu, a fost oprit de comisia de concurs. Invocând nerespectarea procedurilor, comisia a suspendat concursul care, de altfel, a fost contestat de un grup de universitari la Ministerul Educaţiei şi inclusiv la premierul Dacian Cioloş, Daniela Ionescu fiind acuzată de un nou... plagiat.

Profesor la bară

Fostul director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna a fost trimis în judecată pentru luare şi dare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Acum profesor la Colegiul Economic Partenie Cosma, Răzvan Vonea e acuzat că promova chiulangiii contracost, că lua bani pentru a "rezolva" examene de Bac şi chiar pentru studenţi ai Universităţii din Oradea, dar şi că şi-a ajutat o colegă să "ungă" examinatorii pentru avansarea în gradul didactic.

Arşi cu ţigara!

Legea care interzice fumatul în spaţii publice închise îi bagă în sevraj pe patronii de localuri. Proprietarii de cluburi şi pub-uri caută soluţii pentru a nu-şi pierde clienţii fumători, cea mai grea misiune având-o cei din Pasajul Vulturul Negru, loc care, conform noii legi, e considerat tot spaţiu închis.

Lucrări fără cusur

Firma Repcon a terminat în timp record lucrările de amenajare a pârâurilor Pasteur şi Cosmo. Constructorul a finalizat lucrările de amenajare şi întubare a văii Pasteur în doar 7 luni, chiar dacă acestea erau proiectate să se deruleze într-un an şi jumătate, în paralel executând fără cusur şi lucrările de amenajare a văii Cosmo, care traversează comunele Paleu, Biharia şi Tămăşeu.

TIMP LIBER 

Oradea, "regina" teatrului

Evenimentul anului în lumea teatrală rămânească, Gala Premiilor UNITER, se va desfăşura anul acesta, pentru întâia oară, la Oradea! Gazdele de la Teatrul Regina Maria speră ca măcar unul dintre spectacolele prezentate în premieră anul trecut pe scena orădeană să fie remarcat de juriul de selecţie şi, fireşte, să fie chiar premiat de Uniunea Teatrală din România în cadrul galei ce va avea loc în luna mai. Drept urmare, a programat pentru finele acestei săptămâni vizionări ale celor mai bune producţii din 2015, atât pentru critici, cât şi pentru publicul dornic să le revadă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON