URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2015, 14:19

Bacio Dolce va amenaja terenurile de lângă Sinagoga Zion şi va amplasa acolo două terase

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunţat, joi, că, alături de Comunitatea Evreilor Oradea, a semnat un contract de parteneriat cu societatea comercială Aido Grup Invest SRL, firmă care deţine cofetăria Bacio Dolce, pentru amenajarea terenului ce ţine de Sinagoga Zion aflată în plin proces de reabilitare.

"Contractul prevede ca, până în vara anului următor, firma Aido să reabiliteze calcanul (peretele exterior lateral) clădirii aflate lângă sinagogă, pe strada Independenţei nr. 24, unde societatea deţine un spaţiu comercial. De asemenea, firma Aido va amenaja pe cheltuiala sa terenul situat între sinagogă şi Crişul Repede, precum şi pe cel dintre sinagogă şi strada Independenţei", se arată în comunicatul trimis de Biroul de Presă al municipalităţii.

În schimb, potrivit aceleiaşi informări, Primăria va da societăţii în administrare spaţiile exterioare aferente Sinagogii Neologe pe durata contractului similar de administrare încheiat de municipalitate cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, mai exact cu Comunitatea Evreilor din România, înainte de depunerea proiectului de reabilitare a Sinagogii.

"Pe spaţiul amenajat vor fi amplasate două terase (n.r. – una spre strada Independenţei şi una spre Crişul Repede) aferente activităţilor comerciale proprii ale SC Aido Grup Invest SRL, desfăşurate în incinta imobilului învecinat", se mai arată în informarea Primăriei.

Totodată, municipalitatea a anunţat că "valoarea lucrărilor de amenajare a terenului aferent Sinagogii Neologe va fi compensată cu taxa de administrare a terenului pus la dispoziţie de Municipiul Oradea şi a taxei fiscale datorate pentru folosinţa terenului, conform prevederilor în vigoare ale Codului Fiscal".

Sinagoga Neologă Zion se află în plin proces de reabilitare, programat să se încheie la finalul acestui an. Printr-un proiect transfrontalier, cea de-a treia sinagogă construită în Oradea a fost consolidată, atât la fundaţie cât şi la tamburul cupolei, faţadele fiindu-i şi ele reabilitate.

De asemenea, tâmplăria ferestrelor a fost înlocuită şi s-au făcut intervenţii minimale şi la cupolă, fiind introdusă totodată şi încălzirea în podea. De asemenea, beneficiarii au reuşit să obţină suplimentarea sumei alocate proiectului pentru reabilitarea mobilierului, picturilor şi zugrăvelilor din interiorul sinagogii. La final, aceasta va deveni o sală multifuncţională pentru expoziţii, lansări de carte, ba chiar şi concerte.

Construcţia Sinagogii Zion a început în aprilie 1877, lucrările fiind finalizate în cursul lunii septembrie 1878. Proiectarea i-a aparţinut inginerului şef al oraşului din acea vreme, Busch David, constructor al clădirii fiind Rimanóczy Kálman senior.

Replică a sinagogii din Nurnberg, Sinagoga Neologă Zion are dimensiuni impozante, cu un plan pătrat dominat de o cupolă uriaşă, marcată de ferestre înalte. Decoraţiile exterioare şi cele interioare îi aparţin artistului Horovitz Mór din Kosice, fiind inspirate din arta maură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@vasyion
O fi numele cofetariei italienesc, dar te asigur ca administratorul e roman 100% :) Eu personal cred in astfel de parteneriate, deoarece implica o investitie in zona pe care nu o acopera primaria, si plus de asta oradeanul sau turistul de rand va avea o terasa pe care sa se aseze in acele zile toride de vara cand TSD va transpira in noua piata fara copaci.
Postat 24 August 2015, 00:17 de marius_ro
@TDS
Omul cand nu intelege ceva, nu presupune mereu rea-credinta ci se intereseaza sa afle. Tu nu iti dai seama ca dintr-o problema personala ai facut o obsesie din care vezi orice doar negativist?
Postat 23 August 2015, 12:07 de CristiOradea
probabil
parcă era vorba de un wc public, adică o afacere ok in zonă...
Postat 22 August 2015, 22:01 de vg
Nu e nici un parteneriat...
Cu italienii nu se pot face parteneriate, astia sunt pusi doar pe inselatorii, tepe si evaziune fiscala, primaria nu s-a lamurit inca? Ce parteneriat cu o firma italiana a functionat? Ce angajamente si-au luat ei si s-au tinut vreodata de cuvant?
Postat 22 August 2015, 21:14 de vasyion
DA
Eu nu inteleg sensul acestor parteneriate?!!! Sau poate da? Sunt absolut convins ca acestea ascund INTOTDEAUNA interese! Cel mai elocvent exemplu este unul de mare...IMPACT! Bun pentru ambele administratii oradene de dreapata!
Postat 21 August 2015, 19:33 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON