URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am mai povestit despre faptele de arme ale doamnei primar Nagy Gizella, din Biharia. Până acum s-a remarcat prin geniala idee de a renunţa să conecteze comuna la reţeaua de apă introdusă prin Apa Regio. Acum băştinaşii beau apă cu mormoloci, în aşteptarea unui ipotetic proiect pritocit de UDMR exclusiv pentru comunele pe care le controlează.
Zic şi eu
Adrian Cris
Zarurile au fost aruncate, Cezar a trecut Rubiconul, cale de întoarcere nu mai este. La doi ani după alegerile care au dat în Consiliul Judeţean o majoritate formată din 18 reprezentanţi PSD-UDMR-ALDE, agresivă, dar totuşi fragilă, şi o minoritate de 17 PNL-işti, mare, dar frustrată că puterea nu ţine cont de ea, vinerea trecută liberalii lui Ilie Bolojan au declarat război exponentului puterii, preşedintele Pásztor Sándor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Începând din 24 august 2018 o persoană amendată pentru orice contravenţie - indiferent că este o contravenţie de mediu, silvică, la regimul construcţiilor, etc. - va beneficia de un interval de 15 zile în care va trebui să decidă dacă plăteşte amenda (în acest caz achitând jumătate din mimimul prevăzut de lege) sau formulează plângere în instanţă (caz în care, dacă pierde procesul, va plăti amenda prevăzută în procesul-verbal de contravenţie).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
31 Octombrie 2017, 13:46

Specialist chimist, despre poluarea de la ferma Nutripork: Soluţii tehnice există, dar nu sunt discutate

Preşedinta Asociaţiei Sîntandrei Metropolitan Area, inginer chimist Carmen Lezeu, a explicat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USR Bihor, cum anume poluează ferma Nutripork din cartierul orădean Ioşia şi ce se poate face pentru ca această poluare să dispară.

Ce poluează?

Localnică în Sîntandrei, Lezeu a explicat că ea şi vecinii ei sunt cei mai afectaţi de ferma Nutripork. Dincolo de faptul că grupul Nutrientul mai deţine în comuna lor o fermă de pui şi o alta de porci, localnicii din Sîntandrei resimt duhoarea şi în urma procesului de împrăştiere a dejecţiilor din fermă pe terenuri agricole. Cum Oradea nu are astfel de terenuri, toate dejecţiile de la ferma orădeană sunt duse în comuna vecină. În cantităţi deloc mici, dat fiind că la ferma Nutripork animalele cresc intensiv. "Porcii din fermă au un ciclu de creştere de 3 luni, timp în care ajung de la 30 de kilograme la 120 de kilograme. Noi toţi ştim că bunicii noştri creşteau un porc un an, aici totul se întâmplă într-o perioadă foarte scurtă", a explicat Lezeu.

Potrivit chimistei, din acest proces de creştere şi hrănire rezultă trei substanţe chimice. Cel dintâi enumerat de Lezeu a fost amoniacul, care este mai uşor decât aerul, dar cu ajutorul ploilor ajunge în sol, "iar aceşti nitriţi ajung să fie consumaţi". A doua substanţă chimică rezultată este hidrogenul sulfurat, mai greu decât aerul şi cu un miros specific de ouă clocite. "Pe acesta îl simţim noi", a explicat Lezeu. În fine, acest proces mai generează felurite microorganisme, precum bacterii ori viruşi.

Cine a fost prima: ferma sau Oradea?

Ţinând cont de aceşti trei factori poluanţi, Lezeu a înşirat problemele pe care le-a regăsit în dosarul depus de Nutripork la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, pentru a obţine o nouă autorizaţie de mediu.

Întâi de toate, chimistul a vorbit despre problema distanţei între fermă şi zonele locuite, care nu este de minimum 1.000 de metri, aşa cum prevede Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 119/2014 în cazul complexurilor de porci în care cresc între 1.000 şi 10.000 de animale, cum este cazul Nutripork. La autorizarea din 2007, acest criteriu a fost ignorat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, instituţia care a eliberat documentul, iar acum, conform legii în vigoare, nu mai contează, căci este vorba de o reautorizare.

Inginerul chimist consideră însă că există o cale de mijloc. "Nu cred că mai trebuie să discutăm ce a fost înainte, ferma sau oraşul. Se poate dimensiona ferma, astfel încât să nu mai fie crescuţi mai mult de 1.000 de porci", a declarat Lezeu, cu referire la acelaşi ordin, care prevede că doar fermele cu maximum 1.000 de animale pot funcţiona la mai puţin de un kilometru de zonele rezidenţiale.

Soluţii sunt

Totodată, Lezeu a subliniat că ferma Nutripork nu are o staţie de epurare proprie şi nici nu şi-a propus să îşi facă una, deşi o directivă europeană din acest an, care defineşte exact condiţiile în care pot funcţiona fermele de animale, impune explicit acest lucru. O consecinţă a lipsei acestei staţii, a precizat chimista, se regăseşte taman în studiul Nutripork: terenurile din jurul fermei au o concentraţie de amoniu mult mai mare decât aveau în urmă cu 10 ani, aproape de limita legală. Acest lucru se datorează, a explicat Lezeu, apelor subterane infestate şi care, la rândul lor, distrug terenurile din jurul fermei.

În plus, a arătat preşedinta Asociaţiei SMA, nu se fac analize de sol nici pe terenurile pe care Nutripork împrăştie dejecţii şi, astfel, nu se ştie dacă nu cumva concentraţia de azot de aici este peste limitele admise.

Cât despre cea mai reclamată problemă, cea a duhorii emanate în jur, Lezeu a spus că aceeaşi directivă europeană prevede clar necesitatea elaborării unui plan de măsuri, care să conţină inclusiv programe de prevenire şi eliminare a mirosurilor. De altfel, chiar săptămâna trecută, APM Bihor a cerut Nutripork să-şi completeze dosarul cu un asemenea plan, ceea ce, în opinia lui Lezeu, este un semn bun.

Toate aceste aspecte, Lezeu le-a semnalat şi într-un memoriu depus la APM Bihor pe 12 octombrie, "în speranţa că va fi luat în considerare". Chimista a subliniat că soluţii pentru eradicarea poluării există, exemplificând doar cu staţia de epurare a apelor ori construcţia unei staţii de captare a biogazului. "Soluţii tehnice care ar avea succes nu sunt discutate", a declarat Lezeu.

Mintaş să se abţină

Cristian Rusu, președinte USR BihorÎn aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele USR Bihor, Cristian Rusu (foto), a precizat că organizaţia din care face parte va organiza joi, de la ora 18.30, în localul Kosher, o dezbatere publică cu orădenii pe tema Nutripork, pentru a afla ce soluţii au aceştia, dar şi pentru a-i mobiliza într-un demers civic împotriva reautorizării fermei în condiţiile propuse de ea. "Dacă acum nu se conştientizează problema, de către cetăţeni şi autorităţi, în următorii 10 ani vom muri de miros", a declarat Rusu.

Pe de altă parte, BIHOREANUL i-a întrebat pe cei doi ce părere au despre numirea la conducerea APM Bihor a Olimpiei Mintaş, co-autoare a studiului pro-Nutripork, Lezeu exprimându-şi speranţa că situaţia nu va rămâne aşa. "Sper să se revină asupra deciziei şi nu doamna Mintaş să fie cea care să ia o decizie", a declarat Lezeu. De cealaltă parte, Rusu a precizat că speră, totuşi, că această numire n-are legătură cu proiectul de reautorizare Nutripork şi că Mintaş va trebui să se abţină în toată această dezbatere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Si minciuna e vorba luata ca si adevar la USR
Ce presedinta AsociatieiSantandrei Metropolitan Area ( 51 OZN_-uri, alieni ,aliennati minta)? Nu exista ca nu am auzit de ea in presa, tv, radio ! Este doar un grup facebook contra al PSD care este impotriva celorlalte partide si adminstratiei locale si critica si comenteaza la tot ce se face in comuna Santandrei.Acestia din USR fac intelegeri cu PSD contra PNL si lupta pentru ciolan si farmituri este apriga!
Postat 01 Noiembrie 2017, 20:56 de Unulgalben
CrisDumi
Mai citește încă o dată! Femeia a zis că ce a fost în trecut nu mai contează pentru că aici vorbim de o nouă autorizație, tocmai în ideea ca să nu se facă un abuz și de data asta! Și de unde ai scos-o că ar fi angajata Nutripork când ea se bate cu firma asta de ani de zile!
Postat 01 Noiembrie 2017, 20:34 de Totio
Nici chimista asta nu-i mai breaza!
Cum adica "acum nu mai conteaza pentru ca e vorba de reautorizare", in conditiile in care in urma cu niste ani s-a emis o autorizatie neconforma? Stop cu logica asta, din moment ce orice reautorizare este necesara tocmai pentru verificarea respectarii normelor si prevederilor legii care impune autorizarea! Cum isi permite un chimist, care se pretinde specialist in domeniu, sa vorbeasca cu atata superficialitate despre modalitatile legislative ale autorizarii unor activitati economice? ...
Postat 31 Octombrie 2017, 17:08 de CrisDumi
MIȘTO
Bine aleasă locația. Să discuți despre porci în localul Kosher.....
Postat 31 Octombrie 2017, 14:24 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
 • Oradea Summer Film: Caliu și taraful lui au cântat în Parcul Cetății (FOTO / VIDEO)
 • Miting cu repetiţie: Sute de orădeni au ieşit din nou să protesteze (FOTO / VIDEO)
 • Concurs de atelaje la Oşorhei - GALERIE FOTO şi VIDEO
 • Se reaprinde flacăra protestelor: Un orădean, rănit de jandarmi la mitingul diasporei. Sute de orădeni au ieșit în stradă (FOTO / VIDEO)
 • Lucrări la Podul Centenarului: Strada Principatelor Unite se închide până la finalul lunii august (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON