URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cota primarului Oradiei a cunoscut o nouă creştere săptămâna trecută, după ce două personaje de la vârful politicii şi respectiv presei autohtone au afirmat că dacă preşedintele Klaus Iohannis l-ar fi desemnat pe el premier, nu pe Ludovic Orban, Ilie Bolojan ar fi putut asigura voturile pentru învestirea noului Guvern, ceea ce nu-i exclus la a doua încercare, după ce prima, cea cu Orban, eşuează.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai răspândite boli cardiovasculare şi reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pentru că afectează arterele şi organe vitale ca inima, rinichii, creierul şi ochii, fiind responsabilă de aproximativ 75% din toate atacurile de cord şi accidentele vasculare.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
02 Octombrie 2019, 08:00

Așa ne învață PSD! Primăria Sâmbăta a băgat peste 800.000 lei în modernizarea unor grădinițe, pe care le-a… închis! (FOTO)

Așa ne învață PSD! Primăria Sâmbăta a băgat peste 800.000 lei în modernizarea unor grădinițe, pe care le-a… închis! (FOTO) TOVARĂŞA PROFESOARĂ. Soarta grădiniţelor din satele Zăvoiu, Ogeşti şi Rogoz este similară: în ultimii doi ani, toate trei au fost renovate şi dotate. Când lucrările au fost finalizate, însă, au fost închise, pentru că în niciun sat nu s-a adunat numărul minim de 10 preşcolari, necesar pentru înfiinţarea unei grupe. „Profesoara” acestei lecţii de risipă este chiar primăriţa PSD a comunei, Mariana Laza (foto), deşi ştia foarte bine câţi copii are în comună. Iar ca lecţia să fie completă, Laza refuză să dea orice explicaţie, singura „declaraţie” rămânând bannerele electorale cu Viorica Dăncilă plasate pe aceste „realizări măreţe”
Așa ne învață PSD! Primăria Sâmbăta a băgat peste 800.000 lei în modernizarea unor grădinițe, pe care le-a… închis! (FOTO) PROPAGANDA DE PARTID. La fel ca toate grădiniţele reabilitate, şi cea din Ogeşti (foto) a fost dotată cu cazan şi boiler, care zac acum, inutile, în camera tehnică. Zilele trecute, clădirea a fost „decorată” cu un banner uriaş al Vioricăi Dăncilă, şefa de partid a primăriţei Mariana Laza. A fost dat jos abia după ce BIHOREANUL a semnalat că nu e normal ca gardul grădiniţei să fie folosit în scopuri electorale
Așa ne învață PSD! Primăria Sâmbăta a băgat peste 800.000 lei în modernizarea unor grădinițe, pe care le-a… închis! (FOTO) AFARĂ-I VOPSIT GARDUL. Grădiniţa din Rogoz este singura care mai are încă afişat panoul care confirmă că în modernizarea clădirii s-au investit peste 246.000 lei, bani de la Ministerul Dezvoltării. Toaletele amenajate pentru preşcolari nu folosesc nimănui, cei cinci copii din sat fiind mutaţi la cea din Sâmbăta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare toamnă, românii îşi reamintesc de ruşinosul eşec al autorităţilor de a asigura preşcolarilor şi elevilor condiţii decente în grădiniţe şi şcoli, adică apă curentă şi toalete, nu latrine în curte.

În comuna bihoreană Sâmbăta acest handicap a fost depăşit. Cu peste 800.000 lei, bani asiguraţi de Ministerul Dezvoltării Regionale, Primăria a renovat la cheie ultimele trei grădiniţe rămase nemodernizate. Doar că, atunci când lucrările au fost gata, în locul panglicilor inaugurale, pe clădiri a fost pus lacătul...

Pusă pe fapte mari

Aleasă în 2016 în fruntea comunei Sâmbăta, primăriţa Mariana Laza (PSD) a vrut să demonstreze că a meritat voturile sătenilor. A trimis cereri de finanţare la Ministerul Dezvoltării Regionale, iar în 2017 a dat startul şantierelor.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Primăria a atras peste 800.000 lei pentru renovarea completă a grădiniţelor din satele Rogoz, Ogeşti şi Zăvoiu, care la acea vreme aveau latrine în curte şi erau încălzite cu sobe. Pentru cea din Rogoz, Primăria a primit 246.644 de lei, pentru cea din Zăvoiu 285.607 lei, iar pentru cea din Ogeşti 269.523 lei. În plus, tot prin PNDL, comuna a mai primit 406.645 lei pentru modernizarea şcolii gimnaziale şi 282.252 lei pentru grădiniţa din satul Sâmbăta.

Reuşita primăriţei a fost lăudată şi de "agenţia de ştiri" a Consiliului Judeţean Bihor, News Bihor, care în noiembrie 2017 a publicat un articol intitulat "Comuna Sâmbăta investeşte în educaţie", arătând că micuţii din aceste sate vor învăţa în spaţii moderne.

La cheie

Cu finanţarea asigurată, derularea lucrărilor de modernizare nu a fost o problemă. Între anii 2017 şi 2019, toate cele trei grădiniţe au fost reabilitate integral, astfel încât acum arată ca noi. Clădirile au fost izolate termic şi zugrăvite, acoperişurile au fost schimbate, iar geamurile şi uşile vechi au fost înlocuite cu termopane. În plus, toate cele trei imobile au fost dotate cu sisteme de încălzire centralizată - cazane pe lemne şi boilere pentru apă caldă. Aşa cum este şi firesc, în toate s-au amenajat toalete, astfel încât copiii să nu mai trebuiască să folosească latrinele din curte.

Grădiniţa din ZăvoiuUltimul şantier s-a închis chiar în luna mai a acestui an, la grădiniţa din Rogoz (foto). De altfel, pe gardul acesteia încă a rămas panoul care informează că imobilul a fost reabilitat şi modernizat cu bani de la Ministerul Dezvoltării, iar lucrările le-a făcut firma bihoreană Imperial Proconstruct.

Investiţii degeaba

La începutul anului şcolar, când copiii ar fi putut să se bucure de clădirile renovate şi, mai ales, confortabile, surpriză: toate cele trei grădiniţe nou-nouţe au fost închise!

BIHOREANUL le-a vizitat marţea trecută, la două săptămâni de la debutul noului an şcolar, şi toate trei erau pustii şi sub lacăt. Aruncând o privire pe geamurile clădirilor, se vede că toate sunt amenajate, au mobilier şi jucării, dar nu şi cine să le folosească. "De-acuma, din toamna asta, s-a închis. Zice că nu mai sunt destui copii în sat. Păcat că au renovat-o", zice Viorica Opriş, vecină cu grădiniţa din Rogoz. Curtea din jurul acesteia este, de altfel, doldora de bălării, iar pe lângă uşi mai mişcă doar păianjenii.

Şi la grădiniţele din Zăvoiu şi Ogeşti este aceeaşi pustietate, iar sătenii ştiu acelaşi lucru: au fost închise din lipsă de copii. Mai mult, de pe toate clădirile au fost date jos plăcuţele care semnalau existenţa şantierelor, rămânând doar tăbliţele care anunţă secţiile de votare, steagul tricolor şi cel al Uniunii Europene.

Dacă tot sunt bani... 

Ioana Ştefan, director şcoală SâmbataDirectoarea şcolii din Sâmbăta, Ioana Ştefan (foto), în subordinea căreia funcţionau cele trei grădiniţe, spune că închiderea lor a fost inevitabilă. "Nu mai sunt copii destui în sate". Pentru acest an şcolar, la Ogeşti s-au înscris doar 7 preşcolari, la Rogoz 5, iar la Zăvoi 3. "Pentru înfiinţarea unei grupe aveam nevoie de minimum 10 copii. Altfel nu putem acoperi nici cheltuielile cu salariile", spune ea.

Prin urmare, Consiliul de Administraţie al şcolii a decis să le închidă, iar educatoarele şi-au căutat posturi în alte locuri. Cât despre micuţii din sate, în fiecare dimineaţă sunt duşi cu microbuzul şcolar la grădiniţa din centrul de comună.

Ce se va întâmpla cu clădirile modernizate, directoarea nu ştie. "Sunt în administrarea Primăriei, cum au fost întotdeauna". Nu ştie nici de ce s-au făcut lucrările care acum s-au dovedit inutile, dat fiind că Primăria ştia câţi copii sunt în comună. "Eu am venit director în 2017, proiectele erau deja depuse. Doamna primar mi-a spus că, dacă tot sunt bani disponibili, face lucrările de modernizare", spune Ştefan.

Pusă pe scandal

Mariana Laza, primar SâmbătaBIHOREANUL a încercat să afle şi explicaţiile primăriţei Mariana Laza (foto), dar aceasta n-a vrut să le dea. Asta, culmea, deşi a descins la şcoală de îndată ce a aflat că jurnaliştii sunt acolo! "De ce-aţi venit? Mă căutaţi numai în campanie electorală, ca să mă denigraţi", a acuzat ea, referindu-se la alegerile prezidenţiale, ca şi cum ar candida şi ea.

PSD-ista a refuzat categoric să spună de ce a risipit banii publici pentru modernizarea clădirilor ori ce are de gând să facă cu ele, nici numele firmelor care au făcut lucrările, de parcă le-ar fi angajat din buzunarul propriu, nu din banii contribuabililor. "Cu ce-am greşit că le-am renovat? Când vor fi copii, le vom deschide iar. Până atunci, n-am ce discuta", s-a răţoit ea, înainte de a urca în maşină şi de a pleca.

Care va fi soarta fostelor grădiniţe e greu de spus. Sătenii zic că primăriţa s-a lăudat că le va transforma în capele mortuare. Până la urmă, în sate n-or mai fi copii, dar morţi precis s-or găsi...


BANI DE LA CENTRU

Aleşdul, fruntaş în PNDL

Potrivit datelor Ministerului Dezvoltării, în anii 2017-2019, în Bihor s-au alocat pentru proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 749 milioane lei, pentru 190 de investiţii. Cei mai mulţi au mers pe proiecte de asfaltări şi de extinderi de reţele de apă şi canalizare.

Primăria bihoreană care a atras finanţare pentru cele mai multe proiecte este cea din Aleşd, cu zece investiţii decontate prin PNDL. Locul doi în acest top îl ocupă Primăria Lugaşu de Jos, cu 8 proiecte, iar pe trei se regăsesc comunele Gepiu şi Sârbi, cu câte 6 proiecte.


UPDATE: Replica de pe urmă

Deşi nu a vrut să discute cu jurnaliştii BIHOREANULUI, primăriţa Mariana Laza a transmis luni, după apariţia ziarului, un drept la replică, ignorând însă că a avut ocazia să dea explicaţii, dar a refuzat să o facă.

În documentul transmis redacţiei, Laza arată că, în 2017, când a accesat finanţarea pentru lucrările de reabilitare, "am avut copii la grădiniţele din toate satele". "Doar anul acesta s-au închis, dar ne dăm interesul ca de anul viitor să le redeschidem", a transmis primăriţa, fără să lămurească de unde va face "rost" de copii, dacă satele sunt îmbătrânite. "Obligaţia mea ca primar este să aduc investiţii în comună şi să le asigur copiilor condiţii decente pentru desfăşurarea orelor", a mai scris primăriţa.

În finalul documentului, Laza face şi un inventar al altor proiecte pe care le are în derulare în comună, precum lucrări de alimentare cu apă (în valoare de 5,5 milioane de lei şi într-un stadiu de implementare de 70%), de realizare a unei reţele de canalizare şi a unei staţii de epurare în comună (în valoare de 22 de milioane de lei şi într-un stadiu de implementare de 60%) ori de modernizare străzi (în valoare de 4,2 milioane lei şi într-un stadiu de implementare de 70%).

"Interesul meu ca primar este să accesez orice finanţare se poate în acel moment, pentru asigurarea unui trai cât mai bun locuitorilor comunei şi pentru atragerea de noi investitori care să creeze locuri de muncă", a mai spus PSD-ista.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Investiţii degeaba
N-am citit articolul.Adica pe superviteza si in diagonala.Speram sa fie pomenite ceva "Investiţii degeaba" de prin oradea.Eroare, e in simbata,primarie psd.Absolut condamnabil,sa fie reabilitate scoli si gradinite, ce risipa. Dar nu puteau pune niste porfir in fata primariei si, neaparat, piatra trani? Apoi scriam un articol ca in comunele psd se prabusesc scoliile si latrina e in fundul curtii.Nu e dubla masura,e pe baza de deontologie...
Postat 02 Octombrie 2019, 22:10 de excalibur
Hoti la drumul mare.
Poporul a avut o vreme rezerve faţă de oamenii politici; îi suspecta de necinste. Acum îi acceptă mult mai uşor: ştie cu certitudine că sunt hoţi.
Postat 02 Octombrie 2019, 13:14 de opiniastrazii
Un articol rautacios
Acesta este clar un articol rautacios. Daca nu facea nimic ziceati ca nu face. Ce mentalitate este asta ”mai bine nu facea”?! Sa fie lasate cladirile sa se darame? sa fie lasate in paragina? Poate se poate schimba destinatia, poate chiar vor fi copii pe viitor. Fondurile nu sunt cum cred jurnalistii, si populatia, la orice ora sunt bani pentru ce este nevoie. NU! Atunci in 2017 se dadeau cu prioritate pentru scoli si gradinite. S-a reabilitat si scoala si gradinita din Simbata, unde sunt copii, nu au fost reabilitate numai cele care nu au copii. In plus se fac lucrari de cateva milioane de euro pentru apa-canal si drumuri. Un articol foarte rau intentionat. Jurnalismul in Oradea este mega-subiectiv, si mega-contra cost. Pacat ca ne dezvoltam (asa cum se poate) insa jurnalismul ramane in mocirlă. Nu e vorba despre PSD, e vorba despre niste cladiri care nu au fost lasate in paragina. Despre primari care fura din banii comunei nu stiti scrie (interesati-va)! Dar daca pe niste bani (putini) se reabiliteaza o cladire sariti in sus.
Postat 02 Octombrie 2019, 11:14 de MirelaF
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2732 RON
  • 1 EUR = 4.7556 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON