URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2018, 18:41

Consiliul Local Oradea a redus cu 60% sporurile medicilor şi cu 25% cele ale asistenţilor medicali

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a hotărât joi, cu votul exclusiv al grupului PNL, reducerea sporurilor acordate medicilor cu 60% şi a celor acordate asistenţilor medicali cu 25%, pentru a se putea încadra în limita maximă permisă pentru sporuri.

Măsura a fost luată pentru a pune în concordanţă prevederile Legii 153 din 2017, ce limitează la 30% din suma salariilor de bază plafonul sporurilor pe care le poate acorda un ordonator de credite, cu cele ale Hotărârii de Guvern 153 din 2018, care, dimpotrivă, prevede un plafon minim şi maxim al sporurilor mult mai generos pentru angajaţii unităţilor spitaliceşti.

Încă înainte ca proiectul de hotărâre să fie supus dezbaterii, reprezentanţii PSD au anunţat că se vor opune. "Vom vota împotrivă pentru că sunt afectaţi salariaţii din sistemul medical, deşi există limitări de minim şi maxim a nivelului sporurilor", a declarat consilierul local Adrian Negrea. Poziţia PSD a fost adoptată tacit şi de reprezentanţii UDMR, care au refuzat să voteze propunerea municipalităţii.

"Guvernul să facă ceva!"

Poziţionarea grupurilor PSD-UDMR a stârnit iritarea primarului Ilie Bolojan, care a ţinut să precizeze că măsura trebuie luată ca urmare a unor modificări legislative operate de reprezentanţii aceloraşi partide la nivel naţional.

"Dacă vă interesează problema salariilor personalului medical, vă rog să sesizaţi că este aceeaşi situaţie în toată ţara şi, în afară de întâlnirile propagandistice dintre miniştri şi salariaţi, sau dintre premierul Viorica Dăncilă şi salariaţi, Guvernul ar trebui să facă ceva!", a replicat Bolojan.

"Sunt două variante!"

Edilul a explicat că municipalitatea a ajuns în situaţia să modifice plafonul sporurilor după ce Guvernul a decis să majoreze consistent salariile medicilor şi asistenţilor, fără a se atinge însă de cele ale infirmierilor şi personalului auxiliar, generând astfel flagrante inechităţi.

Bolojan a explicat că municipalitatea are de ales între două rele. "Sunt două variante: să menţii sporurile la toată lumea, ceea ce înseamnă de fapt scăderi de salarii la angajaţii cel mai prost plăţiţi, cum ar fi infirmierii şi angajaţii auxiliari, care sunt majoritari, sau să tăiem 60% din sporurile medicilor şi 25% din sporurile asistenţilor şi să transferăm aceste sume la personalul care nu a beneficiat de creşteri, ca să nu le scadă salariile", a spus edilul.

În final, hotărârea diminuării sporurilor medicilor şi asistenţilor a fost adoptată cu 16 voturi din partea grupului PNL, în vreme ce reprezentanţii PSD şi UDMR au votat împotrivă ori s-au abţinut de la vot.

Salarii mai mari

Măsura diminuării sporurilor acordate medicilor şi asistenţilor a fost luată pe fondul majorării explozive a salariilor acestora.

Conform evidenţelor municipalităţii, salariul brut al unui medic şef, fără gărzi, sporuri, ore suplimentare şi altele, a fost de 5.500 lei în decembrie 2017, pentru ca în ianuarie 2018 acesta să crească la 6.875 lei, iar în martie să sară la 16.343 lei.

La fel, salariul unui medic primar a urcat de la 2.800 lei brut în decembrie 2017 la 3.500 lei brut în ianuarie şi 7.700 lei în martie.

Ceva mai nuanţat, în cazul asistenţilor medicali salariile au crescut de la 2.200 lei – 4.000 lei în decembrie 2017 în funcţie de vechime şi alte criterii, la 2.700 lei – 4.300 lei în ianuarie, respectiv la 4.100 lei – 5.300 lei în martie.

Dacă la aceste sume se adaugă sporurile între 12% şi 80% prevăzute în de HG 153, în funcţie de diferitele specializări, sumele cresc exorbitant.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cata nesimtire si cata ipocrizie!
Vina e a guvernului, care, citez: ,,[...]a decis să majoreze consistent salariile medicilor şi asistenţilor, fără a se atinge însă de cele ale infirmierilor şi personalului auxiliar, generând astfel flagrante inechităţi." Foarte adevarat! Dar nu l-am auzit pe birtinez sa se scandalizeze cand acelasi guvern l-a cadorisit, pe el si pe altii din administratie, cu un salariu nesimtit! Atunci a fost ok, vi se ,,cuvenea"! Si pt. ca stiati ca nu aveti de unde sa luati bani pt. plata acelor salarii nesimtite, ne-ati marit birurile!
Postat 04 Mai 2018, 08:12 de pinonel
nu o să plâng de milă
Mai ales pentru asistentele din spitalele de la noi. Umilință... altfel nu pot descrie cum te tratează... sunt Asistente care au doar o școală post-liceală. Cât vrei salariu cu o școală post-liceală? În România totuși. Nu le convine, să vină în privat!!
Postat 04 Mai 2018, 04:12 de sofer-or
respecte, dom' Primar
Ce să zic? Cine e obișnuit cu spitalele probabil știe! În rest voi verifica spusele d-lui Primar care, nu-i așa, a tăiat sporuri din... casă! Sau apartament! Sau vilă?
Postat 03 Mai 2018, 20:30 de dani-e-let
Oare?
Nu cred că exista asistentă cu 5200 x80% in tot judetul Bihor
Postat 03 Mai 2018, 19:55 de bde
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON