URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2017, 21:08

Ponta, alături de Grindeanu: “Din această seară ne-am apucat de treabă, la Guvern nu se stinge lumina”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mutare în forţă a premierului Grindeanu: Victor Ponta a fost numit secretar general al Guvernului, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial contrasemnată de secretarul de stat căruia i-au fost delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc, cel care refuzase să semneze.

N-a semnat, a plecat...

Secretarul general al Guvernului (SGG), Mihai Busuioc, a refuzat joi şi vineri să sa contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care este eliberat din funcţie, iar fără semnătura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere, dat fiind faptul că Regia Autonomă "Monitorul Oficial" se află în subordinea SGG, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, şeful SGG, Mihai Busuioc, cunoscut ca un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea, refuza să semneze orice document venit de la premierul Sorin Grindeanu, inclusiv revocarea sa din funcţia de secretar general.

Drept urmare, primul act emis de Sorin Grindeanu a fost delegarea atribuţiilor Secretarului General al Guvernului către secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc a refuzat contrasemnarea actelor premierului şi nu s-a prezentat vineri la Guvern. A urmat apoi un nou ordin, prin care Mihai Busuioc a fost demis din funcţia de şef al SGG, fiind numit, prin acelaşi ordin, Victor Ponta, cu Alexandru-Mihai Ghigiu contrasemnând.

Guvernul nu e supermarket, să-l închizi

În noua sa calitate de şef al Secretariatului General al Guvernului, Victor Ponta a susţinut, vineri seară, o conferinţă de presă, în care a declarat că premierul Sorin Grindeanu i-a propus în cursul zilei de joi să meargă în echipa sa şi susţine că a acceptat pentru că Executivul nu este un supermarket "pe care să îl închizi".

"În ultimele trei zile (n.r.: Grindeanu) a trecut un test mafiot, ameninţări personale, dezvăluiri, tentative de mituire cu funcţii. Faptul că a trecut acest test a fost motivul pentru care am acceptat", a spus, vineri seară, Victor Ponta, care a recunoscut că a fost chemat în echipa lui Sorin Grindeanu cu o zi înainte.

Poate să dureze

"Funcţia de Secretar General al Guvernului nu era în planul carierei sau pe lista de funcţii publice, dar nu e cazul de orgolii aici, ci e cazul să asigurăm funcţionarea guvernului pentru binele tuturor cetăţenilor. În primul rând, e vorba de o perioadă de timp, evident limitată, dar nu se ştie cât de limitată: să ţinem pe linia de plutire activitatea guvernului, care a fost torpilată de o decizie politică greşită luată de domnul Dragnea, colegul nostru. Deşi realizez că nu e uşoară poziţia actuală, cunosc destul de bine administraţia locală", a spus Ponta, care a precizat că Grindeanu mai poate rămâne în funcţie încă o bună perioadă de timp.

Fostul lider al PSD a spus că moţiunea nu poate fi dezbătută mai repede de 8 zile, iar dacă ea nu va întruni numărul necesar de voturi, "atunci este vorba de o activitate pe un termen mai lung". Din acest motiv, Ponta a făcut apel la miniştri să vină la serviciu şi să îşi facă munca, ei aflându-se în termenul de preaviz, în caz contrar riscând să sufere sancţiuni "civile, penale sau administrative".

Preferatele lui Dragnea, mazilite

Între timp, au apărut şi primele maziliri, respectiv numiri în funcţii, făcute de premierul Grindeanu, odată "eliberat" de sub controlul lui Liviu Dragnea.

Premierul a transmis, vineri, la Palatul Cotroceni propunerile pentru posturile de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, în persoana lui Augustin Jianu, în timp ce premierul Sorin Grindeanu preia interimatul la Ministerul de Interne.

Victor Ponta a precizat că premierul a semnat demisiile deţinătoarelor celor două portofolii, Sevil Shhaideh, respectiv Carmen Dan, ambele apropiate ale lui Dragnea, şi le-a trimis Palatului Cotroceni, deciziile fiind deja discutate cu preşedintele Klaus Iohannis.

PSD: Ponta şi Grindeanu, ilegitimi

La scurt timp după conferinţa lui Ponta, biroul de presă al PSD a transmis, vineri seară, un comunicat de presă în care a arătat că Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă partidul în "tentativa de preluare prin forţă a puterii executive a statului", acuzând acţiunea lor ca fiind "ilegală şi neconstituţională".

"PSD condamnă categoric tentativa ilegală şi neconstituţională a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român. În toate aceste acţiuni ilegale, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat şi nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice şi constituţionale", se arată în comunicatul de presă transmis de PSD.

Liderii social-democraţi afirmă, mai mult, că Ponta şi Grindeanu nu reprezintă interesele partidului în demersul lor. "Niciun for de conducere statutar al partidului nu i-a mandatat să întreprindă vreuna dintre aceste acţiuni ilegale, ceea ce înseamnă că cei doi acţionează strict în nume propriu, având întreaga răspundere, de orice natură, pentru faptele lor", se mai arată în comunicatul de presă.

Tot vineri seară, Mihai Fifor, liderul grupului PSD din Senat, a anunțat că parlamentarii vor fi convocați duminică, pentru a citi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
S-a stins lumina numai la registratura ...
Ca pe acolo nu trebuie sa intre nimeni, nici macar postasul cu motiunea, doar sa se iasa ... in decor.
Postat 18 Iunie 2017, 12:37 de WinDos
bravo
se vede ca tot Banatu i fruncea poate i ultima solutie
Postat 17 Iunie 2017, 09:58 de Rumanu
de ce va mirati?
si REVOLUTIA a pornit din TIMISOARA!!!
Postat 17 Iunie 2017, 08:15 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON