URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2015, 07:32

Joaca cu focul: Cele mai importante clădiri publice din Bihor nu au autorizaţie de securitate la incendiu

Joaca cu focul: Cele mai importante clădiri publice din Bihor nu au autorizaţie de securitate la incendiu ARENĂ CU O PROBLEMĂ. De cel puţin două ori pe lună, aproximativ 2.000 de persoane se adună la meciurile de baschet ale CSM U Oradea. Abia acum, însă, după aproape patru decenii de la construirea Sălii Sporturilor, s-a descoperit că spectatorii nu sunt în siguranţă în eventualitatea unui incendiu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incendiul din clubul Colectiv, care a făcut peste 200 de victime, a stârnit un scandal naţional, românii întrebându-se, unii pentru prima oară, cât de sigure sunt locurile unde îşi petrec timpul.

Primii luaţi la puricat au fost patronii de cluburi, dar nu sunt singurii cu probleme. În Bihor, pe lista clădirilor care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendii se află şcoli, biserici şi clădiri aflate, culmea, în grija autorităţilor locale: Bazinul Olimpic, Sala Sporturilor, Stadionul Municipal, Teatrul Regina Maria... Singura consolare e că, potrivit pompierilor, ele nu pun în pericol viaţa celor care le populează.

Pata pe cluburi

După tragedia din Bucureşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a confirmat că în Bihor există 32 de spaţii cu destinaţie de cluburi şi săli de evenimente care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Ironia e că, în timp ce toţi comercianţii sunt obligaţi să afişeze în localuri anunţuri legate de primirea bonului fiscal, obligativitatea afişării autorizaţiei de incendiu nu apare în nicio lege sau regulament.

Mai mult, ISU nici nu dezvăluie denumirile barurilor şi cluburilor cu probleme, transparenţa fiindu-i interzisă printr-un Ordin al Ministerului de Interne vechi de mai bine de 10 ani, care contează în ochii pompierilor mai mult decât necesitatea ca oamenii să ştie ce locuri să evite pentru a nu-şi pune viaţa în pericol. La cererea expresă a BIHOREANULUI, reprezentanţii ISU Crişana spun doar atât: că 25 dintre acestea se află în Oradea (inclusiv în Piaţa Unirii şi în perimetrul străzilor Vasile Alecsandri, Traian Moşoiu, Mihail Kogălniceanu), iar restul până la 32 sunt în Băile Felix, Săldăbagiu de Munte, Gepiu, Vârtop, Valea lui Mihai şi Beiuş.

Controalele făcute în ultimele săptămâni la asemenea localuri s-au lăsat cu amenzi de 110.000 lei, dar nu şi cu oprirea activităţii, pe motiv că neregulile constatate nu au fost atât de grave. Ce-i drept, la primul control doar 12 din cele 21 de unităţi vizate erau deschise la venirea inopinată a pompierilor, semn că proprietarii îşi ştiau bubele, dar se fereau de "operaţii".

37 din 830

Chiar dacă oamenii au fost interesaţi mai ales de localuri, există şi altfel de clădiri publice în aceeaşi situaţie. Dintre şcolile bihorene, de exemplu, majoritatea funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Şi asta legal!

Din 830 de clădiri ale unităţilor de învăţământ existente în judeţ, doar 37 sunt autorizate, respectiv 49 au primit avize. "Cele avizate încă nu au primit autorizaţie din diverse motive, inclusiv pentru că la unele lucrările începute nu au fost şi finalizate", explică adjunctul inspectorului-şef al ISU Crişana, lt. col. Alin Nemeş (foto).

Celelalte 744 de clădiri în care se desfăşoară activităţi didactice nu au nevoie de autorizare, spun pompierii, fiind construite înainte ca acest document să fie reglementat prin lege ca obligatoriu. Primul act normativ care vorbea despre autorizare a fost emis în 1992 şi a devenit obligatoriu pentru construcţii şi modernizări de şcoli, indiferent de suprafaţă, abia din 2006. "Majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din judeţ au fost construite înainte de 1990, când se respectau ad-literam normele de securitate. Oricum, le verificăm anual. Nu sunt probleme majore, iar copiii nu sunt în pericol", asigură Nemeş.

Dumnezeu cu mila

Autorizaţie nu au nici cele mai multe locaşuri de cult. Din totalul de 1.096 biserici şi sinagogi, doar 46 au cerut şi obţinut autorizaţii de la ISU, alte 75 au avize pentru începerea lucrărilor de construcţie sau modernizare, iar 46 funcţionează fără girul pompierilor. La fel ca în cazul şcolilor, celelalte, în număr de 929, nu trebuie să fie autorizate pentru că datează dinainte de 1992.

În schimb, sunt obligate să respecte o serie de alte norme. "Controlăm constant bisericile şi am reuşit să convingem preoţii să scoată în afara clădirilor locurile pentru aprinderea lumânărilor. La sărbătorile mari, când se adună un număr mare de persoane, supraveghem slujbele pe durata lor", spune ofiţerul. Anul acesta, ISU Crişana a făcut 176 de controale la unităţi de cult şi a aplicat 209 avertismente şi 22 amenzi, de 15.000 lei.

Într-o situaţie specială e noua Catedrală Ortodoxă din Centrul Civic al Oradiei, al cărei proiect datează din 1992. "Încă nu s-a făcut recepţia finală şi avem discuţii periodice cu reprezentanţii bisericii, pentru că la finalul lucrărilor vor trebui să se conformeze regulilor actuale, altfel nu vor primi autorizaţie", precizează Nemeş.

Problema e că, deşi la subsol sunt suficiente căi de acces, biserica propriu-zisă are o singură ieşire directă, nu minim două, cum impun normele. Şi, chiar dacă nu e terminată, catedrala găzduieşte slujbe la care participă sute de oameni ce se îmbulzesc pe singura cale de ieşire.

Apă, foc, noroc…

Până şi autorităţile au probleme cu autorizările pompierilor. Dacă edificii precum cel al Primăriei, Cetatea, Orăşelul Copiilor, spitalele Municipal şi Judeţean (pentru modernizări), sunt autorizate, alte construcţii, aflate în grija Administraţiei Imobiliare Oradea, nu stau atât de bine.

Chiar săptămâna trecută, spectacolul pentru copii "Sesame Street Live" programat la Sala Sporturilor Antonio Alexe a fost anulat după ce organizatorii au aflat că locaţia nu are autorizaţia de securitate la incendiu, deşi găzduieşte de cel puţin două ori pe lună evenimente cu circa 2.000 de spectatori. E drept, AIO a făcut în ultimii ani investiţii în termoprotecţie şi instalarea unor sisteme de detectare a incendiilor, dar n-a cerut, aşa cum prevede legea, nici aviz, şi nici autorizaţie de la ISU.

Drept urmare, pompierii au cerut ca situaţia să fie analizată de experţi independenţi, care să dispună eventuale măsuri suplimentare, cum ar fi refacerea instalaţiei de iluminat de siguranţă, înlocuirea reţelei de hidranţi exteriori şi amenajarea unei rezerve de apă. Până acum Compania de Apă Oradea a refuzat să emită un aşa zis "aviz furnizor de apă" prin care s-ar fi angajat să asigure tot timpul debitul necesar de apă pentru intervenţii, iar actul este esenţial pentru emiterea autorizaţiei. "Eu nu mă pot angaja la aşa ceva atâta timp cât, de exemplu, ar putea interveni o avarie pe reţea ori o pană de curent la Uzina de Apă", explică directorul CAO, Ovidiu Gavra.

Bazin fără... apă

Tot din cauza neînţelegerilor dintre instituţii au rămas neautorizate şi alte clădiri din oraş. Până şi Bazinul Olimpic, care a fost proiectat cu respectarea tuturor normativelor. "Întrucât CAO nu poate asigura debitul de apă (20 litri/secundă), reţeaua de hidranţi exteriori va fi legată la rezerva de apă de la Aquaparkul Nymphaea", a precizat, la cererea BIHOREANULUI, directorul adjunct al AIO, Tunde Benyovszki.

În aceeaşi situaţie se află şi Stadionul Municipal, unde sunt asigurate ieşirile, paratrăsnetele şi hidranţii exteriori, dar nu şi debitul necesar pentru intervenţii, de data aceasta de 5 litri/secundă. "La nenumăratele solicitări către CAO nu am primit niciun răspuns favorabil", spune reprezentanta AIO.

Întrebat ce măsuri a luat ISU Crişana faţă de autorităţile care nu îndeplinesc cerinţele legale, adjunctul Alin Nemeş afirmă că pompierii sancţionează şi instituţiile publice dacă le găsesc nereguli. "Amenzi din cauza neautorizării s-au dat inclusiv la AIO", spune ofiţerul.

Modernizat, neautorizat

O altă clădire frecventată de sute de orădeni care nu are autorizarea ISU e Teatrul Regina Maria, care, deşi complet renovat şi modernizat în perioada 2009-2011 de către Consiliul Local Oradea, care îl preluase temporar de la Consiliul Judeţean Bihor, nu a fost supus nici avizării, şi nici autorizării pompierilor. Culmea e că edificiul îndeplineşte toate normativele privind securitatea la incendiu, fiind dotat inclusiv cu mochete ignifugate, sisteme de detectare a incendiilor şi uşi suficiente pentru evacuare.

Mai mult, instituţia are şi un serviciu de pompieri propriu, care supraveghează fiecare spectacol. De ce n-a cerut nimeni în 2009 sau ulterior aprobarea, nu se ştie. Cert este că, după scandalul din Colectiv, reprezentanţii CJ, care între timp au luat clădirea înapoi de la Primărie, vor să înceapă procesul de autorizare. Până nu are nevoie de încă o renovare...


MĂSURI SUPLIMENTARE
Cluburi cu afişe şi "portari"

Deşi o parte din propriile clădiri au probleme, Primăria Oradea vrea să impună proprietarilor de săli aglomerate un set suplimentar de "măsuri preventive". Aceştia ar urma să fie obligaţi să "afişeze într-un loc vizibil capacitatea maximă de persoane din incinta unităţii, admisă prin autorizaţia de funcţionare", precum şi să aibă personalul necesar care să se asigure că acest număr nu este depăşit. În caz contrar, agenţii Poliţiei Locale şi cei ai Poliţiei Municipale vor putea constata încălcarea prevederilor şi să anunţe ISU Crişana "pentru aplicarea sancţiunilor legale". Un proiect de hotărâre în acest sens va fi pus pe masa Consiliului Local în şedinţa din luna decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON