URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2011, 11:27

Europene... balcanice

Europene... balcanice LĂCOMIA STRICĂ OMENIA. Campionatul European de baschet pentru junioare bate la uşă, dar sala LPS nu are nici măcar tribune. În loc să se mulţumească cu banii alocaţi de Federaţie pentru montarea lor şi a altor instalaţii strict necesare, directorul Liceului, Dan Matei (medalion), a vrut o sumă de şase ori mai mare pentru a renova toată şcoala
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2011 a început măgulitor pentru baschetul orădean. Federaţia Română de specialitate (FRB) hotărâse să se desfăşoare la Oradea, între 4 şi 14 august, una din cele mai importante competiţii - Campionatul European pentru junioare sub 18 ani, după ce România obţinuse, în premieră, dreptul de a organiza întrecerea la care urmau să participe 16 echipe, între care şi campiona en-titre, Italia.

Singura condiţie era ca oraşul să pună la dispoziţie două săli la standardele Federaţiei Internaţionale de Baschet (FIBA).

Ceea ce, însă, nu s-a întâmplat nici până acum! BIHOREANUL vă prezintă cum un proiect care putea face cinste oraşului s-a împotmolit datorită dezinteresului, lăcomiei şi dezorganizării.

Cu gândul la câştig

10 Carmen Tocala.jpgIntenţia desfăşurării la Oradea a CE de baschet junioare U18 datează de la sfârşitul anului 2010. Preşedintele FRB, Carmen Tocală (foto), anunţa atunci că România a obţinut, în premieră, dreptul de a organiza competiţia şi că aceasta va avea loc la Oradea. Atât Federaţia, cât şi oraşul aveau de câştigat, şi nu doar în notorietate, ci şi în plan financiar, fiecare delegaţie participantă urmând să cheltuie aici 35 de euro pe zi pentru fiecare component. Şinând cont că o selecţionată naţională e reprezentată de 18 persoane, iar turneul se desfăşura pe parcursul a 11 zile, la FRB urmau să ajungă aproximativ 110.000 de euro, din care trebuia să achite la FIBA 23.000 de euro, reprezentând cheltuielile arbitrilor şi observatorilor, iar restul de 87.000 de euro să-i rămână în conturi.

Ţi orădenii ar fi avut de câştigat. Turneul urma să fie mediatizat şi să aducă vizitatori, estimările indicând că doar cele trei hoteluri la care se vor caza echipele (Continental, Ramada şi Elite) ar fi avut încasări de peste 131.000 de euro.

În aşteptare

Organizatorul principal al competiţiei a devenit FRB, iar parteneri Primăria, Liceul cu Program Sportiv (LPS) Bihorul, precum şi Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJTS).

Pentru că turneul nu se putea desfăşura doar la Arena Antonio Alexe, datorită numărului mare de meciuri programate, FRB a decis ca unele partide să se desfăşoare şi în sala LPS.

Cum aceasta, însă, avea nevoie de refacerea parchetului, zugrăvirea pereţilor, instalarea a două panouri cu coşuri, de modernizarea vestiarelor şi montarea unei tribune pentru 300-400 de spectatori, FRB a promis că asigură banii necesari, în sumă de 300.000 euro.

Directorul LPS, Dan Matei, spune că aştepta să primească banii rapid, dar abia în martie ar fi aflat că, pentru a-i justifica, era nevoie să trimită un proiect la Federaţie. "În februarie am primit vizita FIBA, după care am aşteptat ca FRB să mă contacteze, să-mi spună ce trebuie să fac şi care e suma pe care mă pot baza. Abia în martie preşedinta Federaţiei, Carmen Tocală, mi-a spus că trebuie să întocmim un proiect ca să primim banii. Mi-a spus să fac proiectul la standarde maxime, iar eu m-am conformat", spune Dan Matei.

Acum, însă, la mai puţin de două luni înaintea începerii competiţiei, la amenajarea sălii nu s-a mişcat niciun deget. Motivul? Matei a girat un proiect nu de 300.000, ci de 1,8 milioane euro! Pe care, evident, FRB nu avea cum să-l aprobe şi să-l finanţeze, de vreme ce bugetul Federaţiei pe tot anul este de abia 500.000 euro...

Maxim, am zis!

Matei susţine acum că prin expresia "standarde maxime", folosită de şefa FRB, el a înţeles să cuprindă în proiect nu doar reparaţiile absolut necesare pentru interiorul sălii LPS, ci şi pe cele din exterior, din curtea liceului. Altfel spus, "cu un drum", profitând de faptul că urma să găzduiască întrecerea, directorul a vrut să rezolve mai multe probleme, pe banii Federaţiei, deşi liceul nu este în subordinea FRB, ca aceasta să finanţeze asemenea lucrări, ci a Ministerului Educaţiei.

Cert e că mega-proiectul întocmit la cererea lui de o echipă formată din 10 specialişti prevede, pe lângă lucrările de reparare a sălii, şi lucrări exterioare, descrise cu largheţe de mână spartă: 1.747 metri liniari de alei, 4 trotuare, 15 locuri de parcare şi 18 zone verzi, plus schimbarea instalaţiei de încălzit. Ca şi cum, în luna august, fără repararea acesteia, competiţia nu s-ar putea desfăşura...

Suspiciuni de fraudă

10 Mihai Aldea.jpgTrezindu-se cu un asemenea proiect pe masă, FRB nu numai că l-a respins, dar a luat în calcul şi renunţarea la sala LPS ca a doua locaţie a desfăşurării meciurilor din Campionatul European de junioare. Ba mai mult, oficialii Federaţiei nu ezită să sugereze că lucrările cuprinse în proiectul lui Dan Matei au fost mult supraevaluate. "Pun şi eu o întrebare. Ţinând cont de diferenţa dintre suma care era necesară şi cea înscrisă în proiect, cine mă poate convinge că acolo, la LPS, nu este vorba de o tentativă de fraudă?", a declarat pentru BIHOREANUL Mihai Aldea, comisarul însărcinat de FRB cu organizarea competiţiei de la Oradea.

Aceeaşi circumspecţie o are şi preşedinta FRB, Carmen Tocală, care îl acuză pe Matei că nu a ţinut cont de posibilităţile financiare ale Federaţiei şi de faptul că nu a depus proiectul cu punctualitate, pentru a fi analizat şi a-i fi aduse ajustări în timp util. "Proiectul a fost depus la FRB pe 15 mai, iar campionatul începe pe 4 august. Normal ar fi fost ca LPS să ni-l fi trimis în februarie sau martie, pentru că trebuia obţinută finanţarea, trebuia făcută licitaţie şi abia apoi atribuită executarea lucrărilor. Asta ca să nu mai vorbim şi despre valoarea proiectului. Pe noi ne interesa sala, nu kilometrii de alei şi de trotuare pe care domnul Matei voia să le facă pe banii Federaţiei", a explicat BIHOREANULUI Carmen Tocală.

De doi bani speranţe

Chiar dacă indirect, Dan Matei recunoşte că a sărit calul, neagă că ar fi avut interese personale sau de altă natură. "M-a deranjat când am auzit spunându-se că noi am făcut o supradimensionare a proiectului. Singura greşeală a fost că am vrut să modernizăm sala în perspectiva unor alte competiţii internaţionale", se apără Dan Matei, care acum s-ar mulţumi cu orice sumă şi ar supraveghea personal şantierul, doar pentru ca LPS să nu fie exclus din organizarea turneului.

O decizie finală va fi luată zilele următoare, până cel târziu la 7 iulie, când reprezentanţii FRB vor reveni la Oradea. Din fericire, situaţia de la LPS nu periclitează dreptul oraşului de a găzdui evenimentul. Numai că, dacă problemele de la sala Liceului vor fi totuşi rezolvate cumva, renovarea nu se va putea face decât pompieristic. Va fi probabil împrumutată o tabelă electronică, vor fi construite în pripă nişte tribune, iar pereţii vor fi văruiţi la repezeală. Asta dacă nu cumva, spre ruşinea unei şcoli sportive, FRB va apela la sala Colegiului Gojdu sau la cea a Colegiului Eminescu. Toate doar pentru că Federaţia n-a ştiut cu cine are de-a face, iar directorul Dan Matei n-a ştiut să se întindă doar cât îi era plapuma.


ÎN GRAFIC
Faţă nouă pentru Arena Antonio Alexe

Dacă la sala LPS totul e vraişte deşi întrecerea planificată aici bate la uşă, la Sala Sporturilor Antonio Alexe renovarea este în plină desfăşurare. După ce anul trecut a fost reparat acoperişul, în acest moment se fac reparaţii capitale la faţadă, înlocuindu-se tencuiala uzată, tâmplăria metalică şi învelindu-se scările de acces cu gresie şi faianţă. Concomitent, sunt în curs de licitare şi lucrările de reparaţii curente la vestiare şi de modernizare a instalaţiilor electrice. Finalizarea lor e prevăzută pentru finele lunii iulie, iar costurile suportate de Primărie sunt de 309.000 de lei, fără TVA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sport
E el si se pare ca daca esti smecher ...ajungi director daca nu...esti fraier
Postat 03 Iulie 2011, 07:57 de oradean
:)) Dan MAtei
Dan Matei nu-i cel care a candidat de primar in 2008 si a luat 2%? Asta mai e tinut director undeva ?????
Postat 02 Iulie 2011, 16:02 de Ionutz
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON