URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2011, 11:33

Bărbuţ acuză justiţia de favorizarea ţeparilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-o scrisoare deschisă dată publicităţii luni, omul de afaceri Marcel Bărbuţ, proprietarul companiei Adeplast, acuză justiţia locală, dând mai multe exemple din experienţa propriei firme, de instituirea unor practici favorabile afaceriştilor ţepari. Supărat pe sistem, Bărbuţ anunţă deschiderea unei asociaţii şi a unui site anti-corupţie, prin care să-i pună la punct pe poliţiştii, procurorii şi judecătorii care nu sunt integri.


Scrisoare deschisă

către preşedintele României, Traian BĂSESCU

către primul ministru al României, Emil BOC

către ministrul Justiţiei, Cătălin Marian PREDOIU

către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţiu DUMBRAVĂ

către preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni GREBLĂ

către preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel BUDA

către comunitatea oamenilor de afaceri din România

către mass-media locale şi centrale

Mă numesc Marcel Bărbuţ şi sunt proprietarul Adeplast SA, cel mai important producător român de adezivi şi mortare uscate, cu două facilităţi de producţie dezvoltate la nivel naţional, o fabrică la Ploieşti şi una la Oradea. Firma pe care o conduc a avut, în 2010, o cifră de afaceri de aproximativ 125.000.000 RON, cu 15.000.000 RON mai mare decât în 2009. Mai precizez că, în ultimii 5 ani, Adeplast SA a plătit la bugetul de stat suma de 48.993.057,43 RON, bani din care statul român a plătit salarii ale profesorilor, medicilor şi magistraţilor, pensii, indemnizaţii de creştere a copiilor şi burse, subvenţii pentru hrană şi medicamente etc.!!!

În ultima perioadă, Adeplast SA a depus mai multe plângeri penale împotriva angajaţilor care au furat materiale din depozite, a şoferilor care au furat combustibil din autocamioane, a proprietarilor de firme care au plătit marfa cumpărată cu instrumente de plată fără acoperire, dar, spre stupefacţia mea, deciziile poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor bihoreni legalizează jefuirea societăţii pe care o conduc. Mai mult, justiţia pare să fi instituit o practică prin care protejează "ţeparii"!

Iată câteva exemple:

În condiţiile în care legea este aceeaşi, sub jurisdicţia aceleiaşi Curţi de Apel (Oradea), cererile prin care solicităm ca debitorii noştri să fie obligaţi la plata datoriilor - în baza unor facturi emise după semnarea unor contracte absolut identice - sunt ba admise, ba respinse. Mai concret, judecătorii Maria Cecilia Rimili şi Constantin Manoliu au admis cererile formulate de Adeplast SA împotriva debitorilor săi (dosar nr. 2225/111/2010 - Tribunalul Bihor, dosar nr. 15064/271/2010 - Judecătoria Oradea), iar judecătorii Varga Irene şi Ovidiu Ciuma le-au respins (dosar nr. 6241/111/2010 - Tribunalul Bihor, dosar nr. 6229/271/2010 - Judecătoria Oradea). Eu nu sunt în măsură să stabilesc care "grup" are dreptate, motiv pentru care am solicitat acest lucru, printr-o sesizare, Consiliului Superior al Magistraturii. Aştept un răspuns ferm, pe care să-l fac public, pentru că situaţia mi se pare hilară!

Magistraţii bihoreni judecă diferit cererile de suspendare a executării silite. Culmea este că, în două dintre aceste cazuri (una în care suntem creditor, alta în care suntem debitor) deciziile au fost împotriva firmei pe care o conduc.

Adeplast SA, în calitate de beneficiar al unor lucrări de construcţii, a fost obligată la plata unor facturi fiscale emise în urma unor acte adiţionale semnate de un diriginte de şantier care, potrivit contractului semnat între cele două părţi, nu avea nicio calitate în acest sens (dosar nr. 3462/105/2009 - Tribunalul Bihor); în aceeaşi cauză cererea noastră de suspendare a executării silite (dosar nr. 9/35/C/2001-A) a fost respinsă, deşi, dacă vom câştiga în apel, reclamanta nu va avea de unde să returneze banii, cifra ei de afaceri fiind mai mică decât datoriile.

În acelaşi timp, creditorii noştri - "ţepari" dovediţi - nu sunt obligaţi la plata creanţelor pe motiv că acestea nu au caracter cert, deşi facturile au fost acceptate la plată şi s-au depus confirmări de sold (dosar nr. 7186/111/2010); în aceeaşi cauză, deşi debitoarea a fost obligată, în final, la plata datoriilor restante, instanţa i-a admis cererea de suspendare a executării silite (dosar nr. 2822/271/2011 - Judecătoria Oradea), deşi, în cazul în care decizia finală va fi în favoarea debitoarei (ceea ce, legal, este imposibil - n.n.) Adeplast SA are de unde să returneze banii.

Plângerile penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pot să "intre spre soluţionare" după aproximativ un an! Cel puţin aşa susţine prim-procurorul adjunct al instituţiei, Simina Ioana Goia, în răspunsul la o solicitare privind stadiul plângerilor penale depuse la respectiva unitate de către Adeplast SA.

În data de 26.01.2011, Adeplast SA a depus, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, o solicitare privind stadiul dosarelor aflate pe rolul respectivei unităţi de parchet. Răspunsul a sosit în data de 01.03.2011 şi este... cutremurător. Trei dintre plângerile penale în discuţie "au intrat spre soluţionare" la aproximativ un an după ce au fost înregistrate!

Concret, este vorba despre următoarele dosare penale:

  • 6128/P/2009 - plângerea a fost depusă în data de 20.07.2009, dosarul a intrat la soluţionare în data de 01.06.2010
  • 6130/P/2009 - plângerea a fost depusă în data de 20.07.2009, dosarul a intrat la soluţionare în data de 02.06.2010
  • 6410/P/2009 - plângerea a fost depusă în data de 29.07.2009, dosarul a intrat la soluţionare în data de 10.06.2010

Din ignoranţă sau... rea-voinţă, procurorii orădeni vor falimenta firmele de transport care activează pe raza judeţului Bihor! Mai precis, ei refuză să pedepsească şoferii care fură combustibil, legalizând astfel jefuirea societăţilor amintite. Asta în condiţiile în care, potrivit unui studiu naţional realizat la sfârşitul anului trecut, furturile de combustibil scot anual din buzunarele patronilor de companii de transport mărfuri aproximativ 194,5 milioane de euro. Unul dintre efectele locale ale "muncii" procurorilor este acela că eu, personal, am închis firma de transport mărfuri Flamav Trans Oradea, care aducea venituri substanţiale la bugetul de stat.

Adeplast SA a depus, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, mai multe plângeri penale împotriva şoferilor care au furat motorină, dar acestea par să fi fost puse "la păstrare" de către procurori: dosarul nr. 6410/P/2009 (Emilian Ungureanu, Sorin Manolache, Aurelian Manta, Ionuţ Jercălău, Silviu Manta, Marcel Pană, Cristian Popescu, Marian Nicolae, Constantin Băican, Gheorghe Lazăr, Cristian Enache, Marian Lopotaru - delapidare) - timp trecut: 1 an 6 luni şi 27 zile; dosarul nr. 6130/P/2009 (Ioan Junc - delapidare) - timp trecut: 1 an 7 luni şi 8 zile; dosarul nr. 9351/P/2009 (Ion Oncescu, Bogdan Burtea, Cătălin Şerban, Mugurel Constantin Seban - delapidare) - timp trecut: 1 an 3 luni şi 28 de zile; dosarul nr. 6128/P/2009 (Hadadi Sandor Istvan - delapidare) - timp trecut: 1 an 7 luni şi 8 zile.

Întrebarea mea este: De cât timp mai este nevoie pentru soluţionarea acestor dosare? De precizat este faptul că cercetările presupun, în cel mai... dificil caz, luarea a 2-3 declaraţii (parte vătămată, învinuiţi, experţi)!

Mai mult decât atât, într-unul dintre dosarele soluţionate (dosar nr. 10993/271/2010 - Varga Tiberiu, delapidare) decizia finală a procurorilor a fost de neîncepere a urmăririi penale şi neaplicare a unei amenzi administrative. Asta în condiţiile în care nu s-a solicitat nici măcar o expertiză tehnică...

Consider că, efectuarea unui control de fond la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea ar scoate la iveală, în mod sigur, motivele pentru care aceste dosare sunt tergiversate.

Mă adresez dumneavoastră în speranţa că puteţi impune (sau susţine) o practică judiciară unitară la nivelul întregii ţări! De asemenea, consider că este absolut necesară modificarea Legii privind Organizarea Judecătorească (procurorii şi judecătorii trebuie să răspundă financiar pentru deciziile "strâmbe" luate împotriva persoanelor fizice şi juridice, măcar prin încheierea unor asigurări de malpraxis)! În final, puteţi impune să nu mai fie numiţi în funcţii magistraţii care au abateri grave de la litera legii!

Tot dumneavoastră puteţi să-i aduceţi pe magistraţii bihoreni cu picioarele pe pământ, să înceteze cu ignoranţa, reaua-voinţă sau corupţia şi să le (re)aduceţi aminte că sunt în slujba contribuabililor!

Ioan Mintaş, prim-vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, preşedinte al Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Oradea şi prodecan al Facultăţii de Protecţia Mediului, nu este îndreptăţit să reprezinte oamenii de afaceri din România! Potrivit Băncii Naţionale a României - Centrala incidentelor de plăţi - firma al cărei acţionar majoritar este şi pe care o conduce din funcţia de director general a înregistrat, în perioada 19.01.2009-25.10.2010, 15 incidente de plată cu cecuri şi 288 (!) cu bilete la ordin!...

Cu toate acestea, CIAC SA activează şi câştigă în continuare licitaţii pe bandă rulantă în Bihor, în timp ce furnizorii de materiale de construcţii şi servicii sau subantreprenorii "beneficiază" de biletele la ordin şi cecuri refuzate din lipsă totală de disponibil în cont. Interesant este faptul că, Mintaş are... trecere şi la magistraţii bihoreni, care au dat zeci de hotărâri în favoarea sa în procesele care i-au fost intentate de debitori, hotărâri care legalizează jefuirea societăţilor comerciale serioase, din taxele şi impozitele cărora îşi iau şi judecătorii salariile.

Tot dumneavoastră puteţi impune (sau susţine) luarea de măsuri împotriva "ţeparilor", respectiv a celor care cumpără marfă pentru care garantează cu instrumente de plată fără acoperire, o revând "la negru", scot banii din firmă şi astfel prejudiciază nu numai partenerii de afaceri, ci şi bugetul statului, prin neplata de taxe şi impozite! Nu uitaţi că, în 2010, la nivel naţional, au fost refuzate la plată cecuri, cambii şi bilete la ordin în valoare de aproximativ 10 miliarde RON.

Personal, sunt absolut convins că, pe cel puţin jumătate din această sumă scrie, cu litere mari, "ţeapă"! Adică banii sunt deja în economia subterană sau în străinătate, iar "proprietarii" sunt bine-mersi, în "insolvenţă" sau au plătit pentru faptele lor (penale) amenzi administrative care nu depăşesc 1.000 RON!

Consider că sunt absolut necesare:

  • Modificarea Legii Insolvenţei (legea nu trebuie să protejeze "ţeparii")
  • Modificarea Legii Cecului şi a Biletului la Ordin (cei care plătesc cu instrumente fără acoperire trebuie să fie condamnaţi penal)
  • Promovarea unei noi Legi a plăţilor (orice plată trebuie să se facă în maximum 30 de zile)
  • Înfiinţarea Închisorii Datornicilor (datornicii care nu au posibilitatea să îşi achite datoriile trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii).

Doar aşa, "ţeparii" vor ajunge acolo unde le este locul, după gratii, iar acest gen de "activitate economică" va dispărea pentru totdeauna. De câştigat vor avea atât firmele cinstite, cât şi statul, care din fiecare sumă "ţepuită" pierde cel puţin 16% impozit pe venit şi 16% impozit pe dividende!...

Nu sunt singurul om de afaceri din România care suferă din cauza "ţeparilor". Aveţi posibilitatea şi chiar vă rog să puneţi la dispoziţia oamenilor de afaceri un spaţiu virtual în care să-şi expună problemele de acest fel. Veţi fi surprinşi de cât de multe sunt acestea! Toate în favoarea modificării legilor amintite!

Cazurile prezentate mai sus (cu toate documentele justificative) pot fi analizate pe site-ul www.condamnacoruptia.ro, un proiect finanţat de mine, care sper că va deveni cea mai complexă bază de date a nedreptăţilor realizate de-a lungul timpului de poliţiştii, procurorii şi judecătorii din întreaga ţară! Pe acelaşi site, oamenii de afaceri pot semna petiţia pentru modificarea Legii insolvenţei şi a Legii cecului şi a biletului la ordin şi pentru înfiinţarea Închisorii datornicilor şi petiţia pentru reglementarea instituţiei răspunderii magistraţilor.

Cu stimă,

Marcel Bărbuţ, proprietarul Adeplast SA

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
tu MITUITORULE MESAJ CENZURAT
APARATOR AL DREPTATII barbut marcel NUMIT MITUITORUL SA FIE OARE ACELAS BARBUT CARA ARE UN DOSAR PENAL PT DARE DE MITA 100000 DE DOLARI PRINS SI DOVEDIT CU TREI STRAMUTARI A CAUZEI IN TREI JUDETE POATE POATE I SE VA PIERDE URMA. TRAGATOR DE TEPE LA ASOCIATII TAI DE LA CHIMPRESTOR , BATAUS NOTORIU A ANGAJATILOR IN URMA BETIILOR CRUNTE.CINE TE CREDE CA AI PUS MANA INTR UN MOD CINNSTIT PE INTRSPRINDEREA ORADEANA CHIMPRESTOR ?TU CHIAR NE CREZI FRZIERI BANDITULE ACIUAT LA ORADEA SI MARE APARATOR AL DREPTATII .PREA MULTE MARSAVII AI FACUT SA NU TREBUIASCA SA PLATESTI .AI VRUT SA MITUIESTI JUECATORII SI FIINDCA N AI PUTUT II ACUZI S AU FACI GURA FIINDCA SE APROPIE SENTINTA PT DARE DE MITA SI VREI SA POZEZI IN NEVINOVAT .!!!!!!PUSCARIA TE ASTEAPTA GOLAN SUDIST
Postat 14 Martie 2011, 18:15 de mituitul
subscriu
SUBSCRIU! Cu unul dintre numele care este indicat in scrisoare am avut si eu de-a face(C.M.)+ cu I.D.T. de la C.A.O.("ceapa" la putere"). Doar ca Dosarul meu nu a avut anvergura. Si pentru ca(cica)traim intr-un stat de drept, a trebuit sa accept solutia, inclusiv sa achit partii adverse cheltuieli de judecata de aprox. 5000 E(evident o suma mult "umflata" din care, oare, ce s-o fi achitat?). Spuneam ca Dosarul meu nu a avut anvergura dar ar fi putut fi de mare "impact" pe piata locala! Din fericire in acest moment incep sa fiu razbunat. Partea adversa despre care vorbeam are zeci(da, da, zeci!!!!!)de procese(inclusiv o "insolventa" care se va judeca pe 28.04.2011 la...Bucuresti)!. Intr-unul din ele, pierdut, cateva persoane fizice(ca reprezentanti ai persoanei juridice)au de achitat cheltuieli de judecata de 16.000-17.000 E! Si e doar inceputul! Doua dintre aceste persoane fizice urmeaza sa-si serbeze ziua de nastere in aprilie. Le urez de pe-acum "La multi ani...chinuiti!" Aceeasi Urare si pentru C.M. si I.D.T. pentru cand va fi ziua lor.
Postat 14 Martie 2011, 12:56 de dan oradeanul
barbut
acest material nu este un pamflet asa ca puneti naibii P-ul daca tot v-a dat omul banu !
Postat 14 Martie 2011, 12:24 de ba( )but(A)
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON