URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2012, 15:16

Parcare subterană în centrul oraşului

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şeful Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pasztor Sandor, directorul comercial zonal al companiei RCS&RDS, Mircea Mihăilă, şi jurista aceleaşi companii, Lia Mâcâială, au prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, un proiect comun fără precedent. Este vorba de realizarea unei parcări subterane în strada Independenţei, concomitent cu reabilitarea malului stâng al Crişului Repede, pe sectorul cuprins între Podul Intelectualilor şi Podul Ferdinand. În prezenţa jurnaliştilor, reprezentanţii celor trei părţi au semnat protocolul de colaborare.

Crişul, pe primul loc

Primele lucrări care vor începe vor viza consolidarea şi amenajarea malului stâng al Crişului, lucrări pentru care se va face o rampă de acces spre râu din actuala parcare.

"Tronsonul a fost împărţit în trei părţi: primul e în amonte de podul central, are 95 de metri şi lucrările vor fi făcute de ABA Crişuri, a doua parte are 130 de metri şi este în zona actualei parcări, urmând să fie executată de Primărie şi RCS&RDS, iar a treia parte are 204 metri şi va face legătura cu tronsonul de promenadă de la Gojdu", a declarat Pasztor Sandor, şeful ABA Crişuri. Astfel, din totalul de 300 de metri de promenadă, amenajarea a 30 de metri va reveni Primăriei şi companiei de telecomunicaţii.

Potrivit lui Pasztor, lucrările pe acest tronson vor fi dificile, deoarece în zonă se află fundaţiile unor clădiri vechi care trebuie protejate, un sistem de evacuare pluvială care trebuie reabilitat, dar şi un zid de sprijin slăbit, care în final va servi ca perete al parcării subterane. ABA Crişuri va începe lucrările doar după ce va finaliza amenajarea malului drept al Crişului, în amonte de Podul Decebal, adică pe la sfârşitul lunii mai.

400 de locuri de parcare noi

După ce ABA va termina lucrările, Primăria şi RCS&RDS vor începe realizarea efectivă a parcării, care va fi construită sub cea actuală.

Din suprafaţa totală a terenului, aproximativ 3.500 de metri pătraţi aparţin Primăriei, iar alţi 1.500 companiei RCS&RDS, drept urmare şi finanţarea va fi asigurată procentual: 70% de către municipalitate, iar 30% de firma privată. "Valoarea investiţiei este în curs de evaluare, vom şti exact peste o săptămână, la şedinţa de Consiliu Local", a declarat primarul Ilie Bolojan. Tot atunci, proiectanţii vor prezenta detaliat proiectul tehnic al investiţiei.

Parcarea va avea trei nivele şi 400 de locuri de parcare. O treime dintre acestea vor reveni RCS&RDS, care va folosi o parte pentru folosinţa companiei, iar o alta va rămâne la dispoziţia orădenilor. Compania va folosi locurile de parcare pentru angajaţii săi, dat fiind că îşi va muta sediul în Palatul Vulturul Negru, clădire pe care RCS&RDS a şi început să o renoveze. "Ne-am angajat în acest proiect întrucât credem cu tărie că soluţia pentru un oraş modern sunt parcările subterane sau supraterane. Dorim să ne facem prezenţa cât mai simţită în comunitate", a precizat directorul RCS&RDS, Mircea Mihăilă.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, parcarea subterană va prelua maşinile parcate pe carosabil în zona strada Independenţei, Biserica cu Lună şi strada Vasile Alecsandri, perimetru care în mare măsură va deveni pietonal. Cel mai probabil, lucrările la parcarea subterană vor începe în august, însă o parte din ea va fi închisă mai repede, din pricina lucrărilor la mal. Atunci, şoferii vor putea folosi parcarea din strada Tudor Vladimirescu, cea din curtea Primăriei, dar şi cea din curtea Companiei de Apă, de pe strada Duiliu Zamfirescu.

Licitaţia pentru lucrări va fi organizată de Primărie, deoarece municipalitatea urmează să se ocupe şi de administrarea parcării. Deasupra parcării subterane, municipalitatea va amenaja un spaţiu verde. Conform estimărilor, parcarea va deveni funcţională în vara sau toamna anului viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
:/
Grozava idee, era pacat sa nu se strice si malul stang al Crisului, turnati cat mai multi bolovani pe mal, la fel ca pe malul drept, pt. ca e foarte estetic!
Postat 22 Februarie 2012, 15:01 de AB
in sfarsit!
In sfarsit s-au gandit si ei sa face o parcare subterana in aceasta zona. Eu de cand le spusesem unora din primarie si mi-au ras in fata... @TDS: gand la gand: si eu astept de mult o sala de concerte in Sinagoga, sau o biblioteca, o galerie de arta...
Postat 22 Februarie 2012, 10:37 de abab
Nivela lui Tic
Parcare cu trei NIVELURI, de cite ori trebuie sa-ti spun !?! NIVELE ai tu la cap, Adriano !?!
Postat 22 Februarie 2012, 10:35 de Carp III
explicatia
da,si eu stau in zona,din ceea ce am inteles vor transforma stadionul vointa in parcare ,in acel moment parcatul in zona moscovei,baritiu,cosbuc va fi interzisa sau pe bani nu ca acum cand parcarile platite stau goale(vezi gradina de vara)si toti se inghesuie sa parcheze gratis pe trotuare,sa speram ca se va rezolva...
Postat 22 Februarie 2012, 10:14 de catre dan
chiar asa!
chiar asa, de ce sa darame sinagoga? Eu stiu ca s-a pus proiect pt ea, cu fonduri europene! chiar ar fi culmea sa vrea sa se piarda....
Postat 21 Februarie 2012, 21:53 de andrei
de ce?
@Raul: dar de ce sa darame Sinagoga? Mereu s-a vorbit despre transformarea ei intr-o sala de concerte(cred ca ar fi o idee buna!)
Postat 21 Februarie 2012, 19:44 de TDS
bravo
Poate se mai darama cateva cladiri vechi, inclusiv sinagoga! Macar nu vor mai trebui renovate!
Postat 21 Februarie 2012, 19:35 de Raul
parcare
in zona din jurul teatrului de stat si strazile de linga gind se va ocupa primaria pe aceste strazii in timpul zilei nu se poate circula pe jos din cauza masinilor parcate pe trotuare si in intersectii strazilor nici autoturismele nu pot circula,din cauza altor auto parcate neregulamentar .primaria incaseaza bani frumosi din impozite dar nu modernizeaza zona cu nimica
Postat 21 Februarie 2012, 16:05 de dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON