URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2016, 17:09

PAF, şi frica dispare! O bihoreancă îi învaţă pe părinţi cum să-şi ajute copiii să scape de frică şi să-şi dezvolte creativitatea

PAF, şi frica dispare! O bihoreancă îi învaţă pe părinţi cum să-şi ajute copiii să scape de frică şi să-şi dezvolte creativitatea FĂRĂ TEAMĂ. Specializată în educaţie, fosta jurnalistă Simona Iacob a elaborat o metodă prin care părinţii învaţă cum să-şi ajute copiii să treacă peste fricile iraţionale. Noii săi compatrioţi din Franţa îi ascultă poveţele la diverse conferinţe, iar familii din întreaga lume îi cumpără cartea scrisă pe această temă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A descoperit poveşti fascinante ca jurnalist, a studiat la universităţi prestigioase, a călătorit în lumea largă şi a ajutat străini să se integreze în Franţa, dar îşi aminteşte şi acum de lupul cel înspăimântător de care i-a povestit în copilărie educatoarea.

Expert în educaţie, bihoreanca Simona Iacob Le Roy a creat o metodă originală care-i ajută pe cei mici să scape de fricile copilăriei, cu ajutorul părinţilor. Denumirea ei? Partnership Against Fear, adică PAF! Şi frica dispare…

Căutător de perle

În urmă cu mai bine de 20 de ani, bihoreanca Simona Iacob şi-a încercat norocul, alegând să studieze în Franţa Ştiinţele Educaţiei, facultate pe care a absolvit-o la Universitatea Paris 5. În 1996 s-a întors în ţară şi a lucrat o vreme în presă, la Jurnalul de Dimineaţă, Jurnalul bihorean, BIHOREANUL şi, pentru puţin timp, la Crişana. "M-am întors în ţară să salvez România, dar România nu s-a lăsat salvată şi în niciun caz de mine…", râde ea amar.

Ca jurnalistă i-au plăcut mereu reportajele, poveştile. "Am cunoscut personaje fabuloase. Pe stradă vezi oameni care par banali, simpli, dar dacă încerci puţin să-i cunoşti afli că fiecare are o poveste extraordinară. Fiecare are perla lui, iar eu eram un fel de căutător de perle. Lucrul acesta m-a ajutat în viaţă", povesteşte ea.

În 2002, Simona s-a întors în Franţa pentru a continua să studieze. "Simţeam că aici stagnez", explică ea. Astfel că, în timp ce şi muncea pentru a-şi asigura traiul, a absolvit masterate în Antropologie Culturală, la Universitatea Lyon 2, în Art-Terapie, la Paris 5, precum şi module de psihologia dezvoltării şi medierea conflictelor.

În mintea copiilor

O bună perioadă de timp, Simona a fost colaborator pentru serviciul român al EuroNews, lucrând de asemenea ca producător la unele emisiuni. Cum nu-i place lâncezeala, Simona - devenită între timp, prin măritiş, Simona Iacob Le Roy - s-a implicat în acţiuni de voluntariat şi a devenit expert în integrarea minorităţilor din Franţa, lucrând în special cu comunităţile de romi, inclusiv din România.

Marea ei pasiune a rămas însă educaţia, aşa că, în timp, a conceput o metodă proprie de îndepărtare a fricii copiilor. "Eu am fost un copil foarte sperios, am experimentat toate fricile posibile. Frica e o emoţie foarte puternică, nu poţi sta cu ea în braţe", spune Simona. Mai mult, când copilul nu are încredere în sine, scenariile pe care şi le imaginează în legătură cu, de exemplu, întunericul, animalele periculoase ori colegii răi, sunt şi mai negre.

Părinţii nu reuşesc totdeauna să-şi ajute copiii să treacă peste frică. "Pentru a încerca să le-o îndepărteze, adulţii folosesc raţiunea, explicându-le că nu există niciun bau-bau. Alţii le spun copiilor că sunt mari şi de aceea nu trebuie să se teamă. În orice caz, logica adulţilor nu funcţionează la cei mici". În multe cazuri, spune ea, există riscul ca aceştia să-şi elaboreze diverse strategii dăunătoare pentru a scăpa de anumite frici. De pildă, frica de teste ori examene îl poate face pe un copil să nu mai meargă la şcoală.

Seminar pentru părinţi

Drept urmare, Simona a elaborat, întâi sub forma unor cursuri, iar apoi a unei cărţi, metoda P.A.F. – Partnership Against Fear (Parteneriat împotriva fricii), destinată părinţilor, publicată în engleză, franceză şi română. "Metoda mea e bazată pe un parteneriat între copil şi părinte, propunând depăşirea fricilor într-un mod care stimulează dezvoltarea holistică a copilului, adică în întregul lui, pe toate planurile", spune autoarea.

Aplicată ca atare, metoda P.A.F. dezvoltă şi potenţialul creativ al celui mic. "Îi învaţă pe părinţi cum să-şi utilizeze propriile talente şi abilităţi pentru a transforma un moment dificil într-o voioasă expediţie în lumea cunoaşterii", zice Simona. Părinţii sunt îndemnaţi să facă împreună cu cei mici diverse activităţi creative, toate legate de motivul din spatele fricii lor. "Unei mămici a cărei fetiţă se temea de întuneric şi îi plăcea să fie mereu în preajma mamei i-am recomandat, între altele, să gătească împreună cu cea mică Prăjitura Nopţii, iar între timp să-i povestească despre oamenii care lucrează noaptea, despre medici, despre importanţa nopţii", explică Simona.

Autoare a mai multor cărţi pentru copii, bihoreanca a scris una şi pe tema fricii, în rolul principal plasând un monstruleţ, Hupi-Iupi, care se transformă în prietenul celor mici, Simona îşi va prezenta metoda pe 4 februarie, de la ora 17, şi la Oradea, în cadrul unui seminar gratuit programat la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, în organizarea Asociaţiei Culturale Citadela Artelor. Apoi, tot la începutul lunii februarie, va pleca "în turneu" la Cluj şi Timişoara, vrând să transmită cât mai multor părinţi din România mesajul său: frica va trece, dar important e şi să nu lase în urmă traume…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON