URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2018, 19:53

Merită vizitat! Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a fost inaugurat (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a fost inaugurat, miercuri seară, în fosta sinagogă ortodoxă Aachvas Rein de pe strada Primăriei, în prezenţa primarului Ilie Bolojan şi vicepreşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Ovidiu Bănescu. 

Muzeul a fost amenajat în stil modern şi cuprinde, la parter, panouri şi obiecte legate de viaţa comunităţii evreieşti în zona noastră în ultimii peste 400 de ani, iar la etaj o expoziţie permanentă în memoria orădenilor care şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului.

Lumini de sărbătoare

Noul muzeu a fost inaugurat în timpul Sărbătorii luminilor (Hanukkah), una dintre cele mai mari sărbători evreieşti. Înainte de discursuri, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, i-a invitat pe rabinul comunităţii evreieşti din Oradea, pe primarul Ilie Bolojan, pe subprefectul Iulius Delorean şi pe managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, să aprindă câte o lumânare în menora adusă în fosta Sinagogă.

Felix Koppelmann a subliniat apoi în discursul său cât de importantă a fost contribuţia Primăriei la deschiderea Muzeului. El a amintit că sinagoga fusese lăsată în paragină şi, cu ajutorul a 130.000 de dolari, a putut fi parţial reparată, însă cea mai mare contribuţie a avut-o apoi Primăria Oradea, care i-a finalizat reabilitarea şi s-a ocupat de amenajarea primului Muzeu al Evreilor din Oradea şi Bihor.

Mai târziu, în discursul său, Ilie Bolojan a subliniat că Primăria a investit în finalizarea reabilitării Sinagogii Aachvas Rein şi în deschiderea Muzeului în semn de recunoştinţă faţă de contribuţiile importante pe care comunitatea evreiască, alături de cea românească şi maghiară, le-a avut în dezvoltarea oraşului. De asemenea, a subliniat edilul, a fost un proiect menit să omagieze memoria celor circa 30.000 de evrei deportaţi din Oradea, din care cei mai mulţi au pierit în lagărele de concentrare la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

La eveniment au mai participat, între alţii, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul romano-catolic Böcskei László şi viceprimarul Florin Birta.  

Muzeul unei comunităţi

Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor va funcţiona ca secţie a Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural.

Fosta sinagogă readusă la viaţă găzduieşte la parter mai multe panouri moderne imprimate cu momente importante din istoria comunităţii evreieşti, dar şi informaţii despre familiile, arhitecţii şi inginerii care au ridicat bijuteriile arhitecturale ale Oradiei. Totodată, în câteva vitrine, au fost expuse obiecte şi documente preluate de la familii evreieşti din Oradea sau cu rădăcini în Oradea.

O contribuţie importantă a avut-o, astfel, familia Sonnenfeld, moştenitoarea palatului cu acelaşi nume de pe strada Moscovei. Este vorba de una dintre cele mai importante familii evreieşti orădene, care deţinea o tipografie şi un magazin în Piaţa Ferdinand. La inaugurarea Muzeului au participat și urmaşi ai celor care au construit palatul. Totodată, obiecte pentru muzeu a donat şi etnograful Tereza Mozes, autoarea cunoscutului volum "Evreii din Oradea".

Umbrele Holocaustului

La etajul Sinagogii a fost amenajată o expoziţie permanentă impresionată prin modernismul, dar şi prin însemnătatea ei.

Pe cele două scări care duc spre etaj au fost pictate umbre de femei, copii, bărbaţi, bătrâni trimişi în lagărele de concentrare, şi a fost reprezentată şi şina de tren spre Auschwitz şi cea din actualul Parc Bălcescu, de unde au plecat vagoanele cu evreii orădeni.

Pe una dintre scări, în memoria celor ucişi au fost depuse mai multe pietre. De altfel, Angela Lupşea, directorul Muzeului Oradiei, a transmis că toţi cei care vor să aducă un omagiu pot să lase acolo câte o piatră.

La etaj, pe podea au fost trasate şine, iar pe mai mulţi pereţi au fost inscripţionate numele persoanelor omorâte în timpul Holocaustului. În două zone, simbolic, au fost expuse mai multe valize şi bagaje, dar şi fotografii de mari dimensiuni realizate la Auschwitz. Pe panouri din sticlă vizitatorii pot citi toată istoria prigoanei împotriva evreilor din Oradea.

Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an şi au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 lei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON