URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2018, 17:49

Scandal la Holod: Primarul PSD, acuzat că i-a bruscat şi înjurat pe voluntarii care voiau să depună spre verificare lista semnăturilor pentru iniţiativa „Fără penali”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi voluntari ai Asociaţiei Oradea Civică, înfiinţată după protestele masive din februarie 2017, când au contestat faimoasa Ordonanţă 13, susţin că au fost agresaţi de primarul comunei Holod, Ioan Horga (foto), membru PSD, care le-a şi refuzat, nelegal, înregistrarea listelor cu semnăturile locuitorilor comunei în sprijinul iniţiativei „Fără penali”.

După cum se ştie, această iniţiativă are ca scop schimbarea Constituţiei astfel încât legea supremă să prevadă în mod expres interdicţia ca persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să candideze şi să ocupe funcţii de conducere la orice nivel electiv, de la Consiliile Locale şi Judeţene până la Parlament şi Preşedinţie.

Aşteptaţi cu Poliţia

La fel ca săptămâna trecută, voluntari ai iniţiativei şi membri ai USR Bihor, partid ce o sprijină încă de la început, s-au deplasat marţi în mai multe comune din judeţ, de data aceasta în zona de dincoace de Beiuş.

„La Primăria Căpâlna, după ce ne-a înregistrat listele – care trebuie verificate, conform legii, de către autorităţile publice locale – o angajată ne-a întrebat unde mai mergem. Noi, naivi, am spus că la Holod. Când am ajuns la intrarea în Holod, deja ne aştepta o maşină de Poliţie”, a declarat BIHOREANULUI Adrian Ruja, unul dintre cei doi voluntari.

Plimbaţi la... Biroul Agricol

Potrivit lui Ruja, cei doi voluntari ai Asociaţiei Oradea Civică au intrat în sediul Primăriei Holod la ora 15.10, unde un angajat de la Registratură i-a „îndrumat” spre Biroul Agricol, pentru înregistrarea listelor.

„De la cetăţeni din Holod am strâns în campanie 29 de semnături. Am cerut înregistrarea listei şi a documentelor aferente, iar funcţionarul de la Biroul Agricol ne-a întrebat ce trebă are el cu asta”, spune Ruja, adăugând că după circa 2 minute în încăpere a intrat primarul, care i-a bruscat.

„A strigat că ce treabă are el cu listele astea şi ne-a spus să ieşim, că nu le înregistrează. Apoi m-a luat pe mine de mână, strigând „Ieşiţi în p... mea afară!”, şi ne-a scos. Am plecat, că nu am vrut să se întâmple ceva. La ieşire, în faţa Primăriei era maşina Poliţiei”, a mai spus Ruja.

Acesta a adăugat că va preda listele la sediul USR, pentru ca în cursul zilei de miercuri o altă echipă de voluntari să încerce, din nou, să le înregsitreze la Primăria Holod.

„Da’ ce să fac eu cu listele alea?”

Contactat de BIHOREANUL, primarul PSD Ioan Iorga, admite că a refuzat înregistrarea listelor, ceea ce este abuz în funcţie.

„Ce să facă Primăria cu listele alea? În ce calitate să le înregistreze, să verifice dacă oamenii ăia (n.r. – semnatarii) există sau nu, dacă semnăturile sunt valabile sau nu?”, a declarat edilul, care susţine însă că că s-a purtat „frumos” cu cei doi orădeni. „Nu vorbiţi prostii, că vă dau martor, era omul de la Biroul Agricol. Ei nici nu s-au prezentat Le-am zis că nici nu ştiu în ce calitate să le înregistreze Primăria. Nu-i treaba mea, le-am zis. Dar eu frumos am vorbit cu ei”, a declarat Horga.

Verificarea de către primării a listelor de semnături în vederea organizării unui referendum pentru modificarea Constituţiei este obligatorie prin lege, la fel şi înregistrarea unui act sau petiţii din partea cetăţenilor ori a organizaţiilor, indiferent de obiectul acestora.

Tot marţi, doi membri USR au fost bătuţi, la depunerea listelor de semnături pentru iniţiativa „Fără penali”, de către un primar din judeţul Argeş.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Referendum
.
Postat 28 August 2018, 18:53 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON