URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
08 Martie 2018, 08:15

Uite clasa, nu e clasa! Şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, a "furat" o clasă de-a V-a de la Colegiul Gojdu

Uite clasa, nu e clasa! Şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, a 'furat' o clasă de-a V-a de la Colegiul Gojdu CALCULE DIFERITE. Deşi amândoi sunt profesori de matematică, şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas (foto), şi directorul Colegiului Emanuil Gojdu, Florin Nicoară (medalion), nu pot ajunge la un numitor comun cu privire la viitorul celei mai titrate şcoli din Oradea. În timp ce directorul vrea să păstreze actuala structură a unităţii, cu trei clase de-a V-a, şeful IŞJ a tăiat una din pix. "Nu-mi explic de ce. Poate pentru că nu sunt directorul care să stea cu capul plecat în faţa şefului", zice Nicoară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Învăţământul orădean ar putea consemna o premieră penibilă. Profesorii Colegiului Naţional Emanuil Gojdu se gândesc să dea în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean, al cărui şef, Alin Novac Iuhas, n-a ţinut cont de propunerea lor de a înfiinţa în toamnă, la fel ca în ultimii ani, trei clase de-a V-a. Fără să-i consulte, inspectorul şef a decis că sunt suficiente două astfel de clase, ceea ce ar lăsa şcoala cu mai puţini elevi şi, implicit, cu un buget redus.

Explicaţia? La Gojdu trebuie să meargă "cei mai buni elevi din Oradea", iar concurenţa să fie acerbă, se apără Novac. "Este inacceptabil ca Inspectoratul să decidă că numai şcoala noastră trebuie să aibă concurenţă mare la înscriere", ripostează directorul Florin Nicoară, supărat mai cu seamă fiindcă ceea ce s-a tăiat de la colegiu s-a dat altor şcoli...

Pe nepusă masă

La fiecare început de an, inspectoratele şcolare întocmesc aşa-numitul plan de şcolarizare, un document care stabileşte numărul maxim de elevi din fiecare unitate de învăţământ în următorul an şcolar. În funcţie de acesta se calculează normele didactice şi, implicit, necesarul de cadre didactice. Conform legii, planul se face în baza propunerilor primite de la şcoli, iar în final este aprobat de Ministerul Educaţiei.

Pentru anul şcolar 2018-2019, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu a propus ca, la fel ca în ultimii doi ani, să aibă zece clase de debut, din care trei de-a V-a şi şapte de-a IX-a. Numai că, după ce planul a fost aprobat de la Bucureşti, profesorii colegiului au aflat că vor avea numai două clase de-a V-a. Aşadar, din toamnă, în loc să fie 90 de elevi în primul an de gimnaziu, vor fi doar 60. "Decizia ne-a surprins şi ne-a nemulţumit pentru că nu ştiam că există dorinţa de a ne reduce clasele. Inspectoratul nu ne-a prevenit şi nici nu ne-a explicat motivele", spune directorul colegiului, Florin Nicoară.

Bani mai puţini

Explicaţii plauzibile nici nu pot exista. Pe lângă faptul că liceul n-a propus să aibă mai multe clase, ci doar păstrarea schemei din ultimii doi ani, în fiecare toamnă îşi umple toate clasele, semn că există cerere. Mai mult, la nivelul oraşului, numărul claselor a V-a cu predare în limba română urmează să crească faţă de actualul an şcolar de la 52 la 55.

"Noi avem profesorii şi sălile necesare pentru aceste clase. În cazul altor şcoli, care nu au clădiri proprii, Primăria plăteşte chirie, dar IŞJ Bihor tot nu le taie clase", zice Nicoară. De ce acest tratament diferit faţă de Gojdu? Directorul nu-şi explică, însă spune că nu vrea să creadă că ar fi o răfuială politică, în condiţiile în care el este liberal, iar şeful Inspectoratului PSD-ist.

Susţinut de colegi, cu care s-a consultat în Consiliul Profesoral, Nicoară a transmis o petiţie Inspectoratului, cerând respectarea propunerii făcute de şcoală. Lesne de înţeles de ce s-au îngrijorat profesorii: pe de-o parte, unii ar putea avea normele didactice reduse prin dispariţia unei clase, iar de pe altă parte bugetul colegiului va fi redus. Ministerul finanţează unităţile de învăţământ după numărul elevilor, costul standard pentru un elev de gimnaziu fiind, în acest an, de 4.413 lei. Aşadar, în următorul an şcolar Colegiul Gojdu va fi văduvit de 133.000 lei. Sumă deloc simbolică...

Acuze dure

De asemenea, Nicoară a transmis şi un memoriu Ministerului Educaţiei, reclamând că IŞJ Bihor a tratat incorect colegiul. "Considerăm că inspectoratele şcolare ar trebui să sprijine şcolile, nu să le încurce. La toate solicitările IŞJ de organizare a unor olimpiade, concursuri sau examene, şcoala noastră a răspuns afirmativ, în multe situaţii suportând şi o parte sau toate cheltuielile. Ca "recompensă", Inspectoratul loveşte în şcoala noastră de fiecare dată când are posibilitatea. Probabil se ghidează după regula: cine are rezultate trebuie pus la punct!", se arată în memoriu.

Gojdiştii nu cer favoruri, ci doar ca Inspectoratul să fie echidistant faţă de toate şcolile din oraş. Convinşi de justeţea "pretenţiei", au consultat un avocat şi spun că, dacă nu vor putea înfiinţa trei clase de-a V-a, la fel ca până acum, ar urma să ceară în instanţă anularea planului de şcolarizare.

Să fie concurenţă!

Ministerul n-a răspuns încă memoriului, dar pe 13 februarie, sub semnătura lui Alin Novac Iuhas, IŞJ a expediat colegiului o adresă care, în loc să liniştească spiritele, le-a inflamat. Negru pe alb, a scris dascălilor gojdişti că le-a tăiat o clasă "pentru a avea în continuare în unitatea dumneavoastră cei mai buni elevi din municipiul Oradea". Pe ce temei? Şeful IŞJ a invocat procedura de admitere în clasa a V-a a colegiului conform căreia, dacă se înregistrează mai multe cereri de înscriere decât numărul de locuri în clase, candidaţii vor da un test de admitere. Aşadar, Novac Iuhas i-a dat şcolii ocazia să aplice cu adevărat selecţia!

Răspunsul l-a revoltat pe director de-a binelea. "Noi avem această procedură tocmai pentru a fi corecţi şi transparenţi. Nu poate Inspectoratul să decidă că doar la şcoala noastră trebuie să fie concurenţă, când alte şcoli nu au aceeaşi obligaţie. În plus, nu poate IŞJ să decidă că la Gojdu sunt cei mai buni elevi din Oradea. Cum se simt părinţii care aleg să-şi dea copiii la alte şcoli?". Nicoară acuză şi lipsa de transparenţă a Inspectoratului, care nu are o procedură care să normeze cum acceptă sau refuză propunerile şcolilor, iar deciziile Consiliului de Administraţie al IŞJ nici nu sunt publicate pe site-ul instituţiei.

Încurcat în explicaţii

Novac Iuhas respinge vehement ipoteza că ar sabota cu premeditare Colegiul Gojdu, dar nu a poate lămuri de ce a redus numărul claselor de-a V-a tocmai din această şcoală, nu de la oricare alta. Iniţial, şeful IŞJ i-a spus BIHOREANULUI că de vină ar fi numărul mai mic de elevi din oraş, dar chiar datele instituţiei îl contrazic: în timp ce în 2017 în Oradea existau 1.199 elevi pentru care s-au înfiinţat 52 clase de-a V-a, pentru anul şcolar următor sunt prevăzuţi 1.398 elevi şi 55 de clase propuse. Aşadar mai mulţi elevi şi mai multe clase!

Când reporterul i-a evidenţiat acest lucru, şeful IŞJ Bihor a dat-o la întors, susţinând că în actuala formulă creşte de la 23 la 25 media de elevi din clase. "În plus, vrem să păstrăm un echilibru între şcolile din centru şi cele din cartiere", a adăugat Novac Iuhas, fără a explica de ce, totuşi, n-a redus numărul claselor la nicio altă şcoală din centrul oraşului, ci doar la Gojdu.

De ce ţine morţiş să intensifice concurenţa numai la acest colegiu, nu şi la alte unităţi, şeful IŞJ Bihor tot nu poate explica. "Vă garantez că nu sunt absurd şi, dacă la Gojdu vor exista multe solicitări din partea părinţilor, vom modifica planul, vom aproba încă o clasă. Am făcut la fel, în urmă cu doi ani, la Colegiul Iosif Vulcan", zice inspectorul general.

În mod ciudat, deşi BIHOREANUL i-a cerut expres şi insistent, Novac Iuhas a refuzat să spună care şcoli vor avea din toamnă mai multe clase de-a V-a, din care una va fi, în mod clar, cea luată de la Gojdu. O fi secret pentru cine a declanşat ditamai scandalul...


LA UNII DA, LA ALŢII BA
Aglomerarea, reţetă de succes

În memoriul transmis Ministerului Educaţiei, directorul Florin Nicoară a acuzat, de asemenea, faptul că în ultimul an, de când exercită funcţia, IŞJ Bihor a mai defavorizat Colegiul Gojdu respingând orice cerere de transfer în clase care au deja 30 de elevi, numărul maxim prevăzut de lege. Aceste solicitări sunt considerate excepţii şi sunt analizate individual, pentru fiecare elev în parte, de Consiliul de Administraţie al IŞJ. "În alte şcoli veţi găsi clase cu 34-36 de elevi, chiar mai multe. Pe bună dreptate, pe mine părinţii mă întreabă de ce la Gojdu nu se poate".

Miza claselor mai dense sunt tot banii: mai mulţi elevi înseamnă o finanţare mai mare, la aceleaşi costuri, iar "profitul" este semnificativ. De pildă, o şcoală care are 100 de copii peste limita maximă atrage automat o finanţare de aproape 100.000 euro mai mare! "Sunt bani pe care IŞJ Bihor îi dă unor directori, în timp ce nouă ni se cere să respectăm strict legea. Nu cerem să li se ia lor elevii, ci să avem tratament similar", zice directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
pocaitul cu fata alba
Dl Nicoara pleca de la PSD,dar si-a uitat radacinile...poate adeziunea lui a ramas printr-un sertar uitata...la Gojdu nu sunt cainii nu covrigi in coada...dar e frumos ca va aparati scoala...dl Iuhas la romani le taie clasele,la sectia maghiara aproba clasa si cu 12 elevi...nu de alta,poate are radacini unguresti di la Binsu"...
Postat 08 Martie 2018, 18:51 de onuta
Ceva ce nu stiti sau nu vreti sa stiti...
Baietu asta, Iuhas se pupa cu Generala Dacia, unde are radacini profunde. In ultimul timp elevii de la Scoala Dacia pleaca in mase la alte scoli, gen Gojdu, Eminescu, Oltea,etc. etc. Probabil ca la Gojdu au plecat dintre elite, si s-au gandit la o manevra prin care sa stopeze transferul spre Gojdu. Nu a cred ca exista alte explicatii plauzibile, situatia din Sc Dacia este din ce in ce mai subreda.
Postat 08 Martie 2018, 17:32 de detectiv
Noaptea minții
Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea este o instituție de prestigiu și emblematică, a învățământului bihorean, iar acest lucru în mod indubitabil este întărit de rezultatele ultimilor ani. Sunt siderat de atitudinea discreționară a ISJ Bihor, care dintr-un arbitru al eleganței și al profesionalismului educativ autohton, se erijează în mod absurd într-un organism care tratează problema după precepte feudale. Țara aceasta nu funcționează după cutume și opinii subiective, ci după LEGI. A spune că la Gojdu trebuie să meargă cei mai buni elevi, denotă că restul sunt de o condiție intelectuală peiorativă: e scandalos, jignitor și inacceptabil. Cine are competența de a spune care sunt cei mai buni elevi sau dacă sunt în număr de 1, 10, 60, 90, etc. Există o procedură internă de selecție a acestora în instituție, garantată de lege! Nu este suficientă, sau se dorește promovarea în continuare a disfuncționalităților educative românești în detrimentul educației de calitate! Mă întreb ce le poate spune ISJ Bihor, acelor dascăli gojdiști la care se face veșnic apel atunci când e nevoie să se organizeze activități curriculare și extracurriculare de performanță, că la anul nu mai este nevoie de unii dintre ei și că se vor reduce normele didactice. Anul trecut același ISJ BIhor a aprobat trei clase, acum în contextul creșterii populației școlare locale nu mai e posibil, pentru că trebuiesc a fi alimentate școlile care funcționează în regim de avarie sau pentru că orientarea politică, lucru inacceptabil, e o condiție sine qua non? Domnilor, educația a la Leonte Răutu să știți că nu mai e la modă, a pierit odată cu ”Epoca de Aur”. E stupefiant să dai credit unora ale căror rezultate la evaluare națională sunt hilare și să îi pui la colțul infamiei pe cei care fac performanță! Pe de altă parte ne place să ne mândrim în fiecare an și cu rezultatele celor de la Gojdu, care sunt de top, dar nu dorim să întreținem acest fenomen! Această gândire cu caracter de marasm instituționalizat este expresia școlii românești care suferă de metastaze și pe care noi cei de la Gojdu, prin contribuția proprie luptăm să o eradicăm! Și dacă nu doriți să ascultați de glasul unui dascăl care își iubește școala, atunci ascultați mesajul cuvintelor testamentare pe care Gojdu,ni le-a transmis: ”Lăsați puncii să vină la mine”!!! Probabil însă că nici acest lucru nu contează...
Postat 08 Martie 2018, 16:45 de geludanielserea
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)
 • Se toarnă fundaţia! Au început construcţia podului din strada Universităţii (FOTO)
 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)
 • Cruce luminoasă de 14 metri, înălţată la Vintere cu ocazia Centenarului (FOTO)
 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)
 • Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)
 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON