URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2017, 16:33

Bolojan ar invita Universitatea lui Soros de la Budapesta să funcţioneze în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan ar vrea ca Universitatea Central Europeană, instituţie din Budapesta finanţată de George Soros care va trebuie fie să se închidă, fie să se mute, să vină la Oradea. Edilul a scris joi, pe Facebook, că, în opinia sa, Oradea ar trebui să invite CEU să se relocheze aici. 

"În condiţiile în care Ungaria şi-a modificat legislaţia privind funcţionarea instituţiilor de învăţământ acreditate şi în alte ţări, ceea ce va face ca Universitatea Central Europeană (CEU) să nu mai poată funcţiona la Budapesta, cred că ar fi o idee bună să facem o ofertă acestei universităţi de prestigiu pentru a funcţiona în viitor la Oradea. Am câştiga un centru de excelenţă cu deschidere internaţională pentru oraşul nostru şi am dovedi încă o dată vocaţia central-europeană a oraşului Oradea", a scris Bolojan pe reţeaua de socializare.

Doar o idee...

Primarul nu a putut fi contactat pentru detalii suplimentare, dar purtătoarea de cuvânt al Primăriei, Anca Grama, a declarat BIHOREANULUI că postarea de pe Facebook vine după ce Bolojan a discutat această idee cu câţiva universitari orădeni.

"Nu s-a făcut deocamdată niciun demers oficial, este o idee pe care domnul primar a lansat-o, probabil să vadă şi ce părere au oamenii de specialitate. A existat o discuţie cu câţiva colegi de la Universitatea din Oradea, în care s-a discutat şi posibilitatea ca Primăria Oradea să facă un demers oficial, dar până acum nu s-a luat o decizie", a declarat Grama.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că Bolojan a identificat şi câteva variante de clădiri în care CEU s-ar putea muta, dar n-a dorit să le facă încă publice.

Falcă, mai pe fază

După cum se ştie, existenţa Universităţii Central Europene de la Budapesta, înfiinţată de George Soros în 1991 şi care a pregătit generaţii întregi de est-europeni, este incertă, după ce Parlamentul ungar a decis că nu vor mai fi recunoscute diplomele absolvenţilor instituţiilor de învăţământ străine care nu au corespondent şi în ţările de origine.

Noua lege a determinat un val de proteste în Budapesta, studenţi şi profesori fiind convinşi că parlamentarii au luat această decizie expres pentru a desfiinţa CEU.

Primarul Ilie Bolojan nu este singurul care s-a gândit să invite reprezentanţii universităţii să se relocheze. Omologul său de la Arad, Gheorghe Falcă, a fost chiar mai harnic. Joi, acesta a anunţat public că a trimis rectorului Universităţii Central Europene o scrisoare de solidaritate şi o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, unde Primăria ar pune la dispoziţie două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătraţi pentru procesul educativ, cazarea studenţilor şi servirea meselor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
E ok
Am inteles gresit toti cei ce ne am rasculat aici,d l Bolo vrea doar sa atraga investitii in oras nu are alte intentii,altii si au bagat botul la miere in cazuri de genul si o sa o mai faca,d l primar e un om corect care se gandeste la cei multi,uram Sarbatori Fericite Colectivului Primariei Oradea!
Postat 08 Aprilie 2017, 09:11 de User anonimizat
Protestant (dar nu #rezistă)
Locul comun al celor două oferte venite de la Falcă şi Bolojan este proporţia pocăiţilor şi apartenenţa celor doi la organizaţiile care i-au votat. Aparent, cultura ar fi cea care îi mână în luptă. În realitate, apucăturile de jucători la bursă (dovedite, în cazul lui bolojan, de operaţiunea Certificatelor Verzi)este materia pe care doresc să o aprofundeze la nivel universitar. Combinaţia dintre universitate şi şcoală specială pare irezistibilă şi strict necesară pentru ascensiunea în rândul handicapaţilor care sunt mai decişi ca oricând să înfiinţeze o academie (europeană) de ştiinţe politice, administrative şi, de ce nu, de securitate - bineînţeles europeană. Asemănarea (s)clipitoare dintre Bolojan şi Oprea Izmană creează toate premisele ca interesul multinaţional să devină o marcă specifică locului. Diferenţele dintre ei n-ar fi decât de promovare a imaginii. E dilul are obrajii ca baloanele şi ochii injectaţi. I se trage de la umflatul facturilor şi impozitelor, în care suflă anual. Ca într-o căsătorie din interes, în care soții se prefac pentru bani, edilul întreține relații cu toată lumea: sereleuri locale, corporații multinaționale, companii private sau de stat. Serviciile sînt livrate de obicei cu pierderi. E o prelucrare mecanică (datorată celei de-a doua meserii sau diplome) a funcției publice, o presiune între (est)etică și necesitate, luptând simultan cu lăcomia şi civilizația. Cu două diplome la activ, probabil, va obţine cel puţin statutul de rector (honoris andropauza). “Deschiderea” obtuză are ceva din comicul unui diagnostic fatal, citit cu voioșie de nebunul îmbrăcat în doctor la al cărui halat visează.
Postat 07 Aprilie 2017, 12:36 de eutanasiu
cat debilism
Cat de debil si de cretin trebuie sa fi ca sa blamezi aducerea unei institutii de invatamant superior in Oradea? Oricare ar fi, e o scoala, e o alternativa la a fi si a ramane un idiot cu 10 clase. Citesc siderat "comentariile" celor ce au scris aici, niste analfabeti care nu se pot ridica peste conditia lor de nulitati. Hai sictir !
Postat 07 Aprilie 2017, 08:12 de elev
Stai jos, nea ilie!
Nu te mai agita, s a rezolvat: s a inscris in cursa si falca, adica Aradul! Aradul ne a luat fata demult, de cand rapidul Bucuresti-Viena s a ,,mutat" la ei de la noi. A fost demult, visai la abc ul din Alesd pe vremea aia, de unde sa stii?! Singurul capitol la care ii batem este numarul de populeni, noi avem mai multi. Sa fie asta explicatia ca ne o iau inainte?! Multi, da' prosti...
Postat 07 Aprilie 2017, 06:27 de ili3
#rezist.,#rezist,....dar pana cand?
Ce-i al lui, e al lui : mirosul banilor superdezvoltat ! Deoarece cu praduirea banilor publici se cam "impute" treaba,banii lui Soros sunt o ispita (na,era sa spun Mana cereasca), de nerefuzat." Hmmmm si ce miros placut au, inmiresmat,imbatator,ireziztibil precum cantecul vrajit al sirenelor din Odiseea lui Homer. Ei,#rezist,#rezist, dar pana cand ?"
Postat 06 Aprilie 2017, 23:50 de platona
doar daca le da parcari gratuite
lor, DA!
Postat 06 Aprilie 2017, 23:24 de ADINA
Nem ertem.
Nu inteleg ce rol au discutiile cu cei cativa universitari oradeni. Ei isi vad de treaba lor in continuare, aia din Budapesta, daca se muta noi in oras idem, deci fiecare cu pi...m.... .
Postat 06 Aprilie 2017, 21:49 de SM
Soros vorbeste despre Soros
Pentru cei care nu-l cunosc pe acest criminal. https://www.youtube.com/watch?v=8ZhIrYxOQsI
Postat 06 Aprilie 2017, 21:28 de outernational
Comunism cu fata umana
Asta vrea Bolo ca era a laturi de Blaga in toate aparitiile publice,de fapt laturi cum vrea sa faca el din PNL daca ajunge sef,...cand mi oi vedea eu ceafa si mutu iapa care a dus o unde numai el stie.
Postat 06 Aprilie 2017, 20:05 de User anonimizat
Invitatie la vals
Te faci prieten si cu dracu pana treci lacu..Bolo,ma asteptam la orice de la tine,ok,am inteles in ce ape te scalzi,o sa repunem pe rol aia cu Borbely Eugenia si DNA Oradea Hoti la mp cat de curand desi ai facut publica o farsa in legatura cu ordonanta lui Badea de la DNA central,uita te atent ca i copie si stampila si semnatura,te ai bucurat ca si Bucur cand Bucuroaia a venit bucuroasa din Bucuresti si e sef in locul lui Popica la IJP Bihor,numai ca el nu prea e bucuros de functie.
Postat 06 Aprilie 2017, 19:56 de User anonimizat
@pionel
lasa ca nici concurenta nu a stricat inca nimanui! Poate cu o alta universitate serioasa "in coasta" fie se vor trezi sorboneii, fie se vor ineca in sucul propriu al autosatisfactiei!. Sa vina la Oradea! Doar pe seama ofertei "universitarilor" acutuali orasul moare incetul cu incetul.
Postat 06 Aprilie 2017, 18:01 de cercetas
Gandeste si apoi vorbeste!
Avem una aici, ingrijeste-te de ea, propaseste-o si fa-o cunoscuta ca UNIVERSITATEA ORADEA, nu ca sorbonica! Mi-a amintim cineva intr-un comentariu ca voiai sa faci din sorbonica scoala profesionala, ca asa ti-au zis ,,investitorii", vin sa-ti populeze parloaga numita parc industrial daca le asiguri mana de lucru calificata, dornica de salariul minim pe economie si de ore lucrate cat de multe! Doamne, mare Ti-e gradina....
Postat 06 Aprilie 2017, 17:27 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON