URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2016, 13:53

Fostul director adjunct al Finanţelor Bihor, Dorel Pătcaş, a fost trimis în judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA Oradea au dispus, joi, trimiterea în judecată a fostului director adjunct al Finanţelor Bihor, Dorel Pătcaş, pentru 5 infracţiuni de luare de mită şi spălare de bani, într-un dosar în care funcţionarului i se reproşează în principal că ar fi pretins şi primit diverse sume de bani pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, dar şi pentru a proteja două societăţi evazioniste.

Din ancheta efectuată de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție a reieşit că, în noiembrie - decembrie 2009, în perioada în care era director coordonator al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bihor, Pătcaş a pretins și primit de la administratorul mai multor firme suma de 5.000 lei și bunuri alimentare și nealimentare în valoare de 6.000 lei în schimbul eliberării unui atestat de comercializare produse petroliere pentru una dintre societățile controlate de respectivul om de afaceri.

Ulterior, în septembrie 2011, beneficiind de ajutorul lui Florian Şandor, fost şef al serviciului inspecţie fiscală al DJAOV Bihor, în prezent inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Interior Oradea, Pătcaş a primit de la un alt om de afaceri (martor denunțător în cauză), suma de 6.000 lei pentru a-i proteja afacerile evazioniste.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DNA, lui Pătcaş i se mai impută că, în aprilie 2013, deja ca director executiv adjunct la Activitatea de inspecție fiscală în cadrul Finanţelor Bihor, a pretins printr-un intermediar, de la un om de afaceri, și a primit în mod direct, suma de 5.000 euro pentru ca firma acestuia să "scape" cu bine dintr-un control efectuat de inspectorii fiscali.

De asemenea, în perioada 2012 - 2014, Pătcaş ar fi pretins şi primit 42.000 euro de la doi oameni de afaceri, "martori denunţători" în cauză, ca să facă demersuri pe lângă inspectorii care efectuau controale la societățile comerciale conduse de cei doi, astfel încât rezultatul verificărilor să fie favorabil.

Banii - 29.000 euro de la unul dintre denunţători şi 13.000 euro de la cel de-al doilea - s-ar fi cerut şi dat prin intermediul Adinei Dumbravă, iar pentru a ascunde provenienţa unei părţi din sumele încasate, Pătcaş a încheiat un contract de împrumut fictiv cu unul dintre denunţători.

"În cursul lunii ianuarie 2014, inculpatul Pătcaş Dorel a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 25.000 lei (parte din suma totală de 29.000 euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv antedatat cu anul 2013 şi semnat de unul dintre oamenii de afaceri şi o altă persoană. Cele două persoane cunoşteau, însă, împrejurarea că suma respectivă provine din comiterea unei infracţiuni de corupţie", se precizează într-un comunicat al DNA.

Potrivit informării, anchetatorii au pus sub sechestru un autoturism și sumele de bani existente în conturile bancare ale lui Pătcaş dar şi asupra a 12.400 euro, 6.600 lei și 550 dolari americani, bani găsiţi cu ocazia percheziției efectuată la domiciliul Adinei Dumbravă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și măsura controlului judiciar dispusă în cazul lui Dumbravă. De asemenea, procurorii anticorupție au mai propus instanței înlocuirea arestului la domiciliu în cazul lui Pătcaș cu controlul judiciar.

În timpul anchetei, procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore şi pe Florian Şandor, fost şef al serviciului inspecţie fiscală al DJAOV Bihor, în prezent inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Interior Oradea, pentru complicitate la luare de mită. În cazul lui Şandor, ancheta a fost disjunsă şi se află, încă, în derulare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON