URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2016, 14:17

PSD Bihor a scos din joben al şaselea candidat pentru Primăria Oradea: Ionel Ghib, patronul Lancetti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lista PSD Bihor cu candidaţii la Primăria Oradea s-a lărgit. Pe lângă cei cinci pretendenţi anunţaţi în urmă cu câteva săptămâni de preşedintele Ioan Mang, mai precis prefectul Claudiu Pop, directorii de deconcentrate Békési Csaba (AJOFM Bihor) şi Felix Cozma (AJPIS Bihor), afaceristul Eduard Debelka şi consilierul local Adelina Coste, a apărut şi un al şaselea doritor.

Acesta este Ionel Ghib, patronul firmei de transport Lancetti şi vicepreşedinte PSD Bihor. Anunţul a fost făcut joi de Adelina Coste, desemnată purtător de cuvânt al social-democraţilor bihoreni în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie

"Există o competiţie internă şi este bine când sunt mai mulţi potenţiali candidaţi care vor să-şi asume lupta cu Bolojan şi care au curajul de a spune neregulile", a declarat Adelina Coste, joi, într-o conferinţă de presă.

Finalistul competiţiei din PSD Bihor va fi ales în urma unui sondaj de opinie ce va fi realizat de o firmă de specialitate. "O firmă din Bucureşti va face un sondaj, începe în 4 martie şi va fi finalizat până pe 15 martie. Va fi un sondaj despre cum stă PSD în judeţ şi procentul pentru fiecare candidat", a explicat Coste.

Social-democrata a stârnit râsetele jurnaliştilor orădeni când a fost întrebată dacă prefectul Claudiu Pop mai este în cărţi, dat fiind că acesta ar fi spus că nu doreşte să candideze la Primăria Oradea. După un îndelung schimb de priviri cu consilierul local Adrian Stângă, prezent şi el în conferinţa de presă, Coste a răspuns: "După câte am înţeles... Nu s-a spus nimic despre asta".

Cu tunurile pe Primărie

În aceeaşi conferinţă de presă, Coste şi Stângă au anunţat că în şedinţa Consiliului Local Oradea programată pentru vineri vor propune ca impozitul pentru clădirile nerezidenţiale deţinute de persoanele fizice să scadă de la 0,6% la 0,3%, dar şi eliminarea cotei adiţionale de 50% la impozitul pentru clădiri rezidenţiale deţinute de persoane fizice, altele decât cele de domiciliu. "Actualul Cod Fiscal nu mai prevede această dublă taxare. Am observat că în cadrul Primăriei prevederile Codului Fiscal sunt aplicate după preferinţe", a declarat Adelina Coste.

Totodată, social-democraţii din CL Oradea vor propune scutirea de impozit pe clădirile de domiciliu pentru cei care au venituri lunare mai mici decât venitul minim brut pe ţară.

Tot în şedinţa de vineri, consilierii PSD vor pune pe masa colegilor lor petiţia privind demiterea directorului de la Electrocentrale, Stănel Necula. La începutul lunii februarie, PSD-iştii au iniţiat o petiţie online în acest sens şi au adunat aproape 1.089 de semnături. Consilierul Adrian Stângă a precizat că cele 459 de avarii ale Termoficare din această iarnă reprezintă un argument plauzibil pentru demiterea lui Necula, ba chiar îl bănuieşte pe acesta de minciună. "Constatăm că au loc avarii şi se reduce temperatura de livrare. Consider că sunt fals declarate avarii, ca să ne ascundă că nu pot să asigure cantitatea de păcură şi un cărbune cu o putere calorică adecvată", a declarat Stângă.

Tot pe probleme de termoficare, social-democraţii s-au arătat suspicioşi vizavi de contractul pe care Primăria l-a încheiat cu firma Energomontaj, pentru etapa a doua de înlocuire a reţelelor din oraş. Potrivit Adelinei Coste, contractul în valoare de peste 97 de milioane de lei nu respectă Legea Finanţelor Publice, pentru că Primăria nu are garanţia că deţine banii. "Legea spune clar: în momentul angajării unei cheltuieli, suma trebuie să existe. Contractul prevede că 50% din bani vin din fonduri nerambursabile, 45% de la bugetul de stat şi 5% din bugetul local", a spus Coste, cerând municipalităţii să spună ce va face dacă proiectul nu va câştiga finanţarea europeană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CINE E IONEL ?
@OradeaCivitas: Nu stiu cine este d-l Ghib ! ( am si eu limitele mele ). Candidatii " mei " din partea PSD sunt : Claudiu Pop sau Csaba Bekesi ! Daca nu , merg cu Husxar Istvan !
Postat 25 Februarie 2016, 22:13 de TDS
patronii sunt italieni
Cu tot respectul fata de D-l Ionel Ghib ,daca tot il vrem primar ,trebuie spus din star adevarul ca dumnealui nu este patronul firmei Lancetti ci ,,interfata unor firme de transport italiene fiind angajatul acestei firme ''cum sunt mai multe in Oradea.
Postat 25 Februarie 2016, 20:31 de PETREI
@TDS
TDS, cred ca s-a gasit candidatul potrivit pt. tine :)
Postat 25 Februarie 2016, 14:57 de OradeaCivitas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON