URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2015, 15:01

NexT stop, Oradea! Caravana Filmelor NexT invită cinefilii la vizionări sub clar de lună, în Şanţul Cetăţii

NexT stop, Oradea! Caravana Filmelor NexT invită cinefilii la vizionări sub clar de lună, în Şanţul Cetăţii VIS AMERICAN. Între multe altele, orădenii vor putea vedea "Nunta lui Oli", un scurtmetraj realizat de regizorul Tudor Cristian Jurgiu, inspirat chiar din viaţa unui orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E dovedit: orădenilor le plac filmele în aer liber, astfel că săptămâna viitoare au din nou şansa de partea lor.

După ce luna trecută Caravana TIFF s-a dovedit de un real succes, în pofida vremii care a amânat unele proiecţii, cinefilii sunt invitaţi din nou în Şanţul Cetăţii, de data aceasta la Caravana Filmelor NexT, un festival de scurtmetraje organizat în parteneriat cu Primăria Oradea şi programat între 19 şi 20 august.

În Cetate va rula inclusiv un film regizat de Tudor Cristian Jurgiu, "Nunta lui Oli", inspirat din biografia unui coleg de liceu din Oradea.

La film, ca acasă

"Vara aceasta filmele scurte se văd sub clar de lună", anunţă Societatea Culturală NexT, care aduce săptămâna următoare la Oradea Caravana Filmelor NexT, organizată în 9 oraşe din ţară. Desfăşurată pe pajişti, în parcuri, păduri sau grădini publice, caravana poposeşte miercuri şi joi în Şanţul Cetăţii. "Spectatorii sunt încurajaţi să renunţe la scaunele de cinema şi să se bucure de filme în mijlocul naturii. Şi în acest an, accesul la proiecţii este gratuit", transmit organizatorii.

În ambele seri, vizionarea începe la ora 21, în program fiind incluse cele mai bune scurtmetraje proiectate de-a lungul timpului în cadrul festivalului. Dacă miercuri va fi seara "celor mai aplaudate scurtmetraje româneşti" (Next Romanian Shorts), orădenii sunt chemaţi ca joi să se amuze la comedii (NexT Comedy Night).

Poveste de "acasă"

Miercuri, spectatorii vor putea afla, de pildă, drama paznicului Petre, care e convins că fiul său este foarte talentat şi vrea să-l lanseze în lumea manelelor ("Muzica în sânge") ori povestea a doi tineri care decid să moară din dragoste ascultând pentru ultima oară cântecul Angelei Similea ("Să mori de dragoste rănită").

De neratat este însă "Nunta lui Oli", regizată de Tudor Cristian Jurgiu (2009), o ficţiune inspirată din experienţa unui coleg de liceu. În cele 22 de minute, scurtmetrajul prezintă o scenă din viaţa tatălui personajului principal, Dorel, care se pregăteşte, ajutat de doi prieteni de-ai lui Oli, să vadă pe internet nunta fiului său, care are loc în SUA.

Avându-i în distribuţie pe Adrian Titieni, Alexandru Gâtstrâmb, George Costea, Ioan Cortea, Alexandra Fasola şi Vlad Rădescu, filmul a fost desemnat, între altele, "Cel mai bun scurtmetraj românesc" (Festivalul internaţional de film Next - 2009) şi "Cel mai bun film scurt" (Gala Premiilor Gopo - 2010).

Să râdem

Joi, spectatorii vor putea vedea, între altele, mini-cronica unui dezastru anunţat despre drumul haotic al echipei naţionale de bowling a Albaniei, pierdută în lumea interlopă din Bruxelles (Minitrip Jean, Michel Vovk, Belgia) ori povestea unui campion de darts amorezat, cântăreţ prin cafenele, care îşi vede dorinţele împlinite când primeşte o cutie misterioasă cu săgeţi care te fac să te îndrăgosteşti (God of Love, Luke Matheny, SUA).

"Material" este din plin, aşa că, vorba organizatorilor, ia-ţi pătura şi haidem la film!


PROGRAMUL COMPLET
Caravana Filmelor NexT

Miercuri, 19 august:

- "Golanii" (r. Bogdan Drumea, România, 2015, 16’)

"Muzica în sânge" (r. Alexandru Mavrodineanu, România, 2010, 16’)

- "Nunta lui Oli" (r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2009, 22’)

- "Pui de somn" (r. Paul Mureşan, România, 2014, 5’)

- "Valuri" (r. Adrian Sitaru, România, 2008, 17’)

- "De azi înainte" (r. Dorian Boguţă, România, 2012, 36’)

- "Să mori de dragoste rănită" (r. Iulia Rugină, România, 2014, 17’)

Joi, 20 august:

- "Minitrip" (r. Jean-Michel Vovk, Belgia, 2008, 17’) 

- "Ştefan" (r. Stanca Radu, România, 2007, 13’)

- "Cel mai trist băiat din lume"/ "The Saddest Boy in the World" (r. Jamie Travis, Canada, 2006, 14’)

- "Lord" (r. Adrian Sitaru, România, 2009, 21’)

- "Glenn Owen Dodds" (r. Frazer Bailey, Australia, 2009, 16’)

- "Legenda lui Jean Sucitul"/ "Legend of Jean the Inverted"/ "Légende de Jean l’Inversé" (r. Philippe Lamensch, Belgia, 2008, 18’)

- "Oul de aur"/ "The Golden Egg" (r. J. Rick Castaneda, Canada, 2008, 6’)

- "Zeul iubirii"/ "God of Love" (r. Luke Matheny, SUA, 2010, 19’)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON