URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
02 Octombrie 2017, 17:38

Mai mulţi bani: Salariile angajaţilor din Consiliul Judeţean Bihor şi instituţiile subordonate vor creşte

Mai mulţi bani: Salariile angajaţilor din Consiliul Judeţean Bihor şi instituţiile subordonate vor creşte (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajaţii Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate vor câştiga mai mult începând cu salariile aferente lunii septembrie.

Noua grilă de salarizare va fi supusă votului consilierilor judeţeni în şedinţa extraordinară de marţi, 3 octombrie, şi prevede creşteri salariale între 3%, la DGASPC Bihor - unde salariile erau deja mari - şi aproape 40% la alte instituţii subordonate, precum Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte.

După cum se ştie, CJ Bihor a aprobat în vară, când a intrat în vigoare Legea salarizării unitare, o grilă de salarizare "provizorie", iar acum propune o variantă finală.

Vot pe salarii

Schimbările în privinţa salarizării angajaţilor din aparatul propriu şi instituţiile subordonate au fost prezentate pe scurt luni, într-o conferinţă de presă ţinută de Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea.

"Suntem astăzi în situaţia în care - în condiţii normale şi decente - asigurăm noile salarii până la sfârşitul anului. Mă rog, cu o condiţie: să fie votate proiectele referitoare la salarii mâine", a spus Pásztor, referindu-se la faptul că proiectele de salarizare vor fi supuse votului în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, programată marţi, 3 octombrie.

Vicepreşedintele Traian Bodea a spus că s-a dorit egalizarea salariilor pentru aceleaşi funcţii, grade şi trepte în Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate, aşa cum prevede Legea Salarizării.

Creşteri de până la 40%

Deşi Traian Bodea este vicepreşedintele care are în subordine Direcţia Economică a Consiliului Judeţean, detaliile referitoare la creşterile salariale le-a prezentat Ioan Mang. "În acest moment, cu excepţia a trei persoane de la DGASPC Bihor, la restul angajaţilor nu le scade salariul. Cele trei persoane sunt de fapt directorul general al DGASPC, căruia îi scade cu 90 lei, mi se pare, directorul adjunct, cu 200 lei, şi managerul public, căruia îi scade cu 3.000 lei, unde salariul era exagerat", a spus Mang.

Potrivit acestuia, în aparatul propriu şi în instituţiile subordonate salariile vor creşte. "Legea arată că pe funcţii egale trebuie să fie salarii egale. Astfel, procentul de creştere se situează între 3% la DGASPC şi 40% la DDIP (n.r. - Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte), la Monitorul Oficial, la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei. În Consiliul Judeţean, creşterea este de 11,15%", a arătat Mang.

Potrivit acestuia, efortul financiar suplimentar faţă de salariile care se acordau la nivelul lunii iunie în CJ şi subordonate va fi de 432.000 lei pe patru luni (septembrie-decembrie). Efortul suplimentar faţă de salariile provizorii stabilite pentru lunile iulie şi august este de 84.000 lei, a mai arătat Mang.

Salarii de 11 milioane, la CJ

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre privind salariile din aparatul propriu al CJ se arată că bugetul aprobat pentru acest an este de 10.745.790 lei, din care s-au cheltuit 6.318.905 lei pe salariile funcţionarilor (instituţia are 201 de posturi, din care 169 sunt ocupate), personalului contractual, consilierilor judeţeni şi membrilor ATOP.

Potrivit noilor grile, salarizarea de bază pentru funcţiile de conducere se va acorda în felul următor: secretarul judeţului - 7.975 lei (gradul I), 9.860 lei (gradul II); arhitect şef: 5.510 lei (gradul I), 9.869 lei (gradul II), director general: 5.510 lei (gradul I), 7.250 lei (gradul II), director general adjunct 5.220 (gradul I) şi 6.960 (gradul II); director executiv: 4.785 lei (gradul I) şi 5.902 (gradul II); director executiv adjunct: 4.640 lei (gradul I) şi 5.655 lei (gradul II); şef serviciu: 4.495 lei (gradul I) şi 5.307 lei (gradul II), respectiv şef birou: 4.234 lei (gradul I) şi 4.945 lei (gradul II).

Managerii publici ai judeţului pot câştiga 5.307 lei dacă au grad profesional superior, 4.655 lei cu grad profesional principal, respectiv 4.452 lei, grad asistent.

Auditorii, mai bine plătiţi

Pentru funcţiile de execuţie sunt propuse salarii între 2.480 lei - 3.393 lei, în funcţie de gradul profesional, pentru auditori, între 1.871 lei - 3.393 lei pentru consilieri şi consilieri juridici, între 1.784 lei - 2.783 lei pentru referenţii de specialitate şi între 1.755 lei - 2.683 pentru referenţi.

În ce priveşte personalul contractual, pentru şef serviciu salariul de bază poate fi de 4.350 lei sau de 4.945 lei, în funcţie de grad, între 1.827 lei - 3.306 lei pentru consilieri şi consilieri juridici, între 1.755 lei - 1.885 lei pentru referenţi, între 1.697 lei - 1.827 lei pentru îngrijitori şi între 1.755 lei -1.871 pentru şoferi.

Salarii la fel

Un alt proiect programat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 3 octombrie, se referă la salariile angajaţilor din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Direcţia Social-Comunitară, Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte şi Serviciul Public de editare a Monitorului Oficial. Potrivit proiectului, angajaţii acestor instituţii vor avea salarii egale pentru funcţii egale.

În aceste instituţii, directorii general vor avea salarii de 5.510 (gradul I) sau 7.250 lei (gradul II), directorii generali adjuncţi vor câştiga 5.075 lei (gradul I) sau 6.960 lei (gradul II), iar directorii, şefii de compartimente şi directorii executivi vor avea fie 4.640 lei (gradul I), fie 5.365 lei (gradul II). Managerii publici vor câştiga între 4.002 lei (grad de asistent) şi 4.698 lei (grad superior).

De asemenea, consilierii, consilierii juridici, experţii şi inspectorii vor avea următoarele trepte de salarizare: 1.827 lei (debutant), 2.349 lei (asistent), 2.596 lei (principal) şi 3.306 lei (superior).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mance-va Korhazul !
Sa va dea Dumnezeu si voua si copiilor vostri numai ce ca doresc eu, putori ordinare! 5000 de lei sa pleci acasa la ora 15:30?
Postat 03 Octombrie 2017, 07:46 de BlackDot
Caste! bugetari vs iobagi
Si uite asa ca sa isi protejeze furaciunile politrucii psd-alde au reusit sa imparta romanii in doua caste: "bugetarii"- cu lefuri mari pe munca spre zero(cantitativ si caliativ) si "noua iobagime", "privatii" cei din sistemul privat care sustin bugetele care sunt robii financiari ai bugetarilor. S-a creat o rupture de care vor profita hotii, mincinosii, demagogii pe care o vor plati copii copiilor nostril in vecii vecilor! Somnul ratiunii, lenea, lehamitea, lipsa de atitudine naste monstrii guvernarilor!
Postat 02 Octombrie 2017, 19:04 de scortosul
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON