URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2018, 17:00

Se lucrează la noul terminal al Aeroportului Oradea. Construcţia va fi gata la toamnă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel de-al doilea terminal al Aeroportului Internaţional Oradea este ridicat în vecinătatea celui existent de asocierea UTI Grup SA şi Eldiclau SRL. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, lucrarea va fi finalizată în toamnă.

"Terminalul evoluează şi înaintează, structura metalică este undeva la 80% ridicată. Anticipăm că la începutul lui septembrie să fie executat terminalul. După aceea va urma o urma o perioadă de autorizare de la toţi factorii implicaţi, Poliţia de Frontieră, SRI, etc., care merge de obicei anevoios", a afirmat Pásztor, miercuri, într-o conferinţă de presă la Aeroport.

Totuşi, şeful CJ Bihor spune că este posibil ca terminalul să şi fie pus în funcţiune tot din toamnă.

De asemenea, Pásztor a afirmat că există "probleme" legate de reconfigurarea drumului DN79 pentru a se realiza accesul la noul terminal. "Avem o problemă cu terminalul. Suntem întorşi a doua sau a treia oară cu intrarea de la CNAIR (n.r. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) cu intrarea la noul terminal", a spus acesta.

Până când accesele vor fi amenajate, maşinile vor putea intra în parcarea noului terminal pe la poarta actuală de acces.

După ce şi infrastructura rutieră va fi reconfigurată, se va realiza un sens giratoriu imediat după Aeroportul Oradea spre Nojorid şi un acces din acel sens giratoriu spre Aeroport. Ieşirea de la noul terminal va fi amenajată în vecinătatea acestuia, adică mai aproape de oraş.

Conform proiectului "Construire, extindere şi modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea", urmează să se construiască o clădire cu suprafaţa de 2.925 mp, capabilă să găzduiască aproximativ 600 de pasageri în acelaşi timp.

Constructorul va amenaja şi o parcare nouă, cu 128 locuri pentru autoturisme, 3 locuri pentru autocare, 6 locuri de staţionare pentru autobuze, 5 locuri de parcare pentru autoturismele unor persoane cu mobilitate redusă şi 14 locuri pentru taximetre. Lucrarea s-a adjudecat la valoarea de 21.796.000 lei.

Banii sunt asiguraţi din alocări de la Guvern, prin Consiliul Judeţean, respectiv printr-o cofinanţare de 25% pe care trebuie să o asigure Aeroportul Oradea.

În acest sens, Aeroportul a deschis o linie de împrumut de 6,7 milioane lei. Împrumutul a fost luat pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani de la finalizarea lucrărilor la terminal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON