URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 21 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cu fiecare cretin care vandalizează mobilierul urban, ne dăm seama că încă suntem la stadiul de comună primitivă, intrată abuziv şi prin nebăgare de seamă în U.E.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
04 Decembrie 2017, 10:59

Lupta cu porcăria: BIHOREANUL prezintă soluţiile ce pot fi impuse ca ferma de porci Nutripork să nu polueze

Lupta cu porcăria: BIHOREANUL prezintă soluţiile ce pot fi impuse ca ferma de porci Nutripork să nu polueze CU NERVI. Întinsă pe trei ore, dezbaterea intenţiei de reautorizare a fermei de porci din Ioşia a fost extrem de tensionată. Orădenii n-au avut răbdare să-i asculte pe reprezentanţii APM şi ai Nutripork, cerând imperativ mutarea fermei şi demisia funcţionarilor de mediu, pentru că sunt părtinitori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbaterea publică pe tema reautorizării fermei de porci din Ioşia, desfăşurată marţea trecută, s-a lăsat, previzibil, cu scandal. Sala mare a Prefecturii s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de orădeni furioşi că Nutripork va putea împuţi oraşul încă 10 ani de acum înainte la fel cum a făcut-o şi în ultimul deceniu.

Împreună cu viceprimarul Florin Birta, orădenii i-au acuzat pe funcţionarii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor că s-au transformat în avocaţii firmei şi au cerut o nouă dezbatere, la care să participe şi reprezentanţi ai ministerelor Mediului şi Sănătăţii, dar şi să fie reprezentaţi în comisia care va decide dacă acordă sau nu reautorizarea.

În timp ce funcţionarii APM ridică din umeri, BIHOREANUL vă prezintă o serie de măsuri impuse de Comisia Europeană pentru a preveni poluarea provocată de fermele zootehnice, care ar putea fi impuse cu uşurinţă şi la Nutripork. Numai să vrea şi autorităţile!

Marii absenţi

Dezbaterea a adunat la Prefectură peste 120 de orădeni. Între ei, şi viceprimarul Florin Birta, deputatul PNL Florica Cherecheş, care pledează pentru o legislaţie clară în domeniul poluării olfactive, dar şi activista Nadia Pal, care în 2015 a adunat 3.500 de semnături pentru închiderea fermei. Unii participanţi au avut pancarte pe care scria "Oradea fără putori" şi "Nutripork, Oradea nu e cocina ta!".

Timea Mare, şefa Serviciului Avize, Acorduri, Autorizaţii din cadrul APM Bihor,Moderatoarea întâlnirii a fost Timea Mare (foto), şefa Serviciului Avize, Acorduri, Autorizaţii din cadrul APM Bihor, instituţie care analizează solicitarea Nutripork de a elibera o nouă autorizaţie, pe 10 ani, pentru crescătoria cu peste 10.000 de porci. Totodată, au fost în sală reprezentanţi ai Nutripork şi ai Acormed, firma care a făcut studiul ce recomandă reautorizarea, în numele căreia a vorbit co-autoarea Gabriela Vicaş.

După cum se ştie, documentul a fost semnat şi de fizicianul Olimpia Mintaş (co-asociată Acormed), recent numită tocmai la şefia APM. Pentru că se află în conflict de interese, Mintaş a preferat să absenteze de la dezbatere. Tot absent a fost şi patronul grupului Nutrientul, Iosif Pazuric. La începutul dezbaterii a participat şi şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, dar după circa o oră acesta a plecat, motivând că "este un circ".

"Să vă fie ruşine!"

chimista Gabriela Vicaş Întâlnirea a fost tensionată de la început până la sfârşit. De îndată ce chimista Gabriela Vicaş (foto) a început să prezinte studiul de mediu, oamenii au întrerupt-o. "Să vă fie ruşine, mai bine aţi pleca!", a spus un bărbat. Valul de reproşuri a curs, orădenii plângându-se că sunt obligaţi să stea cu geamurile închise, că Nutripork nu respectă distanţa minimă de 1.000 metri până la zonele de locuit, aşa cum prevăd normele legale, că instituţiile nu au aparate cu care să măsoare duhoarea şi că Mintaş a fugit de întâlnirea cu ei.

Când Vicaş a afirmat că "nu există până la ora actuală unităţi de miros", oamenii au izbucnit în huiduieli. "Hai să ne mutăm, atunci, că porcii au mai mare prioritate!", au strigat ei.  După ce a înşirat investiţiile făcute în fermă - o lagună impermeabilizată pentru dejecţii, un sistem de ventilare automatizat şi aparate de generare a unui abur uscat în fiecare hală - Vicaş a fost întreruptă. "Ce ne spuneţi dumneavoastră este perfect. Dar de ce miroase? Aici este problema, vă învârtiţi în jurul cozii. Dacă s-au făcut investiţii, de ce miroase?", a punctat Mircea Gelu Budău, fost şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare. N-a primit, însă, niciun răspuns.

Reprezentanta Acormed a fost totuşi şi aplaudată, atunci când a recunoscut că perdeaua verde care ar trebui să înconjoare ferma a fost făcută de mântuială. "Este o perdea vegetală într-adevăr insuficientă", a admis Vicaş.

Primăria zice nu

Florin Birta, viceprimar OradeaReproşuri a avut şi viceprimarul Florin Birta (foto), care a arătat că, într-o adresă recentă transmisă Primăriei, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pretinde că "mirosul nu poate fi cuantificat prin analize fizico-chimice, depinzând foarte mult de sensibilitatea şi atitudinea subiectivă a receptorilor". Altfel spus, ar fi doar o chestiune de percepţie.

"Ne iau în derâdere. Noi, orădenii, suntem foarte sensibili", a comentat Birta, care a solicitat în numele Primăriei ca reautorizarea să se facă doar cu condiţii concrete şi termene fixe de conformare din partea firmei.

După ce doi medici de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor au spus că nici această instituţie nu poate face nimic, edilul a tras o concluzie aspră: "Nu înţeleg de ce instituţiile statului sunt avocaţii firmelor!".

"Jos cu voi!"

În faţa numeroaselor reproşuri, moderatoarea Timea Mare a clacat, ajungând să-i contrazică, cu tupeu, pe orădenii care au sesizat că pe site-ul APM raportul Nutripork a fost postat abia la câteva săptămâni după ce fusese depus şi, mai ales, doar la insistenţele cetăţenilor, deşi chiar aşa s-a şi întâmplat. Femeia a răspuns apoi că n-a postat pe site şi planul de mirosuri întocmit de Acormed pentru că... "nu există această obligaţie". "Unde scrie că trebuie să public pe site tot?", a spus funcţionara, complet depăşită de situaţie. "Jos cu voi!", i-a replicat, scurt, un bărbat.

Dorin Borotă, APM BihorCa să aplaneze situaţia, colegul ei, Dorin Borota (foto), a explicat că APM nu poate cuantifica mirosurile deoarece un laborator mobil zace defect din 2005, iar Ministerul Mediului nu a alocat bani pentru întreţinerea lui, la fel cum n-a alocat nici pentru achiziţia altor aparate. "Nu tot ce vrem noi se poate face. Nu avem dovezi. Nici cei care anchetează crime nu au tot timpul dovezi, iar cei care le comit scapă", a spus Borota, stârnind şi el rumoare.

Sătui să asculte scuzele APM, orădenii au emis pretenţii, cerând ca în Comisia de Analiză Tehnică a instituţiei, care va decide soarta autorizaţiei, să fie cooptaţi şi reprezentanţii lor. "Dacă nu, vom boicota autorizaţia!", a anunţat preşedintele Asociaţiei Oradea Civică, Cristian Clapan, fără însă a primi răspuns. O altă doleanţă a cetăţenilor a fost ca APM să organizeze o nouă dezbatere, la care să participe şi reprezentanţi ai ministerelor Mediului şi Sănătăţii. "Vom cere ajutor de la Bucureşti", a zis Timea Mare.

Obligaţii europene

După cum stau lucrurile, cel mai probabil funcţionarii APM vor emite o nouă autorizaţie, dar rămâne de văzut ce condiţii vor impune pentru reducerea poluării olfactive. În luna februarie, Comisia Europeană a emis Directiva 302 ce stabileşte aşa-numitele BAT (Best Available Techniques, adică cele mai bune tehnici disponibile) privind creşterea intensivă a porcilor. Normativul european n-a fost încă transpus în legislaţia românească, dar ANPM a recomandat agenţiilor judeţene să ţină cont de conţinutul său.

În privinţa fermelor cu peste 2.000 de capete, cum e cazul Nutripork, Directiva europeană înşiră o serie de obligaţii, între care acidifierea dejecţiilor (procedură care presupune adăugarea de acid sulfuric pentru reducerea pH-ului acestora), diluarea lor şi separarea urinei de fecale. Or, la Nutripork dejecţiile nu sunt separate, diluate sau acidifiate, emanând în aer concentraţii mari de amoniac şi hidrogen sulfurat, acesta din urmă având un miros precum cel al ouălor clocite.

Tot Directiva europeană stabileşte că lagunele de stocare a dejecţiilor trebuie să fie mai mari decât strictul necesar calculat în funcţie de numărul animalelor, nici această măsură nefiind respectată de Nutripork. Conform calculelor, laguna firmei ar trebui să aibă un volum de peste 12.200 mc, dar este de doar 9.000 mc.

Euro-recomandări

Directiva are şi alte recomandări. De pildă, instalarea unui sistem de purificare a aerului, care la Nutripork lipseşte cu desăvârşire. Sau monitorizarea mirosurilor prin olfactometrie, adică măsurarea duhorii cu un aparat destinat tocmai acestui scop, pe când în Ioşia verificarea calităţii aerului se face, de către o firmă, numai la solicitarea şi pe banii Nutripork, deci doar când şi, probabil, cum "trebuie".

Directiva 302/2017 sugerează, de asemenea, şi fermentarea dejecţiilor într-o staţie de biogaz, care ar transforma materia urât mirositoare în energie termică. O astfel de staţie există de exemplu la halda de deşeuri a Oradiei, administrată de Eco Bihor, dar nu şi la Nutripork, deşi ar fi şi în avantajul fermei. Tocmai din pricina costurilor mari, investiţia e doar propusă, nu impusă. Pentru un afacerist serios n-ar trebui să fie, totuşi, o problemă. Dar cum Nutripork nici măcar banala obligaţie de a planta copaci în jurul fermei nu a respectat-o, e greu de crezut că îşi va asuma angajamente mai serioase...


LA JUDECATĂ
Poluare în aer, apă, sol

Carmen Lezeu, Asociația Sîntandrei Metropolitan AreaÎn numele Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area, pe care o conduce, unul dintre activiştii anti-Nutripork, chimista Carmen Lezeu (foto), a înaintat APM Bihor un memoriu în care prezintă efectele nocive ale poluării produse de ferma de porci.

Argumentând că localnicii din comună sunt şi mai afectaţi decât cei din Oradea, deoarece pe terenurile agricole din Sântandrei sunt împrăştiate dejecţiile, Lezeu a expus în memoriu nu doar normele europene ce ar trebui respectate, ci şi o serie de calcule care atestă că ferma contaminează nu doar aerul, ci şi solul şi apa. "Solicităm sistarea parcurgerii procedurii de eliberare a autorizaţiei integrate de mediu până la implementarea soluţiilor tehnice necesare, corecte şi eficiente", a conchis Lezeu.

Dacă solicitarea va fi ignorată, Asociaţia e decisă să conteste în instanţă autorizaţia de mediu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Sărbători fericite
Sărbători fericite @ unul galben # deasemenea și celor resemnați ca nu fac nimic numai groh groh numai aici pe la comentarii și apropo nici la dezbaterea cu creșterea impozitelor cu 20 % nu erai nicăieri ca doar erai probabil în post și la pateuri # SĂRBĂTORI FERICITE
Postat 05 Decembrie 2017, 20:08 de jules
Lui @jules abuzatului rezistent(me too#)
Explica ce esenta? Ti-am scris ca este perioada de post al Craciunului si pana in 16 decembrie de Ignat si dupa pana in 25 de Craciun post , dar pe urma pana in 1 martie numai porcarii o sa fie si o sa o tinem .@Jules(me too#) bucura-te ca doar este perioada sarbatorilor de iarna.@Jules` Unii sunt facuti ca sa conduca si alti sa fie condusi... ( de USR) asemeni tie ! Sarbatori fericite!Craciun fericit @Jules francezule.Unulgalben
Postat 05 Decembrie 2017, 18:29 de Unulgalben
Pofta buna la pateuri și grohaieli
Nu ati inteles esența ( unul galben și fane ) de fapt cum sa vedeti mai departe de pateuri si grohaieli eu acum sincer ma bucur ca unul ca PORCARUL SEF Pazurik se poate pi sa pe voi și kk cum vrea
Postat 05 Decembrie 2017, 14:25 de jules
Catre @Jules me too#( abuzatul rezistent)
Veganule@Jules iti recomand sa mergi in Dubai de Ignat ca sa nu tai porcul ci sa tai oiaea lui Daea!@Jules, rules, bules, orasul Oradea s-a dezvoltat dupa ...... dupa ce a fost ferma de porci Iosia ..... dupa ce extravilanul Santantrei a trecut in intravilanul Oradea, dupa ...dupa... ce inainte inainte ...evul mediu cetatea Oradea( unde era fata de Iosia)?@Jules am fost acolo ca sa vad adversarii cei mai aprigi asa ca si tine francezule , si opinia civica,SMA55(alieni alienati, OZN farfurii zburatoare) si USR si PNL si ceilalti cetateni.@Jules pana la Ignat mai sunt 11 zile si este perioada de post si nimeni nu da nimic, dar dupa aceasta perioada , o sa fie toate porcariile pana la anul viitor in februarie la Festivalul D`ale porcului!@Jules pentru curiozitatea ta iti raspund la nedumeriri si acuze!NU cunosc! NU stiu!NU raspund la provocari si acuze!Nu cunosc pe acest om ` Porcarul sef` dar ma gandesc ca de Ignat voi manca porc din porcul pe care l-am crescut , asta fata de tine care vei manca oaie romaneasca in Dubai daca o sa-ti de cei de acolo! @Jules francezule vorba multa saracia (p)om(rc)ului!Unulgalben
Postat 05 Decembrie 2017, 12:40 de Unulgalben
lasand la o parte ''porcaiala'' eu Mistre am revenit
Credeai că porcii sunt buni doar pentru carne şi şorici si intalniri prin primarii? De când e hrănit doar cu soia, porcul unui ţăran din Oradeain special interlop de Santandrei dovedeşte că ştie să facă mai multe decât să se tăvălească în noroi şi să râme în pământ: merge la sală, îşi monitorizează indicele de masă corporală şi scrie chiar şi pe un blog de lifestyle otrivit unor apropiaţi ai lui Gibonului, porcul a fost văzut uneori dând turul comunei pe bicicletă, iar alteori, din cocina lui răsunau melodii de zumba. “Are şi un grup de porci cu care stă toată ziua pe Facebook, schimbă reţete cu soia, îşi măsoară caloriile... Eu mă bucur că e fericit aşa, dar mi-e groază că vine iarna şi va trebui să-l tăiem. Am o presimţire că va fi foarte aţos”, adaugă agricultorul comunei! hai va pupa Mistre ficat ficat ficat ficat pateuri pe sub barba la toti! oras frumos pacat ca e populat!
Postat 05 Decembrie 2017, 11:12 de User anonimizat
oradea
galbanarule poate si pe tine te a cumparat Porcarul dar nu ne cumpara pe toti
Postat 05 Decembrie 2017, 10:19 de jules
pt unul galben de la pateu de porc
nu mai inghiti cu atata repeziciune toate vrajelile Porcarului sef ca vei face galbanare la fel nici carne nici pateu / de porc /
Postat 05 Decembrie 2017, 10:17 de jules
inteligentule
spune mi si mie unule galben la fata poate ai galbanare de la atata carne de porc pt ce ai fost tu acolo ? ca nu reusesc sa inteleg ce vrei tu de fapt ? vrei sa mi spui ca toate in oras tu le vezi roz ?ti am mai zis si eu muta te tu acolo in mijlocul fermei si cu toti de la NUTRIPORC in DUBAI
Postat 05 Decembrie 2017, 10:14 de jules
oras frumos si puturos
va sugerez sa vizitati oradea domnul bolojan a schimbat orasul total si noi mirosim penal va recomand sa nu mergeti spre santandrei fara masca de gaze risc major
Postat 05 Decembrie 2017, 07:56 de Rumanu
Comedie parodie 3D la prefectura
Am fost acolo, vorba de inceput a unuia cu blog care a fost si el acolo ` nu am avut ce face si am mers la dezbatere `a fost o comedie parodie 3D la prefectura de nici la Lotus nu vezi .Am mai scris asta , a fost o debandada ,o dezordine ,un haos , NU ai avut cu cine sa ajungi la o intelegere la un compromis, toata lumea nemultumita ca este democratie si acestia vreau sa fie vegan toti sa nu ma mance carne de porc ci numai verdeturi si salate.PNL pe deoparte cu cetateni , USR(Santandrei Metropolitan Area 55 alieni,alienati, OZN, si farfurii zburatoare un ONG inexistent)) si opinia civica pe cealalta parte contra la APM si Nutripork , deci fiecare cu gashca lui.NU s-a ajuns la nici o intelegere , desi dupa dreptate si lege dezbaterea trebuia sa aiba loc la 20 de zile de la anuntul in presa, tv, radio.Dupa lege dezbaterea trebuia fauta in 5 decembrie datorita devansari termenului dezbateri de la restaurantul Ciuperca, pe urma cei care nu si-au declarat identitatea , nu s-au trecut in tabelul nominal, aceia au fost cei mai vehementi si mai obraznici , partea USR,SMA55, opinia civica analfabeta cu greseli gramaticale si de ortografie in pancate , si istericele care au luat cuvantul , pe urma presa locala, Multumim frumos ca saptamanalul `Bihoreanul ` a fost acolo de la inceput si pana la sfarsit , dar restul? Restul a venit in mijlocul dezbateri cand nici nu stiau cine a vorbit , ce a vorbit si de ce a vorbit, au stat numai la sfarsit si au vorbit cu cei de la primarie .S-a gresit pentru ca dezbaterea trebuia facuta in incinta fermei de porci de la Iosia , nu de alta da sa vedem astia vegan mai vehementi (@jules ,rules, bules, asta cu me too# care scrie cu majuscule ) ce or sa zica si ce or sa mai faca , cum o sa-si arate nemultumirea.Unulgalben
Postat 04 Decembrie 2017, 19:22 de Unulgalben
un porc de la ferma multumit Mistre'
sunt porcul Mistre' groh groh, sunt dezamagit de sedinta din cauza grohaielilor, in speta scroafa din imagine care a bruiat toata adunarea ''groh groh'' , am decis sa ma retrag inapoi cu porci si scroafele mele decat sa mai merg la intalniri de genul asta cu scroafe si porci in adevaratul sens al cuvantului! cred ca imi voi schimba denumirea in OM fiinta umana dupa grohaielile din sala primariei! groh groh ficat ficat ficat ! am plecat sa fac pateuri!
Postat 04 Decembrie 2017, 12:29 de User anonimizat
BRAVO CELOR DE LA BIHOREANUL
VA MULTUMESC CA SUNTETI DE FIECARE DATA CU DREPTATEA LA FEL CA SI AICI ESTE VORBA DE VIITORUL NOSTRU CARE E PE CALE SA FIE CALCAT IN PICIOARE DAR NICI NOI NU NE MAI LASAM ....REZISTAM
Postat 04 Decembrie 2017, 11:10 de jules
AICI PT ORADENI D-LE SENATOR POPA
NU INTELEG ATRIBUTIILE D-VOASTRA DE SENATOR IN PROBLEMA CU BARUL MAI ALES CA NU ESTE NICI IN COLEGIUL DE UNDE PROVENITI CA SENATOR.NICI O PROBLEMA PT CASTIGUL ORADENILOR NU INTELEG DE CE NU VA AUTOSESIZATI IN PROBLEMA CU TAXELE IN MUNICIPIU CU PROIECTELE FACUTE LA MANTUIALA FARA NICI UN BENEFICIU PT ORADENI CU REAUTORIZAREA PT MEDIU PT NUTRIPORK SI ETC TOATE PROBLEME REALE PT ORADENI MAI ALES CA NU AVEM DRUMURI AUTOSTRAZI ETC ACOLO NU VA VAD DELOC SA VA IMPLICATI DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE SUNTETI O RUSINE PT ORAS
Postat 04 Decembrie 2017, 11:06 de jules
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Joburi multe, pretendenţi mai puţini, la Bursa locurilor de muncă: 'Patronii angajează pe oricine are capul pe umeri!' (FOTO)
 • Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)
 • A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)
 • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
 • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)
 • Se lucrează la extinderea drumului expres spre Episcopia Bihor. Se va construi şi un viaduct înalt de 10 metri (FOTO/VIDEO)
 • Cum arată Podul Centenarului. Va fi inaugurat înainte de termen, pe 1 Decembrie (FOTO/VIDEO)
 • Copţi, dar buni! Oradea a dat trei campioni la Openul Austriei de Judo Masters! (FOTO)
 • Nu vă jucaţi cu focul! Opt incendii de vegetaţie uscată, într-o singură zi (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON