URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
02 Octombrie 2017, 17:38

Mai mulţi bani: Salariile angajaţilor din Consiliul Judeţean Bihor şi instituţiile subordonate vor creşte

Mai mulţi bani: Salariile angajaţilor din Consiliul Judeţean Bihor şi instituţiile subordonate vor creşte (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajaţii Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate vor câştiga mai mult începând cu salariile aferente lunii septembrie.

Noua grilă de salarizare va fi supusă votului consilierilor judeţeni în şedinţa extraordinară de marţi, 3 octombrie, şi prevede creşteri salariale între 3%, la DGASPC Bihor - unde salariile erau deja mari - şi aproape 40% la alte instituţii subordonate, precum Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte.

După cum se ştie, CJ Bihor a aprobat în vară, când a intrat în vigoare Legea salarizării unitare, o grilă de salarizare "provizorie", iar acum propune o variantă finală.

Vot pe salarii

Schimbările în privinţa salarizării angajaţilor din aparatul propriu şi instituţiile subordonate au fost prezentate pe scurt luni, într-o conferinţă de presă ţinută de Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea.

"Suntem astăzi în situaţia în care - în condiţii normale şi decente - asigurăm noile salarii până la sfârşitul anului. Mă rog, cu o condiţie: să fie votate proiectele referitoare la salarii mâine", a spus Pásztor, referindu-se la faptul că proiectele de salarizare vor fi supuse votului în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, programată marţi, 3 octombrie.

Vicepreşedintele Traian Bodea a spus că s-a dorit egalizarea salariilor pentru aceleaşi funcţii, grade şi trepte în Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate, aşa cum prevede Legea Salarizării.

Creşteri de până la 40%

Deşi Traian Bodea este vicepreşedintele care are în subordine Direcţia Economică a Consiliului Judeţean, detaliile referitoare la creşterile salariale le-a prezentat Ioan Mang. "În acest moment, cu excepţia a trei persoane de la DGASPC Bihor, la restul angajaţilor nu le scade salariul. Cele trei persoane sunt de fapt directorul general al DGASPC, căruia îi scade cu 90 lei, mi se pare, directorul adjunct, cu 200 lei, şi managerul public, căruia îi scade cu 3.000 lei, unde salariul era exagerat", a spus Mang.

Potrivit acestuia, în aparatul propriu şi în instituţiile subordonate salariile vor creşte. "Legea arată că pe funcţii egale trebuie să fie salarii egale. Astfel, procentul de creştere se situează între 3% la DGASPC şi 40% la DDIP (n.r. - Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte), la Monitorul Oficial, la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei. În Consiliul Judeţean, creşterea este de 11,15%", a arătat Mang.

Potrivit acestuia, efortul financiar suplimentar faţă de salariile care se acordau la nivelul lunii iunie în CJ şi subordonate va fi de 432.000 lei pe patru luni (septembrie-decembrie). Efortul suplimentar faţă de salariile provizorii stabilite pentru lunile iulie şi august este de 84.000 lei, a mai arătat Mang.

Salarii de 11 milioane, la CJ

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre privind salariile din aparatul propriu al CJ se arată că bugetul aprobat pentru acest an este de 10.745.790 lei, din care s-au cheltuit 6.318.905 lei pe salariile funcţionarilor (instituţia are 201 de posturi, din care 169 sunt ocupate), personalului contractual, consilierilor judeţeni şi membrilor ATOP.

Potrivit noilor grile, salarizarea de bază pentru funcţiile de conducere se va acorda în felul următor: secretarul judeţului - 7.975 lei (gradul I), 9.860 lei (gradul II); arhitect şef: 5.510 lei (gradul I), 9.869 lei (gradul II), director general: 5.510 lei (gradul I), 7.250 lei (gradul II), director general adjunct 5.220 (gradul I) şi 6.960 (gradul II); director executiv: 4.785 lei (gradul I) şi 5.902 (gradul II); director executiv adjunct: 4.640 lei (gradul I) şi 5.655 lei (gradul II); şef serviciu: 4.495 lei (gradul I) şi 5.307 lei (gradul II), respectiv şef birou: 4.234 lei (gradul I) şi 4.945 lei (gradul II).

Managerii publici ai judeţului pot câştiga 5.307 lei dacă au grad profesional superior, 4.655 lei cu grad profesional principal, respectiv 4.452 lei, grad asistent.

Auditorii, mai bine plătiţi

Pentru funcţiile de execuţie sunt propuse salarii între 2.480 lei - 3.393 lei, în funcţie de gradul profesional, pentru auditori, între 1.871 lei - 3.393 lei pentru consilieri şi consilieri juridici, între 1.784 lei - 2.783 lei pentru referenţii de specialitate şi între 1.755 lei - 2.683 pentru referenţi.

În ce priveşte personalul contractual, pentru şef serviciu salariul de bază poate fi de 4.350 lei sau de 4.945 lei, în funcţie de grad, între 1.827 lei - 3.306 lei pentru consilieri şi consilieri juridici, între 1.755 lei - 1.885 lei pentru referenţi, între 1.697 lei - 1.827 lei pentru îngrijitori şi între 1.755 lei -1.871 pentru şoferi.

Salarii la fel

Un alt proiect programat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 3 octombrie, se referă la salariile angajaţilor din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Direcţia Social-Comunitară, Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte şi Serviciul Public de editare a Monitorului Oficial. Potrivit proiectului, angajaţii acestor instituţii vor avea salarii egale pentru funcţii egale.

În aceste instituţii, directorii general vor avea salarii de 5.510 (gradul I) sau 7.250 lei (gradul II), directorii generali adjuncţi vor câştiga 5.075 lei (gradul I) sau 6.960 lei (gradul II), iar directorii, şefii de compartimente şi directorii executivi vor avea fie 4.640 lei (gradul I), fie 5.365 lei (gradul II). Managerii publici vor câştiga între 4.002 lei (grad de asistent) şi 4.698 lei (grad superior).

De asemenea, consilierii, consilierii juridici, experţii şi inspectorii vor avea următoarele trepte de salarizare: 1.827 lei (debutant), 2.349 lei (asistent), 2.596 lei (principal) şi 3.306 lei (superior).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mance-va Korhazul !
Sa va dea Dumnezeu si voua si copiilor vostri numai ce ca doresc eu, putori ordinare! 5000 de lei sa pleci acasa la ora 15:30?
Postat 03 Octombrie 2017, 07:46 de BlackDot
Caste! bugetari vs iobagi
Si uite asa ca sa isi protejeze furaciunile politrucii psd-alde au reusit sa imparta romanii in doua caste: "bugetarii"- cu lefuri mari pe munca spre zero(cantitativ si caliativ) si "noua iobagime", "privatii" cei din sistemul privat care sustin bugetele care sunt robii financiari ai bugetarilor. S-a creat o rupture de care vor profita hotii, mincinosii, demagogii pe care o vor plati copii copiilor nostril in vecii vecilor! Somnul ratiunii, lenea, lehamitea, lipsa de atitudine naste monstrii guvernarilor!
Postat 02 Octombrie 2017, 19:04 de scortosul
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON