URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2018, 08:03

Prin ei înşişi! BIHOREANUL vă prezintă două portrete de tineri porniţi "de jos" şi ajunşi departe

Prin ei înşişi! BIHOREANUL vă prezintă două portrete de tineri porniţi 'de jos' şi ajunşi departe TINICHIGIUL. Născut şi crescut la ţară, Ştefan Marius Florin (foto) s-a angajat în construcţii acum 4 ani, mânat de nevoie. A început ca tinichigiu, făcând burlane pentru Palatul de Justiţie, iar acum e inginer la aceeaşi firmă, Selina, unde răspunde de o parte din lucrările pentru construirea celui de-al treilea bloc din cartierul Luceafărul. "Cea mai mare satisfacţie e să laşi în urma ta ceva bine făcut, trainic şi frumos", spune tânărul
Prin ei înşişi! BIHOREANUL vă prezintă două portrete de tineri porniţi 'de jos' şi ajunşi departe SĂ VREI! Până să fie angajat ca simplu operator la Celestica, Dan Sebastian Oprea (foto) n-a avut nicio tangenţă cu electronica. În 8 ani, a lucrat în 4 departamente, iar în prezent colaborează cu foştii şefi dintr-o poziţie cheie, de manager de program, asigurând interfaţa între clienţi din lumea largă şi fabrica din Oradea. "Cu cât înveţi mai multe, cu atât îţi faci viaţa mai uşoară. Dar trebuie să vrei", a constatat tânărul, care între timp a absolvit nu doar o facultate, ci şi zeci de cursuri de pregătire şi perfecţionare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câte ori, prin mall sau pe stradă, n-aţi auzit tineri zicând "bă, eu nu mă trezesc pentru banii ăia!"? Şi, totuşi, nu toţi "millenialii", adică cei născuţi din anii ’80 până la mijlocul deceniului trecut, sunt la fel. Nu toţi cred că li se cuvine totul de la început. Unii ştiu că orice drum începe cu primul pas şi orice urcuş porneşte de la poalele muntelui.

BIHOREANUL vă spune poveştile unor astfel de tineri, modeşti în vorbe, dar tenace în fapte, care produc, neştiuţi, schimbarea, creând în jurul lor, zi de zi, câte o mică "ţară ca afară".

Muncit de mic

Ștefan Marius Florin, inginer Selina"Aveam 11 ani când am acoperit turla unei biserici", îşi aminteşte Ştefan Marius Florin (foto) despre prima sa "lucrare", isprăvită în urmă cu 18 ani. Şi tatăl, şi bunicul său au fost tot tinichigii, iar el le dădea câte o mână de ajutor, începând de atunci să devină ce este acum: inginer constructor.

S-a născut într-un sat din Pomezeu, unde a şi făcut primele 4 clase de şcoală. Când oamenii mai meştereau la vreun acaret, se băga şi el, ajutându-i de la fundaţii la acoperişuri. Gimnaziala a făcut-o în alt sat, iar liceul la Beiuş, într-o clasă cu profil sportiv - "de fotbal, ce altceva?". După ce s-a accidentat a treia oară la genunchi, a revenit cu picioarele pe pământ. Şi-a amintit de construcţii şi s-a înscris la facultatea de profil în Oradea. În primul an au fost 150 de "boboci", dar au terminat-o doar 11.

Cu diploma în buzunar, ca mulţi alţi colegi, nu s-a gândit după absolvire să-şi şi practice meseria. Doi ani a stat acasă, în sat, unde şi-a deschis un ABC, până în momentul în care viaţa l-a scuturat. În toamna lui 2014, tatăl său a murit. A fost declicul spre drumul pe care merge acum şi pe care vrea să continue tot restul vieţii.

În al nouălea "cer"

După ce a studiat anunţurile de angajare ale firmelor de construcţii şi şi-a făcut socoteli atente, a ales să bată la uşa Selinei. "Face lucrurile cel mai bine", îşi motivează el alegerea. Ştia că diploma căpătată nu valora, în sine, nimic. Nu încă. Prin urmare, nu s-a simţit nici descurajat, nici înjosit când prima întrebare la care a trebuit să răspundă a fost "ce ştii să faci?".

"Am dat probă de lucru pe şantierul Palatului de Justiţie, pe atunci în reabilitare. Am meşterit nişte colţuri de burlane. Am fost angajat muncitor la atelierul de tinichigerie", povesteşte tânărul. Ştia că după ce va demonstra că poate şi că vrea, va deveni mai mult, ceea ce s-a şi întâmplat. După terminarea lucrării, i s-a încredinţat ceva important: modernizarea unei cabane de la munte pentru un client pretenţios. A dat, de fapt, proba că e cu adevărat inginer şi a refăcut-o de la zidărie la finisaje.

Anul trecut, în mai, a venit avansarea, fiind promovat inginer şi atribuindu-i-se construirea aripii vestice, cea dinspre sediul Poliţiei Municipiului, a celui de-al treilea bloc din cartierul Luceafărul. Ca responsabil de structură, l-a înălţat de la primul până la ultimul etaj, al nouălea, coordonând zilnic echipe de fierari-betonişti, dulgheri, zidari.

Greu de găsit

Viaţa de şantier, cu program neregulat şi muncă aspră, în arşiţă şi ger, l-a călit, l-a făcut mai atent şi mai înţelegător. A învăţat să preţuiască, zice el, mai ales caracterul şi dorinţa celor din jur de a face "lucru ca lumea", nu de mântuială.

Silviu Matiuţa, şef de şantier"Majoritatea tinerilor nu au răbdare, întreabă cât e salariul, dar nu prea au răspuns când sunt întrebaţi ce ştiu să facă", spune şeful de şantier Silviu Matiuţa (foto). Deşi li se oferă salarii tot mai mari, în ultimii ani meseriaşii sunt tot mai greu de găsit, tot mai puţini şi tot mai în vârstă. "Avem doar 4 muncitori calificaţi sub 30 de ani. În fiecare an, din 10 tineri care vin să se angajeze, rămâne unul".

Între timp, Marius a devenit tatăl unui băieţel, şi-a cumpărat apartament în Oradea şi susţine că nu-i e teamă deloc că după terminarea blocului va rămâne fără job. "Oradea este un caz fericit, se tot dezvoltă, sunt multe alte proiecte. Preocuparea mea nu-i că rămân şomer, ci să urmeze ceva din care să învăţ mai mult decât ştiu acum", zice tânărul inginer.

Omul cu cutiile

Dan Sebastian Oprea, angajat CelesticaTot 29 de ani şi tot ca simplu muncitor şi-a început cariera - căci în cazul lui chiar este vorba de o carieră - şi Dan Sebastian Oprea. Era în anul II la Facultatea de Relaţii Internaţionale când a intuit că nu prea va avea ce face cu diploma. Studenţii au fost duşi pe la câteva primării, ba şi la Parlament, dar niciun profesor nu le-a putut spune "asta veţi face". Ca dovadă, un singur absolvent din promoţia sa munceşte în domeniu, la sediul ONU din Viena, unul e designer, alţii lucrează la fabrici din oraş...

Sebi s-a prezentat la mai multe interviuri până a optat pentru Celestica, unde este program manager, poziţie de middle management, la care a ajuns prin neîntreruptă autodepăşire. În 2010 a început ca operator fără nicio calificare: aşeza în cutii diversele materiale pentru colegii care lucrau la producţia de telefoane BlackBerry.

După 4 luni devenise responsabil de pontaje în departamentul de resurse umane: întocmea rapoarte cu absenţe pentru supervizori, care discutau cu muncitorii pentru a analiza motivele acestora. Avantajelor de până atunci - salariul peste nivelul de debut, transportul şi masa asigurate - li se adăuga un altul: "şansa că mi s-au deschis mai multe uşi". Nu e o lozincă, explică Sebi: "Am avut şansa să lucrez cu şi mai mulţi oameni".

Ajungi mai departe

În următorii doi ani a urmat mai multe cursuri de training. Nu avusese până atunci nicio legătură cu acestea, dar a învăţat şi electronică, şi economie. În 2013 a venit o nouă promovare, ajungând shipping administrator la logistică, treaba sa fiind să coordoneze încărcarea camioanelor şi să le completeze documentele de transport. În acelaşi an, a schimbat încă o dată departamentul, ajungând la achiziţii, ca buyer: pe baza specificaţiilor de la clienţii companiei, planifica aprovizionarea cu materie primă. Deja intra în contact cu beneficiari, furnizori şi transportatori din toată lumea, ceea ce l-a făcut să înţeleagă, cât se poate de personal, sloganul companiei: "Think Bigger. Reach Further - Gândeşte la scară mare. Ajungi mai departe".

După alţi doi ani, în 2015, a aplicat pentru primul post la nivel de corporaţie, cu responsabilităţi globale, de responsabil al unei baze de date pentru proiecte noi de producţie. Bineînţeles că a primit oferte de la alte firme, "dar dacă aş fi plecat, dădeam cu piciorul la evoluţie". Ca dovadă, după încă un an şi jumătate, Sebi a avansat din nou, devenind program manager, poziţie din care a ajuns să coordoneze departamentele în care lucrase până atunci, cu ingineri de producţie, de proces şi de calitate, planificatori, achizitori...

Speranţe

Toate aceste experienţe, precum şi implicarea în proiectele sociale ale companiei, l-au ajutat să cunoască mai bine nu doar afacerea care a ajuns să depindă şi de el, ci şi pe oamenii din jur, de la colegii de muncă la concitadini necunoscuţi cu care intră în contact ocazional, şi toate l-au făcut să spere că lucrurile, deşi arată rău în ţară, se vor schimba, totuşi, prin implicarea tuturor acolo unde poate fiecare.

"Dacă ar fi să trag o concluzie sau să transmit un mesaj, ar fi unul de încurajare şi pentru alţi tineri: cu cât se ridică oricine mai mult, cu atât i se deschid mai multe şanse", spune Sebi. Altfel spus, de oriunde ai începe, nu bate pasul pe loc, înaintează!


VIAŢĂ PLINĂ
Dezvoltare pe toate planurile

Chiar dacă poate să pară că permanentele promovări de la serviciu lasă asemenea tineri fără viaţă personală, realitatea nu-i defel aşa. Sebi Oprea are timp şi de fotbal, participând cu colegii în campionatul firmelor, ba ajungând chiar pe primul loc, şi de prieteni, şi de iubita cu care în curând se va căsători, dar şi să se implice în aşa numitele proiecte CSR (Corporate Social Responsability), vreo 30 în fiecare an: de la construirea de locuinţe în parteneriat cu Habitat pentru Umanitate, voluntariat la Cantina Săracilor a organizaţiei Caritas Eparhial ori "adoptarea" unor familii sărace împreună cu Asociaţia Smiles, până la instalarea de echipamente pentru fitness şi plantarea de flori în parcurile oraşului.

De asemenea, Sebi activează în programul Talent Academy al Celestica, ajutând alţi colegi să se pregătească la rându-le de promovarea în carieră. "Competiţia internă nu înseamnă rivalitate între cei care vor să avanseze, nimeni nu pune beţe în roate contracandidaţilor, ci fiecare vrea să demonstreze doar că e mai bun decât alţii, sau decât era el însuşi până ieri", spune tânărul de la Celestica.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
majoritatea e mediocra
Nu orice angajat promoveaza in mod normal. Binenteles ca orice promovare cinstita vine in timp, dar nu pentru mediocritate
Postat 13 Aprilie 2018, 06:02 de unu
Dani-e-let aka Teodor dan Sarca
Nu am nici o treabă nici cu Bolojan nici cu Bihoreanul, dar " gura spurcată trebe sparta" .
Postat 13 Aprilie 2018, 01:33 de Sandu1201
atât puteți
@Sandu1201: Nu, nu m-ai făcut prost ! Doar m-ai etichetat " prostea " ! Nici o problemă ! Dacă in calitate de purtător de cuvânt al D-lui Bolojan aici ți se permite, nu am nimic de reproșat !
Postat 13 Aprilie 2018, 00:22 de dani-e-let
FB declarat un fel de secu de americani
@Florin Ciucaș: Am înțeles ! Totuși de ce " Barney " luat permanent în tărbaca apare în lista Dvs. " securistoida " de pe FB ? Evident, e problema Dvs. și a lui ! Eram doar curios !
Postat 13 Aprilie 2018, 00:17 de dani-e-let
Dani-e-leț
Ți-am mai mai spus că ești un prost??? Ca nu mai stiu.
Postat 12 Aprilie 2018, 22:09 de Sandu1201
!!!!!!!!!!!!
@detectiv: Nu ca să îmi dau seama de reclamă ! Am citit de două ori pentru a fi sigur că dau replici corecte !
Postat 12 Aprilie 2018, 20:47 de dani-e-let
B O R S cu aromă de leustean!
@poiu: eu mă declar de stânga! Atât! Are vreo legătură Bolojan cu Celestica?( absolut neinspirat numele dmpdv)! Nu știu! Știu un singur lucru! Numele unor firme nu se scriu în articole! Și nici numele unor persoane private! Altfel suntem un fel de Zuckerberg! Putem scrie despre Bolojan, Mang,Pasztor...pentru că sunt persoane publice! În rest nu prea dar unii înțeleg greu! Prea greu!
Postat 12 Aprilie 2018, 20:43 de dani-e-let
Corectie mica
Oprea nu e manager! E specialist, asta inseamna ca mai are o treapta (tehnica) nu manageriala pana la nivel echivalent. @detectiv ai ramane surprins ce salarii pot fi in Celestica, doar sa te stii orienta pe ceva de care e nevoie. Oameni cu "management" in descrierea postului or sa ramana cam acolo, Celestica nu inseamna Oradea. Celestica e totusi la 6.1bn$ (miliarde, adica aia mare). Uite inca un fact. Leoni, aia din Biins, stii ce cifra au avut anul trecut? Iti zic eu 4.9bn€. Deci problemele frustratilor cu studii de relatii internationale ce se viseaza manageri sunt legate de Celestica Romania sau de Leoni Biinj sau de Plexus sau de Faist... Managementul romanesc e tot ce le strica imaginea, transfornat azi in asociate familiala (cam la toate de prin Oradea, unde se angajeaza pe prietenii sau colegialitati anterioare). Repet, astea nu sunt companii romanesti, trebuie sa te orientezi si mai ales sa inveti regulamentele interne. Te poate ajuta mult sa cunosti toate drepturile tale ca angajat, nu doar cele enumerate pe scurt in prima zi. @dani-e-let.. ce are Celestica cu Bolojan? Poate cu primarelu de Bors, cu Bolojan absolut nimic. Vezi ca managementu e de-al tau, pesedist.
Postat 12 Aprilie 2018, 20:27 de poiu
@dani-e-let
Chair ai citit de doua ori articolul ca iti dai seama ca e reclama la Selina si Celestica? :), nu ma dezamagi, CLAR CA E RECLAMA, halal salarii, vai de ei angajati. Cred ca ar da mai bine pt Selina sa nu i se pomeneasca numele, firma ultra favorita. Asteptam un nou articol cu salariile din Selina si Celestica, nu ma refer la stabi si barosani, muncitorii ma intereseaza, spuneti ce salarii au si maine tot orasul se angajeaza la Selina si Celestica, si o sa devina cele mai "tari" firme din comunismul post decembrist local.
Postat 12 Aprilie 2018, 19:42 de detectiv
TdSarca
Tu stii bine bine cum e cu construcțiile. Ahahahaha
Postat 12 Aprilie 2018, 17:12 de Sandu1201
ori albă, ori neagră !
@Florin Ciucaș: Să mai punctez ceva ! Sorbonica ori e de elită, ori nu ! Cei doi / si alții / asta au absolvit ! Bungau de regulă este luat la greu in " Bihoreanul " ! În lista cui pe FB apare " Barney " ?
Postat 12 Aprilie 2018, 15:01 de dani-e-let
RE: ori albă, ori neagră !
Nu e ori albă, ori neagră, de cele mai multe ori e gri. Sorbonica nu e de elită, Bungău e "luat" pe bună dreptate, iar faptul că sunt absolvenţi de Sorbonica deştepţi şi de succces e cât se poate de firesc. Nu stăm să vedem ale cui sunt meritele, evident că ele diferă de la caz la caz, există şi studenţi buni şi profesori buni, la fel cum există şi loaze şi mediocri. Articolul de mai sus nu e nicidecum o reclamă pentru firmele în cauză, ci se vrea o laudă adusă tinerilor muncitori şi inteligenţi, care reuşesc să îşi construiască frumoase cariere, pornind de jos. Din fericire, sunt destui din aceştia şi, ca norocul, tot mai puţine fosile comunistoide care să ne polueze atmosfera...
Postat 12 Aprilie 2018, 23:14 de Florin Ciucas
planeta rezistă
@Florin Ciucaș: Stimate Domn! Cred că aș putea! Dar e ca în penal: procurorul trebuie să demonstreze că esti vinovat / iar Instanța să confirme / iar nu împricinatul să demonstreze că e nevinovat! Dacă am merite să le vadă alții! Dacă nu, nu! Mai suntem pe lumea asta și mulți mediocri! Sau chiar sub!
Postat 12 Aprilie 2018, 14:45 de dani-e-let
eu Bolojan sunt TATĂL! Am zis să se facă selină și selină se făcu! Selina te ridică, Selina te doboară/ Selina îți dă aripi/ Și tot ea te omoară...
Am recitit articolul! Personal cred ca este o reclamă NE-mascată in favoarea Selina, Celestica și Bolojan / părintele lor! /. PS: textul meu este un pamflet ! El este o minciună cât toate zilele și se referă la alte firme și situații, nicidecum la " fecioara " S....
Postat 12 Aprilie 2018, 13:11 de dani-e-let
părerolog
Cum ai putea să crezi altceva, anonim cu iz de tedeseu? Hai să te portretizăm pe tine, ca exemplu de succes în viaţă. Uimeşte-ne! Ai ce să etalezi?
Postat 12 Aprilie 2018, 14:04 de Florin Ciucas
am plecat cu clisa-n straita.... și ?
I-as întreba pe cei doi plecați de jos ( tema preferată a folclorului post revo ) daca aparțin vreunui partid sau vreunei confesiuni religioase ? Din pură curiozitate !
Postat 12 Aprilie 2018, 12:59 de dani-e-let
o atitudine corecta si curajoasa
in multe locuri se da salariul minim pe economie, cu acceptul angajatilor care sunt naivi si pacaliti cu usurinta. situatia de la selina e identica cu cea din hotelul perla, 1 mai, hotelul nevis, si multe alte hoteluri din felixul apropiat. oameni buni, nu mai acceptati sa lucrati pe salariul minim n cartea de munca si diferenta in plic, a voastra este paguba, angajatorii nu fac altceva decat sa va fure pe voi si pe stat! nu va fie frica ca va pierdeti locul de munca, din contra, mergeti la ITM si dati-i in gat pe nemernici!
Postat 12 Aprilie 2018, 10:33 de roger
Diferenta de salar in plic....sau nu?
Acest Stefan Mariu Florin de ce nu declara cum sunt angajatii incadrati pe salariul minim pe economie, iar diferenta le-o da surorile Rus in plic?Ar trebui sa se gandeasca ca la pensie va avea foarte putini bani.Sa-i intrebe Adrian Cris cum primesc salariile ce-i de la Selina?Cum se tine o evidenta paralela de catre surorile Rus?Eu as promova in alt fel profesionalismul si perseverenta acestor tineri, nicidecum facandu-i reclama lui Rus Beniamin cu firma lui.Daca maine acest Stefan nu-i mai intra in gratii lui Beni in secunda doi il pune sa-si dea demisia.Asta-i RUS BENIAMIN!
Postat 12 Aprilie 2018, 10:10 de adevarat
slab articol...am crezut ca e despre ceva
doi angajati care ce....mai sunt cateva zeci de mii, pot fi luati toti la rand oare ? sau care a fost idea articolului? in mod normal orice angajat promoveaza in timp, mai repede sau mai tarziu
Postat 12 Aprilie 2018, 08:48 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON