URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2010, 10:18

Prefectul Ghilea în dilemă: afaceri sau politică?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Gavrilă Ghilea a fost pomenit, luni seara, la Realitatea TV, în emisiunea „Ora de foc", în contextul dezvăluirilor făcute de Gazeta Sporturilor şi Cătălin Tolontan privind modul în care CNI, o companie subordonată ministerului Elenei Udrea, a dirijat banii către clientela PDL.

Compania Naţională de Investiţii - a cărei desfiinţare a şi fost anunţată marţi de Udrea, ca urmare a scandalului - construia săli de sport în localităţile conduse de primari PDL, cu firme apropiate acestui partid. Costurile erau piperate, acuză jurnaliştii, iar trei sferturi din contractele atribuite în 2010 au fost către localităţi cu edili democrat-liberali.

Politizarea sportului

În judeţul Bihor, aşa şi este. Cele 4 săli atribuite în acest an vor fi construite în Ianoşda (comuna Mădăras, primar Dan Tiurbe, PDL), Nucet (primar Costel Nelu Sîrghie, PDL), Petrileniul natal al ministrului Vasile Blaga (comuna Rieni, primar Ioan Bota Gheorghe, PDL) şi Pietroasa (primar Saveta Oşvat, PDL). Lucrările vor fi executate de Construcţii Bihor SA, firma lui Gavrilă Ghilea, pentru sala din Petrileni (la valoarea de 2.609.586 de lei) şi Simbac SA pentru celelalte (2.498.869 de lei - Ianoşda, 2.388.426 de lei - Nucet, 2.388.426 de lei - Pietroasa).

Gavrilă Ghilea a intervenit în direct în emisiune, pentru a preciza că lucrările cu statul nu i-au fost atribuite pe criterii politice, ci în urma unor licitaţii, şi a spus că e doar acţionar al firmei şi nu o conduce efectiv.

Marţi seară, într-o altă emisiune televizată, de data asta la TVS, prefectul a dezvoltat subiectul „afaceri sau politică". Ghilea a spus din nou că este doar acţionar, e adevărat, majoritar, cu 57%, la Construcţii Bihor, dar nu deţine nicio funcţie executivă în firmă. "După ce am mers în politică am încetat a călări afacerile şi am încercat să-mi fac datoria aşa cum trebuie, faţă de cetăţenii acestui judeţ", a declarat demnitarul.

Prefectul a pus emisiunea de la Realitatea pe seama unui "atac la adresa PDL", spunând că lucurile sunt prezentate selectiv, fiindcă anul trecut, din cele 5 săli de sport din Bihor finalizate, nici una nu era în comune cu primari PDL. Întrebat de realizatorul Octavian Haragoş dacă acum "lucrurile se echilibrează", tot prin clientelism politic, realizându-se săli numai în parohia primarilor PDL, Ghilea a apreciat că "nu e nicio crimă că în 2010 s-au dat în lucru câteva la primării PDL" câtă vreme, din 2002 încoace, abia vreo 20% de săli au ajuns în localităţile controlate de partidul din care provine.

"Fac ce zice partidul"

Implicarea politică a prefectului a fost vizibilă şi când acesta a fost pus în faţa proaspetei dileme ridicate de Traian Băsescu şi Elena Udrea: afacerile cu statul, sau politica? Prefectul a spus că, dacă legea îl va pune să aleagă, se va dedica afacerilor. Şi la fel va proceda şi dacă PDL-ul i-o va cere, chit că nu mai e membru de partid.

"Am fost susţinut de un partid, dacă acest partid politic îmi va cere să mă retrag, voi face ce va decide partidul. Chiar dacă sunt apolitic, nu pot să nu ţin seama de ce spune partidul. Atunci când va fi momentul, voi decide", a zis Ghilea. Oricum, a precizat prefectul, el nu va recurge la sratageme şi lucruri netransparente, cum ar fi acela de a-şi trece acţiunile pe numele unor interpuşi pentru a-şi putea păstra poziţia administrativă.

Legat de tema incompatibilităţii, prefectul a ţinut să sublinieze că firma sa a avut lucrări din bani publici, câştigate la licitaţie, pe vremea tuturor guvernărilor, şi că nu e corect ca aceasta, după ce dă de lucru la peste 400 de oameni şi îşi plăteşte dările la timp, să fie "ponegrită" numai din cauza calităţii sale oficiale. "Sunt firme în Bihor care au mult mai multe lucrări de la CNI, dar nu e nicio problemă, decât asta că o sală sau două au fost făcute de firma lui Ghilea. Ar trebui verificate, însă, legalitatea şi calitatea lucrărilor, căci acestea contează!".

Legal, dar nu moral

Prefectul a spus că a fi acţionar şi totodată demnitar nu este o ilegalitate, ci un lucru firesc, care se întâmplă în toate ţările democratice, afacerile fiind conduse de manageri, iar demnitarul ocupându-se de treburile publice. La remarca moderatorului, că aspectul ar putea să fie legal dar nu şi moral, Gavrilă Ghilea a răspuns: "Dacă e legal şi nu e moral înseamnă că legea nu e morală şi trebuie să facem legea morală".

Ghilea a precizat că nu s-a poziţionat niciodată în conflict de interese şi că a luat deciziile administrative fără a fi influenţat de calitatea sa de om de afaceri. Drept exemplu, prefectul a dat podul peste Criş de la pontoane, respectiv piramida din curtea Primăriei, pe care municipalitatea vrea să le construiască. "Eu personal, consider că nu sunt necesare, dar dacă Consiliul Local a decis, nu am motive legale să mă opun. Şi nu ne opunem", a spus şeful Prefecturii.

În continuarea ideii, pentru a demonstra posibilul conflict de interese, Octavian Haragoş l-a întrebat pe prefect de ce nu merge, dacă tot sunt legale, firma Construcţii Bihor să liciteze pentru execuţia acestor lucrări. "Daţi-mi voie să nu vă răspund de ce nu merge", a răspuns Ghilea, închizând subiectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
trebuie corectitudine
trebuie sa se faca uniform, nu sa dea numa la cel care e din partid cu el si la ceilati o p..a in gura. dar tu esti handicapat si nu gandesti.
Postat 27 Mai 2010, 09:04 de Oradean
care e problema
am uitat faptul ca ar fi obligatia lor sa isi si declare "sustinatorii financiari" inca din timpul alegerilor. la fel si comisioanele primite(nefiscalizate, vb guvernatorului BNR), la fel cum se intampla in SUA
Postat 26 Mai 2010, 22:44 de broscoi
care e problema
fiecare administratie noua, centrala sau locala vine cu "echipa" dupa ei. eu nu vad o problema din faptul ca investitiile sunt dirijate in localitatile cu primari din partidul(ele) de guvernamant. e ceva normal. oamenii de acolo au votat un anumit primar pt ca stiau ca va aduce investitii in localitate. indiferent cine a fost la putere, PSD, CDR, PD, PNL au facut acelasi lucru. tocmai acum ne trezim ca vezi doamne astia ce fac. e obligatia lor pana la urma si la fel se intampla peste tot in lume
Postat 26 Mai 2010, 22:41 de broscoi
Hotii
Bai "fratilor" uitarati de Buntesti....Acolo ,alt cuib de viespi...Verificati si informati-va... Au mai fost si altii inaintea astora,tot flamanzi ,numai ca astia ar maca tot intr-o zi si cu zece guri...La D.r.a...cu'...cu ei Hotii si nesimtitiii... Nu au frica de Dumnezeu,fura si isi faca case pe unde apuca....Uitati-va si alegeti fiecare institutie in parte si urmariti Directorii sa vedeti ca in timpul mandatului isi fac case...sau le fac altii...mama ,mama soacra ,sora ,chiar daca au pensii de 350 lei. Hotilor...nu va ajunge,!? Cititi "Noi vrem pământ!" sa stiti ce urmeaza... Flămând şi gol, făr-adăpost, Mi-ai pus pe umeri cât ai vrut, Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut Şi câine eu ţi-am fost! Ciocoi pribeag, adus de vânt, De ai cu iadul legământ Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi! Răbdăm poveri, răbdăm nevoi Şi ham de cai, şi jug de boi Dar vrem pământ! O coajă de mălai de ieri De-o vezi la noi tu ne-o apuci. Băieţii tu-n război ni-i duci, Pe fete ni le ceri. Înjuri ce-avem noi drag şi sfânt: Nici milă n-ai, nici crezământ! Flămânzi copiii-n drum ne mor Şi ne sfârşim de mila lor Dar toate le-am trăi uşor De-ar fi pământ! De-avem un cimitir în sat Ni-l faceţi lan, noi, boi în jug. Şi-n urma lacomului plug Ies oase şi-i păcat! Sunt oase dintr-al nostru os: Dar ce vă pasă! Voi ne-aţi scos Din case goi, în ger şi-n vânt, Ne-aţi scos şi morţii din mormânt; O, pentru morţi şi-al lor prinos Noi vrem pământ! Şi-am vrea şi noi, şi noi să ştim Că ni-or sta oasele-ntr-un loc, Că nu-şi vor bate-ai voştri joc De noi, dacă murim. Orfani şi cei ce dragi ne sânt De-ar vrea să plângă pe-un mormânt, Ei n-or şti-n care şanţ zăcem, Căci nici pentr-un mormânt n-avem Pământ şi noi creştini suntem! Şi vrem pământ! N-avem nici vreme de-nchinat. Căci vremea ni-e în mâni la voi; Avem un suflet încă-n noi Şi parcă l-aţi uitat! Aţi pus cu toţii jurământ Să n-avem drepturi şi cuvânt; Bătăi şi chinuri, când ţipăm, Obezi şi lanţ când ne mişcăm, Şi plumb când istoviţi strigăm Că vrem pământ! Voi ce-aveţi îngropat aici? Voi grâu? Dar noi strămoşi şi taţi Noi mame şi surori şi fraţi! În lături, venetici! Pământul nostru-i scump şi sfânt, Că el ni-e leagăn şi mormânt; Cu sânge cald l-am apărat, Şi câte ape l-au udat Sunt numai lacrimi ce-am vărsat Noi vrem pământ! N-avem puteri şi chip de-acum Să mai trăim cerşind mereu, Că prea ne schingiuiesc cum vreu Stăpâni luaţi din drum! Să nu dea Dumnezeu cel sfânt, Să vrem noi sânge, nu pământ! Când nu vom mai putea răbda, Când foamea ne va răscula, Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa Nici în mormânt!
Postat 26 Mai 2010, 14:33 de PDL-istu'
Mancavar moartea
a zis ca daca ar fi sa aleaga , ar alege AFACERILE, deci CINE DRACU IL TINE ACOLO, DE CE NU IL DA AFARA ? romani care merg la greve ar trebui sa se uite in ograda lor nu sa mearga al bucuresti ca li se fura din salar !!
Postat 26 Mai 2010, 11:29 de strang pt voi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON