URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2015, 17:15

Moralitate vs. succes: "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas", la Teatrul Regina Maria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă ai putea să minţi fără ezitare, să corupi fără să-ţi pese şi să ai succes cu orice preţ - până unde ai merge?

Aşa începe prezentarea spectacolului "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas", a cărei premieră este programată duminică seara, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria, cu publicul pe scenă.

Piesa a fost scrisă în 2013 de dramaturgul şi scenaristul britanic Dennis Kelly, cunoscut pentru colaborarea la musicalul "Matidla", care a primit patru premii Tony. Ea va fi montată în premieră în România, la Oradea.

"Piesa lui Dennis Kelly ridică o problemă legată de moralitate, extrem de relevantă în contextul politico-social autohton şi nu numai. Într-un sistem capitalist dur şi necruţător, în care bogăţia şi puterea sunt la mare preţ, iar lăcomia este ridicată la rang de valoare şi recompensată, începe să se contureze din ce în ce mai clar ideea că bunătatea ar putea fi de fapt laşitate. Piesa ne propune o incursiune în viaţa unui om integru care se transformă într-un oligarh corupt", spune regizorul Bobi Pricop despre aceasta.

De fapt, dramaturgul urmăreşte întreaga viaţă a personajului principal, de când e tânăr până la sfârşitul vieţii, arătându-i transformarea dintr-un om "nepătat" într-unul fără principii. "Pe mine m-a atras piesa aceasta pentru că are o structură dramatică deosebită, cu cinci scene şi o lungă parte cu naraţiune. În spectacol, unele părţi din viaţa lui Gorge Mastromas sunt povestite de nepotul lui, care, culmea, face parte dintr-o organizaţie care luptă împotriva oligarhilor", a mai spus regizorul.

Bobi Pricop, unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai tinerei generaţii, se află la prima colaborare cu Teatrul Regina Maria, unde spune că a găsit o echipă profesionistă şi implicată. Orădenii i-au putut vedea, însă, creaţiile în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea (FITO): "Jocuri în curtea din spate" - Teatrul Act 2012, "Contra progresului" - Teatrul Bulandra 2013 şi "Profu' de religie" - Teatrul Naţional din Craiova 2014.

Tot la prima colaborare cu Teatrul Regina Maria se află şi scenografa Irina Moscu, care a creat un spaţiu inedit pentru desfăşurarea poveştii lui Gorge Mastromas. Spectacolul beneficiază şi de contribuţia lui Alex Szűz, care va asigura ilustraţia muzicală live. Din distribuţia spectacolului fac parte Ioana Dragoş Gajdo, Mihaela Gherdan, Richard Balint, Pavel Sîrghi, Sorin Ionescu, Eugen Neag şi Alin Stanciu.

Preţul biletului este de 30 de lei - preţ unic. S-au pus în vânzare 80 de locuri pentru public. Au mai rămas aproximativ 15 bilete pentru reprezentaţia din 1 martie, iar următoarea reprezentaţie va avea loc vineri, 13 martie, de la ora 19 la Sala Mare. Biletele se pot cumpăra de la agenţia Teatrului şi de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON