URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2020, 11:32

Două milioane de dolari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiţie publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viaţa unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învăţat, ca proaspăt părinte, că viaţa puiului tău este inestimabilă, îţi cade în cap o cifră rece şi tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!

Amiotrofie Spinală Musculară de tip 1 este pentru cei mai mulţi o simplă înşiruire de termeni medicali. Pentru alţii, foarte puţini, este un diagnostic crunt, o adevărată sentinţă - o afecţiune genetică ce duce la degradarea progresivă a celulelor musculare de la nivelul întregului corp, inclusiv a celor din aparatul respirator. Iar când aparatul respirator nu mai funcţionează, ştiţi bine ce se întâmplă.

Dar nişte oameni geniali au inventat un leac pentru această boală nemiloasă. Un vaccin care se administrează o singură dată, cu o condiţie esenţială: administrarea să aibă loc până cel târziu la vârsta de 2 ani. Vaccinul se numeşte Zolgensma şi acţionează la nivel genetic - corectează gena defectă care produce boala şi, astfel, dă şansa unei evoluţii normale în viitor. Şi da, acest vaccin costă 2.125.000 dolari!

Am încercat să aflu de ce este atât de scump. Ştim că cercetările medicale durează mult şi sunt foarte costisitoare. Dar ce substanţe pot fi atât de scumpe în doze atât de mici? Nu am aflat secretul, cu siguranţă este păstrat cu străşnicie. Dar am aflat că Novartis, compania care produce vaccinul, nu l-a descoperit singură, ci l-a obţinut prin cumpărarea firmei care l-a inventat, AveXis. A fost un târg gigantic în valoare de 8,7 miliarde dolari.

La baza stabilirii preţurilor pentru astfel de medicamente stau mai mulţi factori - costurile cercetărilor, numărul de cazuri şi vânzările estimate, costurile de producţie, preţurile produselor similare de pe piaţă, eficienţa tratamentului, ţinta de profit a companiei. Faptul că e o doză unică cântăreşte greu. Dar principala explicaţie a preţului Zolgensma, oferită de un institut care se ocupă tocmai cu analiza preţurilor terapiilor şi medicamentelor noi, este că vaccinul "schimbă în mod dramatic vieţile pacienţilor şi pe cele ale familiilor afectate de această boală devastatoare".

Aşadar, cât de mult valorează viaţa unui om? În cazul unui bebeluş de 6 luni din judeţul Bihor care suferă de amiotrofie spinală musculară de tip 1 răspunsul e simplu: 2.125.000 dolari. Micuţul se numeşte Noel, iar părinţii lui au început o luptă incredibilă pentru a aduna toţi banii. Cu ajutorul prietenilor şi al necunoscuţilor au strâns până acum vreo 600.000 dolari, o sumă imensă, dar insuficientă! Din păcate, timpul este limitat. Însă noi, oamenii, suntem prea mulţi ca să nu reuşim. Haideţi să fim cu toţii acţionarii unei vieţi de copil!

Conturi din România:
RON: RO33BTRLRONCRT0532233601
EUR: RO80BTRLEURCRT0532233601
Beneficiar: Asociaţia Pentru Micuţul Noel
Banca Transilvania – Valea lui Mihai, cod SWIFT: BTRLRO22

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON