URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2017, 15:01

Redescoperă Bihorul pe bicicletă: În această toamnă, organizatorii promovează Valea Ierului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor din subordinea Consiliului Judeţean a anunţat, pentru 23 septembrie, o nouă ediţie a proiectului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă", destinaţia aleasă fiind Valea Ierului.

Pe biciclete la muzeu

"Acest eveniment are ca scop promovarea turistică a zonelor cu potenţial viniviticol, a  patrimoniului cultural şi arhitectural din judeţului Bihor şi în acelaşi timp încurajarea cicloturismului", au transmis organizatorii.

Punctul de plecare şi sosire va fi oraşul Valea lui Mihai. Primul obiectiv care va fi vizitat va fi casa tradiţională (muzeu) din satul Galoşpetreu, comuna Tarcea. Fondatorul şi susţinătorul casei tradiţionale este dr. Kéri Gáspár, originar din Galoşpetreu, actual locuitor al oraşului Săcueni.

"Muzeul a fost înfiinţat în 2002 cu sprijinul profesional al facultăţii de etnografie din Cluj-Napoca şi cu sprijinul material de la Consiliul Judeţean Bihor. Acesta ne uimeşte nu doar prin locuinţa construită în 1870, reconstituită autentic, dar în curte putem vedea şi anexele gospodăriei unei familii de agricultori de la sfârşitul secolului al XIX-lea", transmit organizatorii.

În satul cu 1000 de pivniţe

A doua oprire se va face în satul Otomani, din comuna Sălacea, la conacul Komáromi, care a fost construit în secolul al XVII-lea, în stil baroc, de fiul celui mai bogat om din Debreţin, Komáromi György al II-lea. Clădirea a fost renovată în perioada 2012-2013 graţie unui proiect european transfrontalier, iar în prezent este folosit ca şi casă de expoziţii.

Cea de a treia oprire se va face în Sălacea, cunoscut ca Satul celor 1000 de pivniţe. Aici participanţii vor avea posibilitatea să parcurgă străduţe pe care sunt zeci de pivniţe, respectiv să deguste must şi produse tradiţionale.

Rolul evenimentului este să popularizeze preparatele culinare din fiecare zonă şi, nu în ultimul rând, să încurajeze cicloturismul.

Spre Valea Ierului

Tura "Redescoperă Bihorul pe două roţi" se va face pe traseul Valea lui Mihai – Galoşpetreu – Otomani – Sălacea şi retur. Participanţii vor fi transportaţi în zonă cu autobuze care vor pleca dimineaţa, la ora 7.45, din Oradea.

Doritorii trebuie să se înscrie până pe 22 septembrie, ora 12, pe pagina de Facebook a Agenţiei de Management al Destinaţiei, completând un formular.

Preţul unui bilet este 30 lei dus-întors, pe persoană, preţ în care este inclus şi transportul bicicletei. Biletele pot fi achiziţionate pe loc, sâmbătă dimineaţa la autocar. 

Turiştii care vor să se deplaseze cu trenul au la dispoziţie un tren cu plecare din Gara Oradea spre Valea lui Mihai  la ora 7:30 (regio), respectiv 8:02 (Interregio), iar din Valea lui Mihai sunt 2 trenuri de întoarcere cu plecare la orele 17:12 (regio),  respectiv 19:02 (interregio), cu menţiunea că sosirea de pe traseu la Valea lui Mihai este planificată în jurul orei 17:45.

Pornirea spre traseu pentru turiştii care vin cu maşina proprie va avea loc la ora 9:45 de lângă gara din Valea lui Mihai.

Traseu de 46 kilometri

Traseul propus are o lungime de 46 de kilometri din care 29 km pe drumuri agricole de pământ şi piatră, iar 17 km vor fi parcurşi pe asfalt. Traseul are un grad de dificultate scăzut şi oferă peisaje naturale splendide pentru acest sezon. În plus, pe traseu vor fi indicatoare şi vor fi asigurate puncte de alimentare cu apă şi ceai. Organizatorii atrag atenţia, că acei participanţi care nu dispun de cască de protecţie şi vestă reflectorizantă nu vor putea participa la tur. De asemenea recomandarea  este ca să se participe cu bicicletele de tipul mountain bike sau cross country.

Evenimentul "Redescoperă Bihorul pe Bicicletă – Valea Ierului" este organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu primăria oraşului Valea lui Mihai, respectiv primăriile comunelor Sălacea şi Tarcea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
TDS
Da oare TDS nu comenteaza stirea asta
Postat 17 Septembrie 2017, 22:02 de sandu1200
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON