URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2015, 11:33

Cântăreţ cu epoleţi. Un tânăr orădean trăieşte dublu: ziua e poliţist şi seara interpret de balade romantice (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine spune că poliţiştii sunt musai nişte duri fără sensibilitate? Ei bine, un orădean de 30 de ani îi contrazice.

Agent la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor, Răzvan Chebeleu e îndrăgostit de scenă şi, când începe să cânte, impresionează audienţa, mai ales dacă e formată din femei, cu balade romantice. Puţine ar ghici că în timpul zilei face ordine pe stradă...

Din band în Poliţie

La finele anilor ’90 moda trupelor dance făcea ravagii. Printre cele care apucaseră să guste gloria în Oradea era una, "@-Bis", a cărei piesă - "Spune-mi unde eşti" - era difuzată în heavy-rotation la fosta televizune locală TVS. "Cred că a fost unul dintre primele boy-band-uri din Oradea", îşi aminteşte fostul membru Răzvan Chebeleu. Băieţii au avut succes nu doar "pe sticlă", ci şi live, fiind invitaţi la o mulţime de festivaluri locale, iar vara şi în cluburile de la mare, unde se bucurau din plin de atenţia fanelor. "Asta era cea mai faină parte", recunoaşte orădeanul, pe atunci la vârsta adolescenţei.

Cum se întâmplă adesea în show-bizz, nici "@-Bis" n-a rezistat mult pe piaţă, iar componenţii ei s-au împrăştiat care încotro. Răzvan a optat pentru o meserie diametral opusă de cea de artist: cea de poliţist. "Se făceau încadrări directe în Poliţie. Întotdeauna mi-a plăcut să ajut oamenii, căci până la urmă asta înseamnă munca de poliţist", îşi motivează bărbatul alegerea. A trecut toate testele şi a primit un post de agent la Poliţia de Frontieră, lucrând la Salonta, iar în 2009 a fost transferat în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Înapoi la şcoală

Deşi nu de puţine ori meseria îi impune asprime, tânărul ajuns acum la 30 de ani nu şi-a putut uita chemarea spre muzică. "Cred că sunt dezvoltate mai multe laturi în mine, pot să fiu sensibil, dar şi dur", zice el. Aşa că, după ani de pauză, şi-a amintit de prima pasiune. "La un chef i-am cântat fetei cu care tocmai începusem să ies. Mai târziu mi-a spus că aşa s-a îndrăgostit de mine, iar acum mi-e soţie", spune Răzvan.

Încurajat de familie, s-a reapucat de cântat şi, în scurt timp, şi-a dat seama că dacă vrea să progreseze are nevoie de pregătire muzicală, astfel că s-a înscris la Şcoala de Arte Francisc Hubic, unde a ajuns acum în anul III la secţia de canto muzică uşoară, sub îndrumarea profesoarei Lăcrimioara Deac, şi membru în trupa şcolii, Art Group.

"Sunt o grămadă de lucruri pe care nu ştiam că trebuie să le fac, de la vocalize la respiraţie. Încă învăţ cum se cântă corect", mărturiseşte poliţistul. În schimb, talentul îi este recunoscut peste tot. Anul trecut, a primit premiul cel mare la concursul Artist de Bihor, organizat anual la Lotus Center, iar anul acesta a cântat la Toamna Orădeană şi la Art Oradea Varietăţi, spectacol maraton desfăşurat recent la Casa de Cultură a Sindicatelor, care a reunit şi nume cunoscute, precum Proconsul ori Nicolae Furdui Iancu.

Viaţă dublă

Lui Răzvan în plac baladele, interpretând – şi-ncă bine de tot - piese de Robbie Williams, Michael Buble şi Holograf, dar nu se fereşte nici de muzica ritmată, de distracţie, mai ales că de câţiva ani e invitat la diverse petreceri private, chiar nunţi şi botezuri. "Într-un fel, cele două meserii se aseamănă", crede el. "Şi din postura de poliţist, şi din cea de cântăreţ ajuţi oamenii, ba protejându-i, ba făcându-i să se simtă bine şi să uite de griji", e convins Răzvan.

Cum nu vrea să renunţe la nici una dintre cele două identităţi ale sale, a învăţat să le îmbine cât mai bine. "Nu e uşor, căci la serviciu trebuie să-mi fac exemplar treaba, iar pe spectatori nu-i interesează apoi ce zi ai avut tu. Ei vor să fie distraţi".

Mulţi dintre cei care-l ascultă nici nu bănuiesc că zi de zi face ordine pe stradă. "Dacă află detaliul acesta după ce deja le-am cântat, oamenii sunt în general surprinşi, dar şi încântaţi. Brusc, nu mai sunt supăraţi pe poliţişti. Văd că suntem şi noi ca ei, oameni", zice orădeanul. Şi cum le-ar putea arăta asta, mai departe, decât cântându-le?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Numele...
Baiatul pare simpatic si cu bun simt dar numele de familie suna prost ca nume de formatie. Cei din Beatles erau beatlesi... cei din Chebeleu Band sunt chebelei?? Daca oamenii nu ar avea mandria asta de a-si pune numele peste tot n-am trai intr-un oras cu denumiri ca 'scorte trans', 'scoala auto cociubei' si asa mai departe... sa nu fie cu suparare!
Postat 15 Noiembrie 2015, 22:54 de TanarSiNelinistit
Impozite?
Dar oare nenea asta e la zi cu toate taxele si impozitele aferente activitatii pe care o face? Drepturi de proprietate intelectuala, impozitul pe venit, CAS, CASS etc. Ma gandesc ca face totul legal nu, ptrintr-un PFA sau un SRL. Asta ar fi interesant de verificat.
Postat 15 Noiembrie 2015, 18:28 de OradeaCivitas
BUNICA BATE TOBA
Tehnocrat autentic ! Il propun ministru la M. I. ! Sa nu se puna praful pe TOBA...
Postat 15 Noiembrie 2015, 13:57 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON