URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2018, 12:07

Oradea ieri, Oradea azi: Universitatea orădeană s-a ridicat pe clădirile unei foste Şcoli de Jandarmi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1913. Şcoală de Jandarmi

Vechile clădiri care adăpostesc Universitatea din Oradea reprezintă un ansamblu arhitectural specific perioadei de dezvoltare a oraşului de la începutul anilor 1900. Complexul a fost construit într-o zonă destinată armatei, întinsă de la actuala Cale a Aradului şi până pe strada Universităţii, ocupând o bună parte a sudului urbei.

Pentru pregătirea militarilor, autorităţile au plănuit ridicarea unei şcoli de jandarmi. Clădirile aveau să găzduiască comenduirea şcolii, cazărmi, săli de studiu şi locuinţe pentru personal, în acelaşi timp trebuind să iasă în evidenţă prin dimensiuni şi dotări.

În ton cu moda arhitecturală a timpului, stilul ales a fost art-nouveau, însă unul sobru, reţinut în detalii, dată fiind destinaţia cazonă. Proiectul a fost realizat de arhitectul Vagó József în 1912, lucrările de construcţie debutând tot atunci. Terenul fiind mlăştinos, şantierul a evoluat cu dificultate, fiind necesară scoaterea permanentă a apei din fundaţii. Clădirile, în total 12, dispuse în sistem pavilionar, au fost finalizate în 1913. Pe un teren învecinat era prevăzută ridicarea încă unui pavilion, compus din opt clădiri, pentru spitalul şcolii, dar războiul mondial a oprit orice demers.

Univesitatea din Oradea2018. Masterplan de super-campus

Imobilele principale ale fostei şcoli de jandarmi se remarcă prin dimensiuni, dotări  (aveau de la început încălzire centrală), prin sălile şi holurile de mari dimensiuni, dar şi prin casele scărilor, concepute monumental şi circular.

Şcoala de Jandarmi a funcţionat în aceste clădiri până în anul 1948, când locul său a fost luat de o şcoală ce pregătea ofiţeri şi subofiţeri pentru Ministerul de Interne. În 1962, destinaţia militară a fost înlocuită cu una civilă, aici fiind înfiinţat Institutul Pedagogic de trei ani, care a funcţionat până în 1990.

Instituţia s-a transformat ulterior în Universitate, ansamblului istoric fiindu-i adăugate treptat şi alte clădiri: cămine studenţeşti, cantină, sală de sport şi apoi o bază sportivă, laboratoare, clădiri cu săli de curs, clădiri tehnice şi centrul de cercetări geotermale.

Odată cu creşterea activităţii universitare, clădirile au fost adaptate noilor cerinţe, dar starea lor fizică, atât exterioară, cât şi interioară, s-a degradat. În prezent, ansamblul e monument istoric, iar printr-un masterplan al municipalităţii se prevede atât modernizarea tuturor clădirilor vechi, cât şi adăugarea altora noi, precum şi regândirea spaţiilor publice din jurul acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON