URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2020, 11:38

Corigenţi la reciclare! Oradea va plăti o amendă record, pentru că anul trecut a reciclat de trei ori mai puţine deşeuri decât în 2018

Corigenţi la reciclare! Oradea va plăti o amendă record, pentru că anul trecut a reciclat de trei ori mai puţine deşeuri decât în 2018 FĂRĂ CERERE. Firmele europene care valorifică deşeuri reciclabile nu mai acceptă decât resturi de calitate, necontaminate cu alte mizerii, aşa că cea mai mare parte a gunoaielor aruncate de orădeni zace în curtea Eco Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gunoaiele fac pagubă în bugetul Oradiei! Oraşul va plăti o amendă record către Administraţia Fondului de Mediu, pentru că în anul 2019 a valorificat de trei ori mai puţine deşeuri decât în anul precedent!

Întrucât piaţa europeană este suprasaturată de deşeuri din întreaga lume, firmele care le transformă în noi materii prime îşi permit să selecteze clientela. Iar "reciclabilele" din Oradea nu îndeplinesc criteriile de calitate...

Deşeuri în cifre

În 2019, orădenii au produs 72.914 tone de gunoi, jumătate din această cantitate (35.214 tone) fiind colectată de la instituţii şi firme. Alte 13.768 tone au fost deşeuri menajere strânse de la cetăţeni, iar 18.334 tone au reprezentat deşeurile stradale. Oraşul a mai aruncat 4.174 tone de moloz. Cantitatea totală de deşeuri este similară cu cea din anul 2018, când s-au adunat 72.579 tone. 

Pe drumul reciclării, însă, anul trecut a ajuns o cantitate foarte mică de deşeuri. Eco Bihor, firma care administrează staţia de sortare din Oradea, a predat firmelor specializate în reciclare doar 887 tone de deşeuri din ambalaje adunate de la orădeni! Din acest total, 453 tone au fost resturi de hârtie şi carton, 59 tone sticle, iar 365 tone resturi din plastic. 

Ţintă îndepărtată 

În 2018, Oradea a reciclat 2.496 tone de deşeuri de ambalaje, de trei ori mai multe decât anul trecut. De altfel, niciodată în ultimii 6 ani cantitatea nu a fost sub 1.000 de tone. "Avem cea mai mică cantitate de deşeuri de ambalaje reciclate din ultimii ani şi vom plăti către AFM o contribuţie mai mare decât până acum, dar încă nu ştim suma exactă", spune viceprimarul Florin Birta (foto)

Ţinta de reciclare pentru Oradea a fost de 45% din cantitatea totală de deşeuri şi se va şti exact cât a atins municipiul abia după ce Primăria va calcula şi deşeurile vegetale compostate, respectiv molozul refolosit pe şantierele de construcţii. Cert e că oraşul va rămâne departe de obiectivul prevăzut de normativele europene!

Mai multe, dar mai proaste 

Paradoxal este că recipienţii galbeni din oraş, dedicaţi reciclabilelor, au fost plini şi anul trecut! "Cantitatea fracţiei uscate a crescut în 2019, dar calitatea lor a scăzut", spune Zoltán Pálhegyi (foto), director general economic-marketing în cadrul RER Vest. Explicaţia? Orădenii au aruncat şi deşeuri menajere peste cele reciclabile, ceea ce a compromis calitatea acestora din urmă. 

"Din 100 tone de fracţie uscată adusă de RER, doar 25% pot fi reciclate, restul sunt contaminate", confirmă directorul Eco Bihor, Zoltán Pásztai. Pentru ca eşecul să fie complet, doar o mică parte din deşeurile "curate" ajung la firmele care le transformă în noi materii prime, iar restul rămân în curtea Eco Bihor. "Valorificăm doar 15-17%, pentru că piaţa reciclabilelor a scăzut foarte mult", zice Pásztai. 

Surplus de gunoaie 

Din 2018, de când China, ţara care valorifica cele mai multe deşeuri reciclabile din întreaga lume, a blocat importurile, piaţa globală s-a dezechilibrat. Firmele cărora Eco Bihor le vindea baloţii de PET-uri şi alte ambalaje, româneşti şi europene deopotrivă, sunt aglomerate cu gunoaie din întreaga lume. "Se mai cumpără doar deşeurile curate, nu şi cele care trebuie spălate, pentru care costurile de valorificare cresc", explică Zoltán Pásztai (foto).

"Abundenţa" de gunoaie a făcut ca preţul pentru resturile "curate" să scadă drastic, de la 100 euro pe tonă, cât se plătea în anii trecuţi, la numai 10 euro. "Chiar şi la aceste preţuri mici, nu găsim firme care să preia deşeurile de calitatea a doua. Aşa că le înmagazinăm în curtea Eco Bihor, iar după 6-7 luni, când se degradează din cauza razelor UV, avem două variante: fie le depunem pe haldă, fie le ducem la fabrica de ciment Holcim, pentru incinerare", zice Pásztai.

Când se va regla piaţa globală a gunoaielor este greu de estimat. Cert e că, pentru ca Oradea să aibă şanse mai mari să-şi valorifice reciclabilele şi implicit să plătească amenzi mai mici, locuitorii oraşului vor trebui să fie mult mai atenţi la gunoaiele pe care le aruncă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Oh...da
Daca apare poza lu' birta,ne duce gindul la ceva prestdigitatie.Ne chinuim sa descifram tainele gunoiului,dimpreuna cu rervest,urmam o facultate de gunoi(de mediu?) si incepem sa (ne) gindim.Ambalajele(carton,pet,sticle,PE) sunt preplatite,au ba? Adica comerciantul percepe clientului o ecotaxa,aferenta costurilor neutralizarii(reciclarii) ambalajelor.Bun,sa zicem ca reciclam,dar reciclam prost:"Din 100 tone de fracţie uscată adusă de RER, doar 25% pot fi reciclate, restul sunt contaminate".Pai cum,ca puseram cartele si panou solar la tarcuri,sa fie disciplina,sa nu le amestece tiganii.Mergem mai departe.UNDE SUNT IGLU-urile pe care un ONG le-a donat orasului,650 de bucati,care ong platea pe RER sa le colecteze.Marfa curata,clasa I."În primăvara acestui an, toate cele 650 igluuri, adică acele recipiente de mari dimensiuni în care orădenii puteau arunca separat deşeuri din hârtie, plastic şi sticlă, pentru a le trimite la reciclat, au fost ridicate de pe străzile oraşului deoarece ONG-ul care plătea contravaloarea colectării acestor deşeuri, Eco-Rom Ambalaje, nu a mai achitat acest serviciu.".Un specialist in scamatorii din primarie,explica:"Chiar dacă igluurile sunt folosite de orădeni, Primăria nu poate plăti un serviciu făcut de RER Vest pentru o altă entitate".(www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-41/fara-igluuri-in-aceasta-saptamana-vor-disparea-toate-containerele-tip-clopot-de-pe-strazile-din-oradea-148599.html).Deci,Oradea va plăti o amendă record...e timpul pentru o alternativa
Postat 27 Februarie 2020, 19:16 de excalibur
Povestea unul...
Povestyea unul... ba, ma chinui sa adun mizeria selectiv, sa o transport selectata iar cand ajung cu ea la depozitare aia tot la gramada o arunca, ba inca o si amesteca! Cam asa se pare ca se face depozitarea gunoaielor selectate, doar taxele difera in functie de material ca ei acolo le reamesteca. Zic si eu... ba, suntem prosti?
Postat 27 Februarie 2020, 18:30 de scortosul
Cu dus ai intors
Inteleg ca reciclarea nu e punctul forte al oradenilor, mai ales ca o mare parte din ei sunt veniti de la țară, unde gunoiul se arunca pe legheleu sau pe foc.. dar sa vii cu povesti despre amenzi record pentru nereciclare in timp ce nu ai cui sa vinzi nici macar ce s-a reciclat, mi se pare absurd. Unde sunt politiatii locali care la un moment dat amendau si pentru un muc de tigara aruncat pe jos? Ia mai stati si pe langa tarcurile de gunoi si amendati-i pe cei ce nu respecta principiile reciclarii! Ca amenzi pentru stationare in zona cu indicatoare pt stationare intrerzisa (plantate peste noapte) pot sa dea si cei de la politia rutiera.
Postat 27 Februarie 2020, 13:00 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON