URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2015, 07:35

Revelion în Cetate! Orădenii sunt invitaţi să serbeze nu doar Crăciunul, ci şi Revelionul, în fortăreaţa proaspăt reabilitată

Revelion în Cetate! Orădenii sunt invitaţi să serbeze nu doar Crăciunul, ci şi Revelionul, în fortăreaţa proaspăt reabilitată MOŞ ÎN CALEAŞCĂ. Anul acesta Moş Crăciun va porni de la Gară într-o caleaşcă trasă de cai spre Cetate, unde va împărţi cadouri şi va asista la un concert de colinde interpretat de copiii din grupul Vivere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea s-a înveşmântat cu straie de sărbătoare şi aşteaptă sosirea lui Moş Crăciun. Anul acesta, bătrânul cel darnic va fi primit în cetatea oraşului, complet reabilitată şi gazdă încă de la începutul lunii a unui târg dedicat Crăciunului.

Orădenii sunt invitaţi, însă, ca tot în edificiul emblematic al oraşului să treacă şi în Noul An, putând urmări dintre zidurile acestuia grandiosul foc de artificii ce va încheia o serie de concerte ale Revelionului.

Poftiţi la colinde

Chiar dacă nu se pot bucura de zăpadă, cel puţin deocamdată, asta nu înseamnă că orădenii nu pot simţi din plin spiritul sărbătorilor. Iarna aceasta, în premieră, locuitorii oraşului au fost invitaţi la un târg de Crăciun cu bunătăţi de tot felul şi decoraţiuni de sezon, amenajat la începutul lunii decembrie în Cetate.

În fiecare seară până pe 24 decembrie, orădenii pot participa la concerte de colinde şi spectacole cu obiceiuri tradiţionale programate pe scena din incinta fortăreţei, dominată de un brad uriaş. Luni seară, de la ora 17, grupul "Dansatorii din Botean" a programat jocuri şi colinde bihorene, de la ora 17.30 a început recitalul corului bărbătesc al Bisericii Reformate din oraş, iar apoi cel al corului Bisericii Tabor.

Marţi, tot de la 17, a urmat Ansamblul Folcloric Auşana, care a pregătit un program de o oră şi jumătate, în timp ce pentru miercuri a fost programat recitalul Ansamblului Folcloric Lioara, dar şi al Ioanei Urs şi al lui Marius Ciprian Pop.

Vine Moşul

Ca în fiecare an, dimineaţa de Ajun va fi una specială. La ora 10, Moş Crăciun va sosi în Oradea cu trenul, în Gara Centrală, unde cei mici sunt aşteptaţi să-l întâmpine. Moşul le-a pregătit, fireşte, şi mici cadouri.

De la Gară, cel mai iubit personaj va pleca într-o caleaşcă special pregătită către Cetate, pe strada Republicii, Bulevardul Magheru şi Centrul Civic. În fortăreaţă îl vor aştepta micuţii din grupul Vivere, care vor oferi de la ora 13.00 un recital de colinde şi cântece de sezon. Tot în Cetate, Moşul va împărţi din nou cadouri micuţilor, cu ajutorul municipalităţii, care a pregătit 1.300 de pachete cu dulciuri, după care se va retrage să-şi tragă sufletul. Căci - nu-i aşa? - seara are de dus daruri prin toată lumea.

În ziua de Crăciun, târgul din Cetate va fi închis, dar în perioada 26-31 decembrie îşi va relua activitatea, inclusiv pe cea din atelierele de creaţie organizate de mai mulţi meşteri şi organizaţii.

Pregătiri de An Nou

Cum orădenii redescoperă în număr tot mai mare frumuseţea Cetăţii, municipalitatea a decis să organizeze aici şi deja tradiţionalul concert care marchează trecerea în Noul An. De data aceasta, organizatorii mizează pe câţiva artişti din oraş care şi-au confirmat talentul în diverse competiţii naţionale.

Astfel, pe scena din incinta fortăreţei vor cânta marghiteanca Edina Bodor, care de curând i-a impresionat pe Delia, Horia Brenciu şi Ştefan Bănică jr. cu audiţia ei la emisiunea X Factor, Narcisa Badea şi Iulia Topotan, prima elevă, iar cealaltă absolventă a Şcolii de Arte Francisc Hubic, precum şi Răzvan Chebeleu, interpretul de rock-pop recent deconspirat de BIHOREANUL ca agent în Poliţia Bihor.

Tot la cumpăna dintre ani, orădenii vor putea urmări în Cetate şi recitalul unei trupe din Italia, Fracassoni, formată din tineri artişti care au pregătit un program variat şi, spun organizatorii, perfect adecvat serii de Revelion.

Cel mai probabil, totuşi, vedetele serii vor fi artificiile, spectacolul luminos fiind programat să înceapă, fireşte, fix la miezul nopţii. Anunţând, cum speră toată lumea, un an mai bun…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON