URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2018, 12:33

Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)

Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO) MUNTE DE GUNOAIE. În loc să admire frumuseţea pădurilor din aria protejată Muntele Şes, turiştii care se opresc pe platoul de belvedere de la kilometrul 13 al DN 1H, între Aleşd şi Şinteu, sunt alungaţi de putoare. Camioane întregi cu gunoaie au fost aruncate de pe buza platoului într-o râpă adâncă (foto). „S-a făcut fără ştirea mea”, se jură directorul Salubri, Octavian Sava (medalion), care se pretinde „victimă politică” a PSD, partidul din care face parte şeful Gărzii de Mediu, doar pentru că este apropiat al primarului PNL din Aleşd, Ioan Todoca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine a urcat în ultimele două săptămâni pe drumul ce duce din Aleşd către Şinteu a trebuit să suporte o duhoare grea. În total dispreţ faţă de legi, natură şi oameni, firma Salubri, deţinută de Consiliul Local Aleşd, a deversat aici camioane întregi de gunoaie pentru a nu le transporta la Oradea.

Ţinând cont că nu e la prima ispravă de acest fel, Garda de Mediu Bihor a amendat societatea cu 200.000 lei. Directorul acesteia, Octavian Sava, are antecedente şi din vremea în care coordona o altă firmă, ce opera în zonele Salonta şi Săcueni. Acum pozează în managerul eficient şi onest, care nu ştia ce-au făcut subalternii...

În mijlocul naturii

Mihai Togor, şeful Gărzii de Mediu BihorMizeria comisă de muncitorii Salubri a fost prezentată public miercurea trecută de către şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor (foto). „Un operator de salubritate, în loc să aducă deşeurile la depozitul Eco Bihor, le-a abandonat în mediul natural. Niciodată nu am mai avut în Bihor un volum aşa mare de deşeuri abandonate şi sper să nu mai avem”, a dezvăluit Togor într-o conferinţă de presă.

În urma unei sesizări, pe 6 septembrie, comisarii de mediu urcaseră pe DN 1H, care duce de la Aleşd la Şinteu, pe marginea căruia au găsit un depozit clandestin de gunoaie, „amenajat” pe buza unui platou folosit ca punct de belvedere în situl Natura 2000 Muntele Şes. Un munte cu 150 metri cubi de gunoaie, întins pe 2.500 mp!

Comisarii au mai găsit şi o groapă de gunoi clandestină la marginea satului Ţeţchea, de dimensiuni mai mici: circa 50 metri cubi de deşeuri fuseseră aruncate pe malul unui lac format după excavări de nisip şi pietriş, pe o suprafaţă de circa 500 mp. Aici, gunoaiele erau acoperite cu pământ, aşa că la suprafaţă a rămas doar putoarea şi urmele camioanelor. 

Gunoaie „deviate”

Încă de la prima privire comisarii şi-au dat seama de originea gunoaielor: staţia de sortare administrată de Salubri SA, firma Consiliului Local Aleşd. „Sunt deşeuri măcinate rezultate în urma sortării, care trebuiau aduse la depozitul Eco Bihor din Oradea”, a spus Togor.

Pe hârtie, traseul deşeurilor e clar: după ce preiau conţinutul pubelelor din cele 13 UAT-uri în care operează societatea (oraşul Aleşd şi comunele Auşeu, Aştileu, Bratca, Borod, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Ţeţchea), muncitorii le duc la staţia de sortare, unde sunt separate pe categorii. Apoi, cele reciclabile sunt vândute firmelor specializate, cele ce pot fi incinerate sunt duse la fabrica Holcim, iar ce rămâne, aşa-numitul „refuz de ciur”, adică resturile tocate, trebuie duse la Eco Bihor, unde fiecare transport este înregistrat, cântărit şi taxat în funcţie de greutate.

Numai că Salubri a făcut „economii” şi a scăpat de deşeuri comandând abandonarea lor în zone ascunse privirilor, dar nu prea îndepărtate de staţie. Mai precis, a tocmit un transportator local, care are un camion de 40 tone, să le arunce clandestin în cele două gropi depistate de comisarii de mediu. Bărbatul cu pricina a fost chiar pozat în timp ce arunca gunoaiele lângă drumul de Şinteu (foto), iar imaginile au fost trimise Gărzii de Mediu, laolaltă cu sesizarea.

Camion cu gunoaie, lângă AleşdSalubrizare „pe caiet”

Practica abandonării gunoaielor în mijlocul naturii era frecventă la Salubri, dovadă că evidenţa transporturilor făcute la negru era ţinută de angajaţii staţiei de sortare separat de registrul oficial, într-un caiet anume, care a fost găsit de comisari. „Au fost identificate 13 transporturi ilegale”, a precizat Togor.

Aşadar, de cel puţin 13 ori, în loc să ducă gunoaiele la Eco Bihor, firma Salubri le-a expediat, prin transportatorul angajat la negru, în mijlocul naturii. Luat la întrebări de comisarii de mediu, camionagiul cu pricina şi-a recunoscut vina, mărturisind că a fost plătit să „scape” de gunoaiele din staţia de sortare. Confesiunea nu l-a scăpat de o amendă de 2.000 lei, minimumul prevăzut de lege, fiind la prima abatere.

Comisarilor li s-a confirmat mecanismul ilegal inclusiv din actele puse la dispoziţie de Salubri, care arată negru pe alb că doar o mică parte din deşeurile de la Aleşd au intrat pe poarta depozitului ecologic. „În luna iulie au făcut 8 transporturi la Eco Bihor, în august doar 3. În plus, se vede cu ochiul liber că acelaşi tip de deşeuri există şi la staţia de sortare din Aleşd, şi în cele două locaţii clandestine”, a spus Togor. Deci, niciun dubiu că, în loc să ajungă la Oradea, gunoaiele adunate de Salubri au fost împrăştiate aiurea.

Recidivişti

Salubri a fost sancţionată cu două amenzi de câte 100.000 lei fiecare, una pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu, care prevede că trebuie să urmărească parcursul deşeurilor, şi cealaltă pentru nerespectarea unor măsuri impuse de Garda de Mediu anul trecut, când firma a mai fost prinsă că a îngropat gunoaie! „Sunt recidivişti, de aceea s-a luat această măsură drastică”, a spus Togor.

În august 2017, Salubri a fost prinsă că a aruncat gunoaie la marginea Aleşdului, dar într-o cantitate mult mai mică, şi a fost amendată cu 40.000 lei. Atunci, imediat după ce a încasat sancţiunea, operatorul de salubritate a încheiat un contract cu o altă firmă din Aleşd, care timp de 6 luni a fost plătită să ducă „refuzul de ciur” la Eco Bihor. Contractul a expirat în luna martie şi, sub pretextul că s-a dotat cu un utilaj propriu pentru cărat gunoaie, Salubri n-a mai angajat, în acte, niciun alt transportator. A făcut-o, după cum se vede, la negru...

Pe lângă amenda uriaşă încasată acum, firma a fost obligată şi să cureţe cele două mormane de gunoaie până cel târziu pe 17 septembrie, când comisarii vor repeta controlul. De asemenea, Administraţia Sitului Natura 2000 Muntele Şes trebuie să verifice dacă depozitul clandestin de gunoi a afectat specii şi habitate protejate, ipoteză care ar genera noi sancţiuni.

Director neştiutor

Deşi pare neverosimil că muncitorii ar fi acţionat fără acordul lui, directorul Salubri, Octavian Sava, se jură că habar n-a avut. „Unul dintre angajaţi s-a gândit că face nişte bani şi fără ştirea mea s-a înţeles cu transportatorul respectiv, persoană fizică, să ducă deşeurile de la staţia de sortare în respectivele zone”. Astfel, susţine Sava, muncitorul cu pricina spera că va deconta motorina pentru curse neefectuate spre Oradea.

Fost angajat al Primăriei Oradea, apoi director la Ave Bihor, firmă de salubritate care operează în zonele Salonta şi Săcueni, Octavian Sava a preluat conducerea Salubri în iunie 2017. Aşadar, era director la Aleşd şi când firma a încasat prima amendă pentru abandonare clandestină de gunoaie, dar, susţine el, nici atunci n-a ştiut nimic, fiind tot o „afacere” a muncitorilor.

În schimb, pretinde că este un bun manager. „Firma era aproape de faliment şi am adus-o la profit”, se făleşte Sava, precizând că pentru asta a crescut tariful de salubritate de la 3,75 lei la 6,72 lei/persoană. Neagă însă că profitul Salubri s-ar explica şi prin „economii” ilegale.

Cu „experienţă”

Sub protecţia anonimatului, angajaţii spun că directorul minte cu tupeu. „Ştia foarte bine, chiar el plătea oamenii cu 1.000 lei pe un transport ilegal”, susţine un muncitor. Mai mult, sursele BIHOREANULUI spun că Sava ar mai fi făcut isprăvi similare şi când conducea Ave Bihor, companie amendată de Garda de Mediu în decembrie 2014 cu 50.000 lei tot pentru depozitări clandestine. Ceea ce, din nou, Sava neagă, cu acelaşi tupeu.

Aflat în concediu, primarul Aleşdului n-a putut fi contactat pentru a spune dacă ştia despre ilegalităţile firmei Salubri şi care sunt măsurile pe care le va lua, edilul transmiţând doar că va analiza cele întâmplate săptămâna aceasta, după ce se întoarce. Rămâne de văzut cât de murdară i se va părea lui afacerea şi ce fel de curăţenie va face: o simplă cosmetizare sau o dezinsecţie totală?


Gunoaie aruncate în PadişPRECEDENTE

Gunoaie clandestine, la Beiuş şi Padiş

Nu e o premieră că autorităţile locale din Bihor aruncă gunoaie pe unde apucă. În vara anului 2016, primarii din Lunca, Bunteşti şi Budureasa au ordonat îngroparea unor deşeuri în râpe din Padiş (foto), de asemenea arie protejată. Toate cele trei primării au fost amendate atunci cu sume între 50.000 - 100.000 lei şi obligate să facă curăţenie.

În 2013, firma de salubritate din Beiuş, Edilul, a fost prinsă de comisarii de mediu că a continuat să folosească groapa de gunoi a oraşului, care trebuia închisă încă în 2009. Ilegalitatea a fost depistată chiar de Comisia Europeană, ai cărei angajaţi au urmărit prin satelit cum creştea dimensiunea gropii de gunoi, an de an. Ca urmare, Garda de Mediu a făcut o plângere penală pe numele directorului societăţii, Petru Mlendea, acum primar. Rezultatul cercetărilor n-a fost făcut public, însă, niciodată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON