URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2018, 14:30

Război în rapoarte: PSD cere demisii, după ce Curtea de Conturi a găsit nereguli şi la Primăria Oradea

PSD şi PNL se războiesc folosind ca arme raportele Curţii de Conturi Bihor! După ce, în urmă cu două săptămâni, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat public o sumedenie de nereguli depistate de inspectori în activitatea CJ Bihor, demonstrând astfel că banii acestei instituţii ajung la firmele de casă ale UDMR prin proceduri obscure, a venit rândul PSD-iştilor să dea replica duşmanilor politici.

Liviu Sabău Popa şi Adrian Negrea, consilieri PSD în Consiliul Local al Oradiei, au ieşit miercuri, într-o conferinţă de presă, pentru a denunţa neregulile depistate de Curtea de Conturi în activitatea Primăriei, aşa cum au fost acestea înşirate într-o informare publicată pe site-ul Primăriei.

Grăbiţi să-i acuze pe liberali, cei doi PSD-işti nu au aşteptat să vadă raportul detaliat, pentru a putea lansa acuze argumentate. În schimb, în debutul conferinţei au acuzat că documentul n-a fost publicat pe site-ul Primăriei şi nici consilierilor nu le-a fost încă transmis.

BIHOREANUL a cerut purtătorului de cuvânt al Primăriei, Anca Grama, o explicaţie pentru lipsa raportului de pe site, dar deocamdată aceasta nu a oferit un răspuns.

Abateri şi greşeli

Cert este că, verificând activitatea Primăriei din 2017, inspectorii Curţii de Conturi au identificat 17 abateri şi prejudicii, fără a fi vorba însă de sume colosale ori de dovezi concrete că banii au fost risipiţi în favoarea unor firme ori a unor persoane.

De pildă, a fost stabilit eronat impozitul pe clădiri renovate (prejudiciu de 4.341 lei), nu s-a încasat taxa pe clădire datorată pentru spaţii din domeniul public închiriate (7.136 lei), respectiv nu a fost introdus în domeniul public un gard metalic de la Liceul Onisifor Ghibu (48.950 lei).

Pentru PSD-işti, însă, informarea Curţii de Conturi este dramatică. "La punctul 7, cel mai dureros din punctul meu de vedere, datele apar necuantificabile. Nu se cuantifică prejudiciul, care depăşeşte cu mult cele 2,5 milioane lei abateri de la CJ", a declarat Adrian Negrea.

De fapt, acest punct prevede că Primăria nu a inventariat străzile, parcările şi pasajele noi, implicit nu le-a evidenţiat contabil. Este lesne de înţeles că nu e vorba de o cheltuire frauduloasă a banilor, ci doar o greşeală scriptică...

Modelul lui Bolojan

O altă neregulă exploatată de PSD-işti vizează compania Luxten, care ar fi încasat nelegal 374.775 lei prin aplicări eronate ale indicelui de creştere a preţurilor de consum. Banii au fost însă recuperaţi, după cum arată informarea Curţii de Conturi. De altfel, în cazul tuturor prejudiciilor consemnate, inspectorii au constatat fie că banii s-au recuperat, fie că sunt în curs de a fi recuperaţi.

O altă neregulă depistată şi menţionată de PSD-işti este la aquapark-ul Nymphaea, unde au fost montate prea multe plăcuţe avertizoare (44.574 lei). De asemenea, la mai multe şcoli din oraş s-au decontat lucrări neefectuate în timpul unor renovări, valorile fiind însă de cel mult 4.000 lei.

Totalul prejudiciilor cuantificate se ridică la 512.000 lei, ceea ce, spun PSD-iştii orădeni, "este probabil cel mai mare prejudiciu al unei unităţi administrativ-teritoriale din Bihor", aşadar au cerut edepse. "Solicităm, aşa cum au solicitat şi conducerile altor partide, demiterea persoanelor ce se fac responsabile de prejudiciile constatate în decizia Camerei de Conturi", a spus Liviu Sabău Popa.

Regulament contestat

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, PSD-iştii au anunţat că vor contesta regulamentul votat în precedenta şedinţă de Consiliu, privind cotele adiţionale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frotnul stradal şi sau regimul de înălţime.

"Regulamentul este cu totul în afara legii pentru că încalcă flagrant dreptul la proprietate şi nu are la bază niciun studiu", a declarat Liviu Sabău Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
!!!
@Sandu1206: NU
Postat 09 August 2018, 21:01 de soricel
Soricel
Tu ești TDS, sau iar îți e rușine de ce ai făcut??
Postat 08 August 2018, 22:05 de Sandu1206
?
@pinonel: Ce mișto scrii! Dar eu zic ca TDS o să-ți răspundă! Habar nu am ce!
Postat 08 August 2018, 18:22 de soricel
2=0 ?
scuzati-ma, dar pe domnii astia 2 ce ii recomanda ca consilieri? > prietenii stiu de cacofonia intentionata. cam care e raportul lor de activitate pe anul 2017 si 2018? concret, ce au facut pentru oras? cate diplome au?
Postat 08 August 2018, 18:03 de roger
Mediocritate scrie pe fruntea PSD Bihor !?!
Echipa de amatori ai edilului șef a dat o gaură la bugetul statului de 33.400.000 Euro, conform raportului Administrației Fondului de Mediu, în cazul "ingineriei financiare" făcute asupra Electrocentrale SA Oradea, pe care au bagat-o in faliment, dar inlocuind-o in acelasi timp pe partea de distributie cu Termoficare SA !?! Curtea de Conturi a primit raportul si il trateaza ca model de lucru la nivelul tuturor Camerelor județene, la capitolul ... "cum se încalcă legea cu legea în mână" !?! Cu toate astea, PSD Bihor vorbește de "arderea chibritului fără flacără" !?!
Postat 08 August 2018, 17:40 de CrisDumi
@tsd Acum ce mai zici?! Ca scuze stiu ca nu-ti ceri!
Lovitură de teatru! M*IE pentru dragnea și psd! Statul român nu este proprietarul imobilului pentru care slugoiul de teodorovici a făcut spume la gură (si tu, @tsd-ule, alaturi de ceilalti hoti!) atacându- pe Iohannis!OCPI a respins solicitarea Ministerului Finanțelor Publice, iar decizia este definitivă. Această hotărâre a venit după ce statul nu a putut aduce documente suplimentare pentru a dovedi calitatea de proprietar. Practic, această decizie înseamnă că statul român nu poate lua banii de chirie pe care i-a încasat familia Iohannis și suma ar trebui să ajungă la proprietarul care va fi stabilit ulterior. PSD primește astfel o lovitură dură, după ce mai mulți lideri ai partidului si @tsd impreuna cu ei, au insistat în spațiul public pentru recuperarea acestor bani.
Postat 08 August 2018, 17:25 de pinonel
Praf in ochii populenilor!
Circ ieftin! Daca sunt asa de curati, cei din primarie si cei din cj, de ce nu depun plangeri penale unii impotriva celorlalti?! Daca stie birtinezul ca X sau Y de la judet a incalcat legea, sa puna mana pe pix si sa faca o plangere penala, sau mai multe. La fel cei care-l critica pe birtinez. Cred ca o solutie corecta ar fi niste suturi in c*r la toti, nu-s unii mai buni ca ceilalti!
Postat 08 August 2018, 17:07 de pinonel
Sabau
Liviuta, bine ai invatat sa minti. Abia ai iesit de sub masa lui Mang, si te da om cinstit si corect. Ti-au tremurat chilotii cand a fost CC la ambulanta? Inca nu ai scapat. Nici tu , nici iubitelul tau Pavel.
Postat 08 August 2018, 14:45 de Mekla
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON