URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
05 Octombrie 2017, 16:43

Avrigeanu despre "dramoleta ieftină" de la CJ Bihor: Pásztor ar putea da salariile, dar n-are "cojones"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a ieşit, joi, în premieră într-o conferinţă de presă pentru a da explicaţii pe marginea crizei din Consiliul Judeţean, spunând că liderii instituţiei "joacă într-o dramoletă ieftină" şi dau vina pe opoziţie pentru propriile "bâlbâieli".

De asemenea, Avrigeanu a susţinut că există soluţii pentru acordarea salariilor angajaţilor, printr-o Dispoziţie a Preşedintelui CJ, pe care, ulterior, consilierii o validează prin vot. "Pentru asta trebuie să ai cojones, să ai sânge şi curaj. Domnul Pasztor nu are", a spus liderul PNL.

"Vinovaţii de serviciu"

În conferinţa de presă de la sediul PNL Bihor, Ionel Avrigeanu a prezentat punctul de vedere al opoziţiei pe marginea mai multor subiecte fierbinţi din ultimele zile, afirmând că liberalii sunt "vinovaţii de serviciu" fiindcă, de fapt, puterea formată din UDMR, PSD şi ALDE este cea care creează blocaje.

Acesta a spus că, în contextul în care majoritatea din CJ Bihor nu are două treimi din voturi, reprezentanţii acesteia sunt cei care trebuie să găsească modalităţi concrete de a colabora cu opoziţia, şi nu doar să mimeze acest lucru. Altfel spus, să-i convingă pe consilierii PNL să le acorde sprijinul.

"Când îţi asumi conducerea judeţului Bihor, trebuie să te asiguri că poţi să faci asta. A veni în fiecare şedinţă şi a spune că opoziţia e rea, că opoziţia te obstrucţionează, e cea mai jalnică metodă de a-ţi ascunde eşecurile", a spus Avrigeanu.

Avrigeanu: Vrem colaborare

Liderul PNL a spus că lipseşte o ofertă serioasă de colaborare din partea liderilor UDMR, PSD şi ALDE. "Noi, PNL-iştii, aşteptăm din partea executivului o discuţie serioasă pe proiectele judeţului Bihor, o colaborare în interesul judeţului, dar nu de genul "v-am informat, asta înseamnă că v-am consultat". Dorim o colaborare foarte clară pe bugetul CJ, pe investiţii, pe modul de alocare a fondurilor şi pe strategia de dezvoltare", a spus Avrigeanu.

Atât el cât şi deputatul PNL Gavrilă Ghilea, prezent la conferinţă, au afirmat că PNL nu-şi doreşte alegeri anticipate, ci găsirea unor soluţii viabile de colaborare între forţele din CJ Bihor. "Sunt circa 20 de judeţe în România în care majoritatea nu are două treimi, inclusiv cu conduceri PNL. Peste tot s-au găsit modalităţi concrete, clare, pe baza unor înţelegeri, de a colabora. Nu s-a ajuns la dizolvare", a afirmat Avrigeanu..

În schimb, în Bihor nu se doreşte acest lucru, a susţinut liderul PNL: "Avem un judeţ cu o conducere - nu vreau să-i spun autistă - dar care, din lipsă de idei, a ales cea mai ieftină variantă, aceea de a nu ajunge la o înţelegere cu opoziţia. Noi nu ne-am băgat peste proiectele lor, dar am cerut să fim ascultaţi când se împart anumite cote pentru primari, căci nu la ei ajung banii, ci la cetăţenii bihoreni de acolo".

"Ouă" sau demisie

În ceea ce priveşte subiectul "fierbinte" al ultimelor zile la Consiliul Judeţean Bihor - şi anume posibilitatea ca angajaţii instituţiei şi ai celor subordonate să rămână fără salariile aferente lunii septembrie fiindcă aleşii PNL nu s-au prezentat pentru a vota noile grile de salarizare -, Avrigeanu a susţinut că banii se pot acorda şi "există bază legală" în acest sens.

"Soluţia este Dispoziţia Preşedintelui. Dispoziţia este o chestiune tranzitorie, până apare o hotărâre de Consiliu Judeţean şi o validează. Şi se poate face, dar pentru asta trebuie să ai cojones, să ai sânge şi curaj. Domnul Pásztor nu are. Nu ştiu, se teme că nu-i va fi validată? Noi o să o validăm", a susţinut Avrigeanu.

Liderul grupului PNL a fost completat de deputatul Ghilea, care a sugerat că, în cazul în care nu poate rezolva problema salariilor, Pásztor ar putea demisiona: "Dacă nu o poate face, poate demisiona şi rezolvăm noi apoi acea problemă".

Amintim că, citând din legile speciale, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor a informat, miercuri, că salariile de bază ale angajaţilor nu pot fi stabilite prin Dispoziţie a Preşedintelui CJ, ci doar prin hotărâri luate de consilierii judeţeni.

Conducere cu "bâlbâieli"

Tot pe tema salariilor, Ionel Avrigeanu a susţinut că situaţia ar fi fost cauzată de fapt de "bâlbâielile" conducerii CJ. "Pe ordinea de zi a şedinţei din data de 29 august au fost proiectele privind salariile angajaţilor, care s-au aprobat în comisii. Însă, în şedinţă, domnul preşedinte le-a retras din motive pe care nu ni le-a comunicat nici astăzi", a afirmat liberalul, lăsând să se înţeleagă că noile salarii ar fi putut fi aprobate încă de atunci.

De altfel, acesta a subliniat că doar CJ Bihor a rămas în urmă la acest capitol. "Este singura unitate administrativă din judeţul Bihor care nu are aprobate în luna octombrie salariile angajaţilor conform indicaţiilor din Legea Salarizării Unice. Consiliul Judeţean s-a bâlbâit cu această hotărâre, iar astăzi ne acuză pe noi, opoziţia, că angajaţii nu-şi iau angajaţii salariile", a spus Avrigeanu.

"Angajaţii ştiu cine e vinovat"

Liderul PNL Bihor a comentat şi faptul că, miercuri după amiaza, în sala de şedinţe au fost prezenţi şi câţiva angajaţi ai CJ, unii cunoscuţi drept membri ai UDMR şi PSD, care au protestat ridicând hârtii cu mesajul sarcastic "Mulţumim PNL!". "Se pare că cei care erau cu acele hârtii sunt cei cărora le cresc salariile foarte mult, veniţi pe o anumită filieră în CJ Bihor", a spus acesta.

Însă, Avrigeanu spune că, deşi s-a dorit "un fel de grevă spontană" în instituţie, aceasta nu a avut succes. "Mobilizarea prin birourile CJ de a ieşi la un fel de grevă spontană în şedinţă nu a avut succes. Angajaţii care ştiu administraţie publică ştiu cine este principalul vinovat şi cine are responsabilitatea legală de a rezolva problemele salariale ale instituţiei. Nu opoziţia", a declarat liderul PNL.

"Din păcate cei trei lideri ai CJ Bihor joacă într-o dramoletă ieftină. Ne-au acuzat de mai bine de un an că blocăm proiectele judeţului, că nu pot depune proiectele europene. Toate proiectele pe care şi-au dorit să le depună, le-au depus. Nu există niciun proiect blocat", a mai spus acesta.

Nu prea coerenţi

În ceea ce priveşte determinarea PNL de a nu-l valida pe Adrian Szatmari, şeful grupului CJ nu a avut explicaţii prea coerente. Acesta a spus că liberalii n-au vrut să-l valideze până când instanţa nu dă un verdict în cazul Anei Maria Tiron, care a contestat faptul că a fost înlocuită de la masa consilierilor.

În acest context, Avrigeanu a spus că liberalii nu "înţeleg graba" validării acestuia şi tocmai de aceea nu s-au prezentat la şedinţele extraordinare şi de îndată convocate în ultimele zile. Totuşi, liderul PNL a recunoscut că un motiv a fost şi faptul că nu toţi cei 17 consilieri se aflau în Oradea miercuri, iar liberalii s-au temut că, având din nou majoritate, şefii CJ vor introduce "şi alte proiecte pe ordinea de zi". "Nu mai putem avea încredere în conducerea CJ", a spus Avrigeanu.

Totuşi, potrivit liderului PNL, consilierii partidului se vor prezenta la următoarea şedinţă ordinară şi vor exprima un vot de validare sau invalidare pe mandatul PSD-istului Szatmari. De ce schimbarea de atitudine înaintea unui verdict al instanţei în cazul Anei Maria Tiron? "Pentru că vedem că se tot insistă…", a fost răspunsul.

PNL-iştii votează "normal"

Întrebaţi despre unele zvonuri că PNL vrea, de fapt, să amâne exprimarea unui vot privind validarea sau invalidarea lui Adrian Szatmari fiindcă există temeri că unul din consilierii partidului ar putea vota "pentru", liderii PNL au negat vehement. "Cine a spus aşa ceva? Noi ne bazăm pe toţi consilierii noştri că vor vota aşa cum este normal!", a reacţionat Gavrilă Ghilea, iritat de întrebare.

În acest context, Avrigeanu a declarat că Ioan Mang a acuzat PNL de "mizerii". "Am fost acuzaţi pe nedrept că dorim să mituim, să cumpărăm voturi, fără cea mai mică dovadă. Noi n-am ripostat la o astfel de mizerie. Nu poţi acuza pe cineva de fapte penale fără să ai cea mai mică dovadă", a spus acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
OBSESIILE MELE
Nu mă bag ( dar cum aș putea? ) în familiile altora! Dar la modul general EU nu aș putea duce o astfel de viață....Cum să ma uit în ochii bunicului descendentului meu? Cum? Poate cineva să explice?
Postat 06 Octombrie 2017, 22:55 de TDS
Avrigeanu si cojones ...
... vaca si chilotii !?!
Postat 06 Octombrie 2017, 20:43 de WinDos
EU NU AȘ PUTEA TRĂI AȘA!
Măi ființă " rațională ", măcar de dragul ființei COMUNE din familiile reunite ABTINE-TE! Dă-o dreaq'! Ce va zice peste 20 ani? Sau e doar de fațadă? Eu unul nu aș putea trăi in așa atmosferă! OK, nu confundăm familia cu altceva! Totuși...Nu reușeși? Dă-ți DEMISIA! Tot am auzit de oarece funcție promisă...
Postat 05 Octombrie 2017, 22:56 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON