URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2017, 21:45

Prim-procurorul suspendat al Beiuşului, Gligor Sabău, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare!

Curtea de Apel Oradea a pronunţat miercuri verdictul în cazul prim-procurorului suspendat al Beiuşului, Gligor Sabău, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru 19 fapte de corupţie sau asimilate celor de corupţie.

Două din 19

Instanţa a dispus condamnarea lui Sabău la 4 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată, care vizează două acuze aduse procurorului: faptul că, în 2009, Primăria Beiuş ar fi asfaltat drumul care ducea la casa lui cu bani de la buget, iar în 2012 vila lui ar fi fost racordată la reţeaua de apă geotermală tot pe bani publici. 

Pentru alte 10 fapte de corupție ori asimilate celor de corupție - luare de mită, abuz în serviciu, influențare a declarațiilor, favorizarea făptuitorului - instanța a dispus achitarea lui Sabău, pe considerentul că "din probele administrate nu rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă" vinovăția acestuia, în timp ce pentru acuzația de fals în declarații judecătorul a stabilit că fapta nu există. 

În cazul a șase fapte de luare de mită, Curtea de Apel Oradea a decis excluderea acestora, stabilind că "Parchetul nu a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă pretinderea de către inculpat cu titlu de mită de la martorul denunțător a foloaselor".

Inspecţia Judiciară, sesizată

Procurora Adriana Ardelean, inculpată pentru abuz în serviciu, și omul de afaceri Dinu Lupaş, cumnatul prim-procurorului, acuzat de influențarea declarațiilor, au fost achitați, în cazul lor judecătorul stabilind că faptele lor nu au fost comise cu vinovăția prevăzută de legea penală. 

Acuzațiile de abuz, în cazul celor doi procurori, privesc modul în care, în 2013, la instigarea lui Sabău, Ardelean ar fi sechestrat limuzina de 16.000 euro proaspăt achiziţionată pe banii Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, subordonat Consiliului Local, în cadrul unei anchete pornite împotriva unor angajaţi ai Ocolului, acuzaţi de abuz, dar şi a lui Domocoş, cercetat pentru instigare la abuz.

Pentru aceleași fapte, însă, Curtea a dispus sesizarea Inspecției Judiciare pentru suspiciunea că cei doi ar fi comis o abatere disciplinară constând în "exercitarea de către magistrat a funcţiei cu rea – credinţă sau gravă neglijență obiectivată în încălcarea cu intenție a normelor de procedură".

Soluţia instanţei nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De pe urma lui Domocoş

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, a fost arestat pe 17 decembrie 2015 într-un dosar al procurorilor DNA Oradea, principala acuză adusă magistratului fiind că acesta ar fi beneficiat de foloase necuvenite din partea primarului Beiuşului, Adrian Domocoş.

În schimbul favorurilor, magistratul trebuia să intervină pentru ca eventualele dosare penale ale edilului să fie soluţionate favorabil, dar şi să închidă ochii la faptele acestuia "şi să nu procedeze la sesizarea din oficiu şi constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă, în domeniul achiziţiilor publice, cât şi în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu".

În acelaşi dosar, procurorii au trimis-o în judecată şi pe colega magistratului, procurora Adriana Ardelean, inculpată pentru abuz în serviciu, dar şi omul de afaceri beiuşean Dinu Lupaş, cumnatul prim-procurorului, acuzat de şantaj.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Prim-procurorul suspendat al Beiuşului, Gligor Sabău, a fost trimis în judecată

Citește care sunt acuzațiile pentru care Curtea de Apel Oradea a dispus condamnarea la închisoare a prim-procurorului suspendat al Beiușului și pentru ce fapte a fost achitat magistratul în documentul atașat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
,,procurora" ?!
Incet, incet, se va ajunge la o societate in care numai elita va sti sa scrie si sa citeasca. E drept ca semidoctii folosesc ,,procurorӑ", asa cum folosesc si ,,insuccesuri"!
Postat 01 Iunie 2017, 06:38 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON