URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2017, 11:23

Trimis în judecată de DNA Oradea, șeful Serviciului Arme, comisarul șef Gheorghe Sava, a fost achitat de Tribunalul Bihor

Trimis în judecată de DNA Oradea, șeful Serviciului Arme, comisarul șef Gheorghe Sava, a fost achitat de Tribunalul Bihor foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarul şef Gheorghe Sava, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru abuz în serviciu și fals intelectual, a fost achitat, marți, printr-o hotărâre a Tribunalului Bihor.

Judecătorul a considerat că faptele imputate ofițerului fie nu sunt prevăzute de legea penală, fie nu există.

Soluția instanței poate fi atacată cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Control la control

După cum BIHOREANUL a mai scris, ofițerul a fost suspendat din funcție în 2013 și trimis în judecată un an mai târziu de procurorii DNA Oradea pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite și fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, lui Sava i se imputa că în noaptea de 22/23 august 2012, aflându-se pe terenul Asociaţiei Vânătorul Alpin, "l-a intimidat pe un paznic prin declinarea calităţii de ofiţer de poliţie şi de şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, acuzându-l fără niciun temei faptic de săvârşirea infracţiunii de braconaj, luându-i arma de vânătoare şi muniţia aferentă, cu încălcarea dispoziţiilor din Codul de procedură penală, fără să întocmească vreun proces-verbal de constatare a unei infracţiuni sau alt act care să creeze contextul legal al ridicării armei şi muniţiei".

Conform procurorilor anticorupţie, comisarul şef Sava l-a împiedicat în acest fel pe paznicul de vânătoare să declanşeze cercetări faţă de el, pentru suspiciunea că el însuşi a participat la acte de braconaj. De altfel, un an mai târziu, când DNA a început cercetările asupra sa, ofiţerul a fost obligat să-şi predea armele şi a primit interdicţia de a nu părăsi Oradea şi de a deţine, folosi sau purta vreo armă ori muniţie.

Surprize, surprize...

Ulterior, la percheziţia efectuată în noiembrie 2013 la locuinţa sa, procurorii au mai descoperit că între cele 12 arme pe care comisarul şef le ţinea în casă era şi o armă de foc letală, cu ţeavă lungă, care "nu figura şi nu figurează printre armele înscrise în permisul său de armă şi nici în registrul deţinătorilor de arme supuse autorizării".

De fapt, arma fusese cumpărată în 2008 de către fiul ofiţerului, Sava aplicându-i acestuia viza în permisul de armă "fără a se fi verificat corespondenţa dintre seria înscrisă pe armă sau pe ţeavă cu cea din documentele care o însoţesc". În 2012, când băiatul a fost obligat să predea toate armele ca urmare a suspendării dreptului de a le purta şi folosi, ofițerul "a făcut demersuri şi a cumpărat arma de vânătoare prin intermediul unei societăţi comerciale deţinută de fiul său".

Protecţie pentru notar

O altă infracțiune imputată ofiţerului a fost că a avizat înscrierea armei respective în permisul său de armă, fără ca aceasta să fi fost prezentată spre verificare unui poliţist din cadrul Serviciului pe care îl conducea. Mai apoi, în 2013 Sava a aplicat viza de prelungire a permisului propriu fără a înregistra o cerere în acest sens şi tot fără a prezenta armele spre verificare.

Alte fapte de care este acuzat Gheorghe Sava sunt că a ştiut despre faptul că notarul Florin Pană a păstrat o pușcă de vânătoare în mod necorespunzător, sub pat, dar nici nu l-a sancționat și nici nu i-a ridicat arma, deşi îi expirase permisul, ba chiar a autorizat vânzarea-cumpărarea armei, pentru a nu fi confiscată.

Citiți în detaliu de ce a fost trimis în judecată fostul şef al Serviciului Arme din Poliţie în articolul "Jupânul de la Arme"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Garcea
Încet încet îi scot judecători curați pe toți și rămân și pensiile speciale că merită au fost sau sunt foarte competenți nu vedeți că au hoti pe imagini și tot nu reușesc să îi găsească bravo mă ,un tata își întreabă copilul ce vrea sa de facă când o fi mare acesta îi răspunde că polițist la care taicasău îi răspunde nu poți tata copilul dece tata pai că sa fii polițist tre sa fii prost înțelege copilul mirat îi răspunde aha inteleg acum dece nu pot să mă fac polițist pentru că eu nu sunt prost. Morală o trageți dumneavoastră.
Postat 26 Aprilie 2017, 15:54 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON