URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2018, 08:15

Uite clasa, nu e clasa! Şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, a "furat" o clasă de-a V-a de la Colegiul Gojdu

Uite clasa, nu e clasa! Şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, a 'furat' o clasă de-a V-a de la Colegiul Gojdu CALCULE DIFERITE. Deşi amândoi sunt profesori de matematică, şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas (foto), şi directorul Colegiului Emanuil Gojdu, Florin Nicoară (medalion), nu pot ajunge la un numitor comun cu privire la viitorul celei mai titrate şcoli din Oradea. În timp ce directorul vrea să păstreze actuala structură a unităţii, cu trei clase de-a V-a, şeful IŞJ a tăiat una din pix. "Nu-mi explic de ce. Poate pentru că nu sunt directorul care să stea cu capul plecat în faţa şefului", zice Nicoară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Învăţământul orădean ar putea consemna o premieră penibilă. Profesorii Colegiului Naţional Emanuil Gojdu se gândesc să dea în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean, al cărui şef, Alin Novac Iuhas, n-a ţinut cont de propunerea lor de a înfiinţa în toamnă, la fel ca în ultimii ani, trei clase de-a V-a. Fără să-i consulte, inspectorul şef a decis că sunt suficiente două astfel de clase, ceea ce ar lăsa şcoala cu mai puţini elevi şi, implicit, cu un buget redus.

Explicaţia? La Gojdu trebuie să meargă "cei mai buni elevi din Oradea", iar concurenţa să fie acerbă, se apără Novac. "Este inacceptabil ca Inspectoratul să decidă că numai şcoala noastră trebuie să aibă concurenţă mare la înscriere", ripostează directorul Florin Nicoară, supărat mai cu seamă fiindcă ceea ce s-a tăiat de la colegiu s-a dat altor şcoli...

Pe nepusă masă

La fiecare început de an, inspectoratele şcolare întocmesc aşa-numitul plan de şcolarizare, un document care stabileşte numărul maxim de elevi din fiecare unitate de învăţământ în următorul an şcolar. În funcţie de acesta se calculează normele didactice şi, implicit, necesarul de cadre didactice. Conform legii, planul se face în baza propunerilor primite de la şcoli, iar în final este aprobat de Ministerul Educaţiei.

Pentru anul şcolar 2018-2019, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu a propus ca, la fel ca în ultimii doi ani, să aibă zece clase de debut, din care trei de-a V-a şi şapte de-a IX-a. Numai că, după ce planul a fost aprobat de la Bucureşti, profesorii colegiului au aflat că vor avea numai două clase de-a V-a. Aşadar, din toamnă, în loc să fie 90 de elevi în primul an de gimnaziu, vor fi doar 60. "Decizia ne-a surprins şi ne-a nemulţumit pentru că nu ştiam că există dorinţa de a ne reduce clasele. Inspectoratul nu ne-a prevenit şi nici nu ne-a explicat motivele", spune directorul colegiului, Florin Nicoară.

Bani mai puţini

Explicaţii plauzibile nici nu pot exista. Pe lângă faptul că liceul n-a propus să aibă mai multe clase, ci doar păstrarea schemei din ultimii doi ani, în fiecare toamnă îşi umple toate clasele, semn că există cerere. Mai mult, la nivelul oraşului, numărul claselor a V-a cu predare în limba română urmează să crească faţă de actualul an şcolar de la 52 la 55.

"Noi avem profesorii şi sălile necesare pentru aceste clase. În cazul altor şcoli, care nu au clădiri proprii, Primăria plăteşte chirie, dar IŞJ Bihor tot nu le taie clase", zice Nicoară. De ce acest tratament diferit faţă de Gojdu? Directorul nu-şi explică, însă spune că nu vrea să creadă că ar fi o răfuială politică, în condiţiile în care el este liberal, iar şeful Inspectoratului PSD-ist.

Susţinut de colegi, cu care s-a consultat în Consiliul Profesoral, Nicoară a transmis o petiţie Inspectoratului, cerând respectarea propunerii făcute de şcoală. Lesne de înţeles de ce s-au îngrijorat profesorii: pe de-o parte, unii ar putea avea normele didactice reduse prin dispariţia unei clase, iar de pe altă parte bugetul colegiului va fi redus. Ministerul finanţează unităţile de învăţământ după numărul elevilor, costul standard pentru un elev de gimnaziu fiind, în acest an, de 4.413 lei. Aşadar, în următorul an şcolar Colegiul Gojdu va fi văduvit de 133.000 lei. Sumă deloc simbolică...

Acuze dure

De asemenea, Nicoară a transmis şi un memoriu Ministerului Educaţiei, reclamând că IŞJ Bihor a tratat incorect colegiul. "Considerăm că inspectoratele şcolare ar trebui să sprijine şcolile, nu să le încurce. La toate solicitările IŞJ de organizare a unor olimpiade, concursuri sau examene, şcoala noastră a răspuns afirmativ, în multe situaţii suportând şi o parte sau toate cheltuielile. Ca "recompensă", Inspectoratul loveşte în şcoala noastră de fiecare dată când are posibilitatea. Probabil se ghidează după regula: cine are rezultate trebuie pus la punct!", se arată în memoriu.

Gojdiştii nu cer favoruri, ci doar ca Inspectoratul să fie echidistant faţă de toate şcolile din oraş. Convinşi de justeţea "pretenţiei", au consultat un avocat şi spun că, dacă nu vor putea înfiinţa trei clase de-a V-a, la fel ca până acum, ar urma să ceară în instanţă anularea planului de şcolarizare.

Să fie concurenţă!

Ministerul n-a răspuns încă memoriului, dar pe 13 februarie, sub semnătura lui Alin Novac Iuhas, IŞJ a expediat colegiului o adresă care, în loc să liniştească spiritele, le-a inflamat. Negru pe alb, a scris dascălilor gojdişti că le-a tăiat o clasă "pentru a avea în continuare în unitatea dumneavoastră cei mai buni elevi din municipiul Oradea". Pe ce temei? Şeful IŞJ a invocat procedura de admitere în clasa a V-a a colegiului conform căreia, dacă se înregistrează mai multe cereri de înscriere decât numărul de locuri în clase, candidaţii vor da un test de admitere. Aşadar, Novac Iuhas i-a dat şcolii ocazia să aplice cu adevărat selecţia!

Răspunsul l-a revoltat pe director de-a binelea. "Noi avem această procedură tocmai pentru a fi corecţi şi transparenţi. Nu poate Inspectoratul să decidă că doar la şcoala noastră trebuie să fie concurenţă, când alte şcoli nu au aceeaşi obligaţie. În plus, nu poate IŞJ să decidă că la Gojdu sunt cei mai buni elevi din Oradea. Cum se simt părinţii care aleg să-şi dea copiii la alte şcoli?". Nicoară acuză şi lipsa de transparenţă a Inspectoratului, care nu are o procedură care să normeze cum acceptă sau refuză propunerile şcolilor, iar deciziile Consiliului de Administraţie al IŞJ nici nu sunt publicate pe site-ul instituţiei.

Încurcat în explicaţii

Novac Iuhas respinge vehement ipoteza că ar sabota cu premeditare Colegiul Gojdu, dar nu a poate lămuri de ce a redus numărul claselor de-a V-a tocmai din această şcoală, nu de la oricare alta. Iniţial, şeful IŞJ i-a spus BIHOREANULUI că de vină ar fi numărul mai mic de elevi din oraş, dar chiar datele instituţiei îl contrazic: în timp ce în 2017 în Oradea existau 1.199 elevi pentru care s-au înfiinţat 52 clase de-a V-a, pentru anul şcolar următor sunt prevăzuţi 1.398 elevi şi 55 de clase propuse. Aşadar mai mulţi elevi şi mai multe clase!

Când reporterul i-a evidenţiat acest lucru, şeful IŞJ Bihor a dat-o la întors, susţinând că în actuala formulă creşte de la 23 la 25 media de elevi din clase. "În plus, vrem să păstrăm un echilibru între şcolile din centru şi cele din cartiere", a adăugat Novac Iuhas, fără a explica de ce, totuşi, n-a redus numărul claselor la nicio altă şcoală din centrul oraşului, ci doar la Gojdu.

De ce ţine morţiş să intensifice concurenţa numai la acest colegiu, nu şi la alte unităţi, şeful IŞJ Bihor tot nu poate explica. "Vă garantez că nu sunt absurd şi, dacă la Gojdu vor exista multe solicitări din partea părinţilor, vom modifica planul, vom aproba încă o clasă. Am făcut la fel, în urmă cu doi ani, la Colegiul Iosif Vulcan", zice inspectorul general.

În mod ciudat, deşi BIHOREANUL i-a cerut expres şi insistent, Novac Iuhas a refuzat să spună care şcoli vor avea din toamnă mai multe clase de-a V-a, din care una va fi, în mod clar, cea luată de la Gojdu. O fi secret pentru cine a declanşat ditamai scandalul...


LA UNII DA, LA ALŢII BA
Aglomerarea, reţetă de succes

În memoriul transmis Ministerului Educaţiei, directorul Florin Nicoară a acuzat, de asemenea, faptul că în ultimul an, de când exercită funcţia, IŞJ Bihor a mai defavorizat Colegiul Gojdu respingând orice cerere de transfer în clase care au deja 30 de elevi, numărul maxim prevăzut de lege. Aceste solicitări sunt considerate excepţii şi sunt analizate individual, pentru fiecare elev în parte, de Consiliul de Administraţie al IŞJ. "În alte şcoli veţi găsi clase cu 34-36 de elevi, chiar mai multe. Pe bună dreptate, pe mine părinţii mă întreabă de ce la Gojdu nu se poate".

Miza claselor mai dense sunt tot banii: mai mulţi elevi înseamnă o finanţare mai mare, la aceleaşi costuri, iar "profitul" este semnificativ. De pildă, o şcoală care are 100 de copii peste limita maximă atrage automat o finanţare de aproape 100.000 euro mai mare! "Sunt bani pe care IŞJ Bihor îi dă unor directori, în timp ce nouă ni se cere să respectăm strict legea. Nu cerem să li se ia lor elevii, ci să avem tratament similar", zice directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
pocaitul cu fata alba
Dl Nicoara pleca de la PSD,dar si-a uitat radacinile...poate adeziunea lui a ramas printr-un sertar uitata...la Gojdu nu sunt cainii nu covrigi in coada...dar e frumos ca va aparati scoala...dl Iuhas la romani le taie clasele,la sectia maghiara aproba clasa si cu 12 elevi...nu de alta,poate are radacini unguresti di la Binsu"...
Postat 08 Martie 2018, 18:51 de onuta
Ceva ce nu stiti sau nu vreti sa stiti...
Baietu asta, Iuhas se pupa cu Generala Dacia, unde are radacini profunde. In ultimul timp elevii de la Scoala Dacia pleaca in mase la alte scoli, gen Gojdu, Eminescu, Oltea,etc. etc. Probabil ca la Gojdu au plecat dintre elite, si s-au gandit la o manevra prin care sa stopeze transferul spre Gojdu. Nu a cred ca exista alte explicatii plauzibile, situatia din Sc Dacia este din ce in ce mai subreda.
Postat 08 Martie 2018, 17:32 de detectiv
Noaptea minții
Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea este o instituție de prestigiu și emblematică, a învățământului bihorean, iar acest lucru în mod indubitabil este întărit de rezultatele ultimilor ani. Sunt siderat de atitudinea discreționară a ISJ Bihor, care dintr-un arbitru al eleganței și al profesionalismului educativ autohton, se erijează în mod absurd într-un organism care tratează problema după precepte feudale. Țara aceasta nu funcționează după cutume și opinii subiective, ci după LEGI. A spune că la Gojdu trebuie să meargă cei mai buni elevi, denotă că restul sunt de o condiție intelectuală peiorativă: e scandalos, jignitor și inacceptabil. Cine are competența de a spune care sunt cei mai buni elevi sau dacă sunt în număr de 1, 10, 60, 90, etc. Există o procedură internă de selecție a acestora în instituție, garantată de lege! Nu este suficientă, sau se dorește promovarea în continuare a disfuncționalităților educative românești în detrimentul educației de calitate! Mă întreb ce le poate spune ISJ Bihor, acelor dascăli gojdiști la care se face veșnic apel atunci când e nevoie să se organizeze activități curriculare și extracurriculare de performanță, că la anul nu mai este nevoie de unii dintre ei și că se vor reduce normele didactice. Anul trecut același ISJ BIhor a aprobat trei clase, acum în contextul creșterii populației școlare locale nu mai e posibil, pentru că trebuiesc a fi alimentate școlile care funcționează în regim de avarie sau pentru că orientarea politică, lucru inacceptabil, e o condiție sine qua non? Domnilor, educația a la Leonte Răutu să știți că nu mai e la modă, a pierit odată cu ”Epoca de Aur”. E stupefiant să dai credit unora ale căror rezultate la evaluare națională sunt hilare și să îi pui la colțul infamiei pe cei care fac performanță! Pe de altă parte ne place să ne mândrim în fiecare an și cu rezultatele celor de la Gojdu, care sunt de top, dar nu dorim să întreținem acest fenomen! Această gândire cu caracter de marasm instituționalizat este expresia școlii românești care suferă de metastaze și pe care noi cei de la Gojdu, prin contribuția proprie luptăm să o eradicăm! Și dacă nu doriți să ascultați de glasul unui dascăl care își iubește școala, atunci ascultați mesajul cuvintelor testamentare pe care Gojdu,ni le-a transmis: ”Lăsați puncii să vină la mine”!!! Probabil însă că nici acest lucru nu contează...
Postat 08 Martie 2018, 16:45 de geludanielserea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON