URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2020, 13:11

Vreme rea: Cod portocaliu de inundaţii şi cod galben de ploi, în Bihor

Vreme rea: Cod portocaliu de inundaţii şi cod galben de ploi, în Bihor sursa foto: Shutterstock
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii trebuie să fie vigilenţi. Meteorologii au emis un cod galben de ploi şi vânt valabil pentru zona montană a judeţului, iar pe râul Crişul Negru hidrologii au instituit un cod portocaliu de inundaţii.

Codul galben de ploi şi vânt este valabil între orele 10.30 şi 23, când vântul va prezenta intensificări, îndeosebi la altitudini mari, unde rafalele vor depăşi 90-100 km/h, iar precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ninsoare. "În restul zonei montane vor fi mai ales ploi, iar în nord-vestul şi centrul ţării va ploua. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi 20-25 l/mp şi izolat 40-50 l/mp", au transmis meteorologii.

Ţinând cont de acest pericol, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor le recomandă bihorenilor să nu se deplaseze în apropierea copacilor sau a construcţiilor care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt. "De asemenea, cetăţenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să se adăpostească în spaţii care le asigură protecţia, să închidă uşile şi ferestrele şi să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice", a transmis ISU Crişana.

Aproape în acelaşi interval, mai precis între orele 10 şi 22, pe râul Crişul Negru există riscul unor scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie.

În acest context, pompierii militari îi sfătuiesc pe bihoreni să cureţe şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale, să construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie şi să nu arunce gunoaiele menajere şi resturile vegetale în albiile apelor curgătoare. De asemenea, se recomandă curăţarea pilonilor de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON