URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2013, 10:34

Criminal şovin: Avocatul Cosmin Moraru şi-a ucis soacra pe motiv că "bozgoroaica" l-a enervat

Criminal şovin: Avocatul Cosmin Moraru şi-a ucis soacra pe motiv că "bozgoroaica" l-a enervat MAI DUREAZĂ. În ciuda poziţiei delicate în care se află, Cosmin Moraru (stânga) tot a găsit resurse pentru a se contra cu avocatul soţiei sale, Alexandru Lele (dreapta). "Vrei să te culci cu ea", l-a acuzat în sala de judecată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţe maraton săptămâna trecută la Curtea de Apel Oradea, unde joi şi vineri judecătoarea Gabriela Ţarcă i-a audiat pe avocatul Cosmin Moraru şi pe soţia sa, profesoara Krisztina Pazurik, acuzaţi că în decembrie au ucis-o pe mama tinerei, Paraschiva Vilhan.

Dramatic şi plin de citate filozofice, cerşind ba îndurare, ba dreptul de a fi eutanasiat, bărbatul a povestit cum a ajuns să comită crima, cum s-a debarasat de cadavrul soacrei şi cum, în final, a fugit împreună cu nevasta până în Elveţia, unde au fost arestaţi.

Pentru întâia oară, Moraru a dezvăluit şi "scânteia" care a declanşat scandalul ce l-a împins să-şi ucidă soacra: îşi ieşise din minţi fiindcă femeia i-a reproşat că nu voia să-i rezolve fiului ei, Zsolt, obţinerea cetăţeniei maghiare!

Bătaie pe cetăţenie

03 Paraschiva Vilhan.jpg"Este a 224-a zi pe care o trăiesc exclus din societate", şi-a început Cosmin Moraru declaraţia, joia trecută, la prima înfăţişare a procesului în care, împreună cu soţia sa, Krisztina Pazurik, e judecat pentru uciderea mamei acesteia, Paraschiva Vilhan (foto). Timp de 6 ore, bărbatul a împletit afirmaţii bombastice cu detalii despre omor, susţinând că nu înţelege cum de l-a comis. "Zi şi noapte fac recenzia evenimentelor petrecute, dar nu le pot explica"...

Pentru întâia oară, avocatul a dezvăluit şi mobilul crimei: şi-a pierdut cumpătul de la un banal reproş al soacrei. Potrivit celor spuse, femeia i-a reproşat că nu voia să-i rezolve obţinerea cetăţeniei maghiare. Împreună cu fiul ei, Zsolt, Paraschiva îi predase anul trecut avocatului actele necesare procedurii ce permite etnicilor maghiari din România dobândirea cetăţeniei maghiare, dar în cazul cumnatului Moraru a întâmpinat probleme. Motivul? După divorţul părinţilor, tânărul a renunţat la numele tatălui, Pazurik, şi l-a luat pe cel al mamei, Vilhan. Ca urmare, numele din certificatul de naştere nu mai corespundea cu cel din cartea de identitate, astfel că autorităţile maghiare i-ar fi cerut să completeze dosarul cu acte.

"Sunt un nemernic"

Moraru a tot amânat lucrurile până ce, în dimineaţa de 3 decembrie, când l-a vizitat acasă, soacra l-a întrebat din nou despre dosare, reproşându-i încă o dată că nu vrea s-o ajute. Cicăleala i-a căzut greu avocatului, care s-a enervat. Discuţia a alunecat rapid spre o ceartă cu tentă şovină. S-au îmbrâncit, s-au luat la bătaie şi, în final, avocatul a lovit-o în cap cu blocatorul de la volanul maşinii şi i-a tăiat gâtul cu un cuţit de bucătărie. "Sunt un nemernic, un criminal!", s-a caracterizat bărbatul.

El a admis, de asemenea, că la un moment dat în holul unde s-a petrecut crima a apărut şi soţia sa. "Nu pot preciza momentul, că nu eram cu ochii pe ceas. Am observat că era acolo când victima a încercat să iasă din locuinţă. Nu ştiu ce a făcut. Eu mă luptam cu victima, n-am fost atent. Nu ştiu când a venit şi când a plecat", a susţinut Moraru, lăsându-i în ceaţă pe judecători, la fel cum făcuse anterior cu procurorii.

Fugar cu gonflabilă

Chemată să spună ce rol a avut în crimă, Krisztina Pazurik a repetat povestea prezentată la anchetă: n-a asistat la izbucnirea scandalului, căci se afla într-o cameră alăturată, iar când a ieşit în hol şi-a găsit soţul deasupra mamei ei, cu cuţitul la gât, aşa că, şocată, s-a întors în cameră.

Krisztina a negat vehement că ar fi avut măcar o complicitate morală. "Nu poţi condamna un om doar pentru că a fost de faţă la un conflict spontan", a susţinut şi avocatul ei, fostul procuror Alexandru Lele, care aruncă toată vina pe Moraru. "Avea un comportament deviant, cunoscut de părinţi, prieteni, colegi. Krisztina e o victimă. Între cei doi nu mai existau nici relaţii conjugale. A agresat-o chiar, de mai multe ori. Când au fugit din ţară, el şi-a luat în bagaje şi o păpuşă gonflabilă. Pentru ce, nu vrea să spună. Are amnezie selectivă. Întrebaţi-l dacă în seara dinaintea crimei s-a culcat cu soţia sa!", a cerut Lele judecătoarei.

"O vrei pe Pazurik"

Reacţia lui Moraru nu s-a lăsat aşteptată, acesta acuzându-l cu sarcasm pe avocatul soţiei că, prin acuzaţiile ce i le aduce, urmăreşte s-o seducă. "Vrei să te culci tu cu ea? Sunt convins că vrei", a izbucnit bărbatul, gratulându-l pe Lele cu epitetul de "procuror ratat", care pune "întrebări imbecile" şi căruia "îi atârnă scheletul lui Panait de gât" (trimitere la sinuciderea procurorului care l-a cercetat pe Lele - n.r.).

Lele n-a fost, însă, impresionat. "Inculpatul mă identifică cu un duşman pentru că i-am demontat alibiul idiot şi i-am lezat orgoliul de avocat ratat. Şi acum vine cu bravadă intelectuală ieftină, fără substanţă. Să spună de ce şi-a agresat soţia şi ce e cu gonflabila. De ce nu spune?".

"Mai mult decât iubitul meu"

Pentru a dovedi că nu şi-a agresat soţia ci, din contră, aceasta nutreşte sentimente puternice pentru el, Moraru a mai oferit o noutate absolută: un set de scrisori pe care Krisztina i le-a scris în perioada cât au fost închişi în Elveţia, ţinuţi în clădiri diferite.

"Mai mult decât iubitul meu Cosmin, m-am rugat plângând şi i-am mulţumit Tatălui Nostru că am întâlnit în viaţă persoana de la care am învăţat atâtea şi atâtea lucruri. Pe tine, iubirea mea, cea mai deosebită persoană!", spunea Krisztina într-o depeşă în care i-a închinat soţului chiar şi o poezie. "Amintirea anilor petrecuţi împreună / Mă leagă de tine / Atât de multe lucruri / Am să-ţi mulţumesc!", începe oda.

Într-o altă scrisoare, tânăra se arăta convinsă că vor reuşi să răzbească. "Ai spus că numai un miracol ne poate scăpa! Eu cred în minuni! Să repeţi şi tu această frază pe lângă rugăciuni", scria tânăra, jurându-i soţului că îl va urma peste tot. "Dacă ţi se întâmplă ceva, mă duc după tine. Îţi promit!", adăuga ea.

"Să fiu eutanasiat"

Audierile aprinse au lungit joi şedinţa de judecată de la 10 dimineaţa până seara la 20, fiind reluate a doua zi, tot la ora 10, când Moraru a cerut să-şi completeze declaraţia în privinţa aspectelor ce priveau implicarea soţiei în crimă. "Vreau să fie clar. Eu nu ştiu când a venit şi cât a stat în holul unde s-a petrecut fapta. E rolul instanţei să stabilească. Eu n-am oprit-o să plece, n-am lovit-o şi n-am obligat-o să şteargă urmele de sânge".

Totodată, el a depus şi un memoriu cu accente patetice, prin care cere să fie condamnat la moarte, eutanasiat. "Am luat viaţa unei mame, fiice, surori. Eu nu mai contez, viaţa mea s-a ruinat, însă aşa cum am cerut să îmi pregătiţi rugul, vă implor ca vâlvătaia focului, care pe mine trebuie să mă mistuie, să nu distrugă încă o fiinţă nevinovată, pe soţia mea", şi-a explicat Cosmin gestul, făcând-o pe Krisztina să izbucnească în plâns.

Îndurare

Moraru a devenit brusc pragmatic când judecătoarea a pus în discuţie solicitarea sa de a fi judecat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse de procurori, ceea ce presupune şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă pentru omor calificat de la 10-20 de ani de închisoare la un minim de 6 ani şi 8 luni şi un maxim de 13 ani şi 4 luni. "Am cerşit şi cerşesc şi azi. Am recunoscut că sunt un criminal, am recunoscut faptele", a spus Moraru.

În final, solicitarea i-a fost admisă şi, astfel, judecătoarea îi va pronunţa verdictul chiar luni. Încercând să obţină o pedeapsă cât mai mică, apărătorul său, Răzvan Doseanu, a invocat caracterizări pozitive primite de la familie, prieteni şi foşti colegi. "Ca o persoană care l-a cunoscut, ştiu că s-a întâmplat ceva cu el. Ceva s-a rupt în mintea lui când a comis fapta. A avut totul, iar acum a rămas fără nimic. E un om ruinat, fără familie, fără profesie, stigmatizat pentru totdeauna de societate. Un om deja condamnat", a pledat Doseanu pentru a-i obţine o pedeapsă cât mai mică.

Oricare ar fi verdictul, procurorii sunt însă hotărâţi să-l atace, nemulţumiţi că bărbatul a obţinut reducerea limitelor de pedeapsă...


LA TOAMNĂ
Krisztina, judecata continuă

Odată cu judecarea lui Cosmin Moraru după procedura simplificată, judecătoarea Gabriela Ţarcă a dispus disjungerea cazului în ceea ce o priveşte pe Krisztina Pazurik (foto), iar procesul acesteia, în care e acuzată de complicitate la omor calificat, va continua separat. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă o pedeapsă mai mare decât soţul ei, de până la 25 de ani de închisoare, având circumstanţa agravantă că victima a fost chiar mama sa.

Tot distinct se va judeca şi solicitarea făcută de fiul victimei, Zsolt Vilhan, care a cerut ca instanţa să-i oblige pe Cosmin Moraru şi pe Krisztina la plata unor daune materiale şi morale de peste 250.000 euro. Ambele procese vor începe la toamnă, în luna septembrie.

Citiţi şi: "Avocatul Moraru, condamnat la 13 ani de închisoare!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Chauvin,
pe naiba că a umplut feisbucu cu poze la grupul statuar "MASNAPOSOK". Ce român citov la cap se pozează acolo, cu nişte băutori veniţi cu cai şi ceaune, tocmai din Asia, întreb şi eu? Dacă continuăm în logica asta, înseamnă că şi redactoru vostru şef, e "chauvin", fiidcă are muiere de "culoare". Moraru, un dezaxat care trebuia trimis la ocnă
Postat 23 Iulie 2013, 17:57 de Panduru
muncim mai putin si ne aparma mai mult-vigilenta
pe bune de ce urmam un sisitem de incompetenti ? cine ne OBLIGA, FORTEAZA ? fiecare jeg in functie publica isi bate joc de cetatean si noi ca graierii ii rabdam cand un avocat omora o femeie lipsita de pararare doar ca l a jignit verbal , fara sa i dea o lovitura care sa i puna viata in pericol si noi o sa ne retinem de acum inainte, ce sunt 13 ani, vacanta si vacanta si nu mai intretin "muritoarii de foame in orgii si crima ":)))))))) uite ca si avocatul respinge sisitemul, noi de ce nu am putea ! Oricum nu e singular in crima, nu doar el si a ucis soacra, pariu :))))))))), sunt o gramada de nebuni care pentru avere isi ucid si copii :) D-zeu scoate la lumina orice Crima, mergeti in CIMITIR o sa fi ti socati la copii cati sunt, dar avorturi, CRIMINALI in libertate , iis bat joc de sangele si carnea lor, sa sa ti fie MILA de JEEEEG !
Postat 23 Iulie 2013, 08:30 de NU i lasa !!!
Oradean
ucigasu rasist roman la treaba
Postat 23 Iulie 2013, 06:33 de oradean
HALAL INSTANTA DE ORADEA
ASTA DA VERDICT PT CRIMA CU PREMEDITARE SI PROFANARE - 13 ANI SI VA SCAPA NEBUNUL DUPA 7-8 ANI, AS VREA SA AJUNGA SA SIMTA SI EI PE PIELEA LOR CE LI SE INATAMPLA OAMENILOR NORMALI ... INTR-O TARA CIVILIZATA LUA PE VIATA .... LEPRELE JUSTITIARE
Postat 23 Iulie 2013, 00:24 de oradean
Criminal
LAURA GAL! Nu credeti cä ati pus accent exagerat, in articol, pe persoana avocatului Lele, parcä el ar fi eroul principal, mai ales cä el apare si in fotografie in prim plan? Se pare cä tot ce a spus Moraru, in legäturä cu avocatul Lele, trebuia neapärat redat, parcä despre altceva nici nu s-ar fi vorbit.
Postat 22 Iulie 2013, 16:24 de adi
LEGEA imi da VOIE sa OMOR orice \
da nici complice nu i fi raieras sa fiu :)))) , pun mana si fac fapte :)))) e buna legea , mai deratizxam olecuta toti naspaliti care ne insulta in public, de acord cu ea , sa mi zica unu ceva si ii iau gatul , 13 ani trec repede . DE ce sa muncesc asa aiurea, iau gatul, fac o pasiune din asta , justitia nu ne APARA , suntem mai rau ca in jungla !!!! DE ce platim o armata de trantori ? de ce ? daca oricine ne ia gatul si recunoaste ?:)))))
Postat 22 Iulie 2013, 15:42 de :))))))))
....
rușine să vă fie vă doresc ca peste 13 ani ăsta să iasă și să le lovească în mod repetat pe mamele voastre. Iar la sfârșit, pt că-i un limbric de om, si evident alea n-o să pice, să le hăcuiască gâtul cu cuțitul. Unde PLM v-ați făcut școala?
Postat 22 Iulie 2013, 13:58 de hans
la ce il mai judecati
pierdem timpul nu il mai judecati ca doar nu a facut mare lucru \"simplificat\",\"simplificat\" 4luni pe care i-a si executat cu plus si pe urma cere despagubire pentru timpul stat in plus si se crede neindreptatit ,dupa el si alti omorol trebuie pedepsit mai putin ca si furtul unei sacose de pere ......... pur si simplu nu mai am cuvinte...;;;;
Postat 22 Iulie 2013, 13:52 de oradeanca
B
Ce multa lume il uraste pe Lele Alexandru. Ati observat?
Postat 22 Iulie 2013, 13:33 de Lele
EU ca OM nu mai am nevoie de JUSTITIE in acest caz, D-zeu sa i JUDECE , amin !
"Ai spus că numai un miracol ne poate scăpa! " scrie EA , de ce sa i poata scpa de un COSMAR :)))))))) ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, el se lupta ca ea sa nu sufere , el se indentifica prin ea , papusa gonflabila nu inseamna ca nu intretin raporturi sexuale altii folosesc PERNE, care a e argumentul aparatorului LELE ? este invers ea inl manipuleaza si el este dominat de ea. EU ca OM nu mai am nevoie de JUSTITIE in acest caz, D-zeu sa i JUDECE , amin ! NOI Bihorul sunt praf in LEGISLATIE, si psiholog poate dovedi un CRIMINAL fara alte medode de criminalistica.FAPTELE sunt probe nu ce spune un avocat .
Postat 22 Iulie 2013, 13:27 de nu ma convinge
PROFESOARA era surda nu a auzit strigatele sau mai corect RACNETELE
daca nu sunt urme RATIONAL ganditi sa fortezi osul sa dai o greutate care o cobori de regula :))))) este cel mai simplu caz in criminalistica datorita armei crimei
Postat 22 Iulie 2013, 13:13 de nu ma convinge
PROFESOARA era surda nu a auzit strigatele sau mai corect RACNETELE
daca nu sunt urme este clar ca fata a ucis o si pe ea nu a atacat o, e copilul ei.
Postat 22 Iulie 2013, 12:56 de nu ma convinge
PROFESOARA era surda nu a auzit strigatele sau mai corect RACNETELE
faceti le analize care sa constate prin film anumite lovituri suferite in urma unei violente domestice la greutatea soacrei, e simplu ! E un caz asa de simplu dar foarte mult taraganat, medicina legala ce pazeste ? la greutatea ei soacra i a si apucat si ca norocul ei a fortat niste muschi sau oase celor doi. NU va lasati UCISI , atacati cu indarjire si facturati daca puteti, lasati URME , este legitima aparare ! SFASIATI daca trebuie , fara gluma.
Postat 22 Iulie 2013, 12:55 de nu ma convinge
PROFESOARA era surda nu a auzit strigatele sau mai corect RACNETELE
mda PROFESOARA era surda nu a auzit strigatele sau mai corect RACNETELE ? PUTEA sau nu sa aplaneze acest CONFLICT : ) ? DACA are handicap auditiv , nici complice nu poate fi :) la ce nu a auzit! Sa inteleg ca avem un caz de handicap NELEGALIZAT ? isi pierdea jobu daca il recunostea ? sa fim seriosi statea SOACRA sa l privesca cu cutitul in mana ? apuca si ea ceva si il lovea , are ceva lovituri presupusul criminal sau presupusa criminala care sa confirme violenta cu care a fost ucisa, ca carpa nu era , asta e clar la ce furie avea in ea :))))> nu mergem pe VORBE ci reconstituire FIZICA .
Postat 22 Iulie 2013, 12:50 de nu ma convinge
Morar din MOLNAR
Bozgorul nenorocit și-a luat nume românesc să atragă clientela!
Postat 22 Iulie 2013, 12:24 de anonim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON