URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2020, 14:15

Subprefectul Horia Carţiş, la depunerea jurământului: În aceste vremuri avem nevoie de conştiinţă şi de integritate. Vreau să fiu un exemplu pozitiv (FOTO / VIDEO)

La exact o lună după instalarea primului subprefect de Bihor, UDMR-istul Fenesi Tibor, cel de-al doilea, Horia Carţiş, fost membru PNL, propus de PMP, şi-a preluat funcţia după un ceremonial mai puţin obişnuit, şi anume într-o videoconferinţă cu ministrul de Interne, Marcel Vela, în cursul căreia au depus jurământul, în total, 18 subprefecţi din 17 judeţe şi din municipiul Bucureşti.

Politicieni şi foşti colegi

La festivitate au participat, pe lângă reprezentanţi ai PNL Bihor, partid care l-a "marginalizat" pe Carţiş aşa încât acesta a trecut în toamna anului trecut la PMP (precum deputatul Gavrilă Ghilea, viceprimarul Florin Birta ori consilierul judeţean Ionel Avrigeanu), preşedintele organizaţiei judeţene a PMP, Andrei Amariţei, directori de instituţii publice, majoritatea din partea PSD (Florian Pavel - APIA, Remus Moţoc - DSVSA), dar şi a UDMR (Varga Ludovic - CAS Bihor), plus doi reprezentanţi ai şefilor Consiliului Judeţean, PSD-istul Victor Papp, manager public, şi UDMR-istul Szabo Jozsef, administrator public al judeţului.

Cele mai multe locuri le-au ocupat în sală, însă, foşti colegi ai lui Horia Carţiş de la Consiliul Judeţean, între aceştia remarcându-se secretarul general al Judeţului, Carmen Soltănel, şefa Serviciului Achiziţii, Cristina Joca, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Mircea Jacan, şi alţii.

"Un an complicat"

Pe rând, subprefecţii proaspăt numiţi în şedinţa de luni a Guvernului au depus jurământul, în ordinea alfabetică a judeţelor, astfel încât Horia Carţiş a fost al patrulea.

"Nu este uşor, este un an complicat, cu alegeri, dar am convingerea că veţi face faţă tuturor provocărilor. În următoarea perioadă o să vă anunţăm cu privire la restructurarea, eficientizarea Ministerului de Interne, pentru a ne putea îndeplini misiunile mai eficient şi mai operativ", a spus ministrul Marcel Vela la finele ceremoniei, avertizându-i pe nou-numiţi că îi va evalua în funcţie de modul în care aceştia vor fi "evaluaţi" în primul rând de cetăţeni: "Cetăţenii sunt cei care ne apreciază, şi în funcţie de aprecierea lor o să vă apreciem şi noi (n.r. – conducerea Ministerului şi a Guvernului) pe dumneavoastră".

După încheierea videoconferinţei, introducându-l pe proaspătul subprefect, prefectul Dumitru Ţiplea a spus că, din datele pe care le are, echipa de conducere a Prefecturii Bihor este cea mai tânără din ţară: Fenesi Tibor are 38 de ani, la fel ca Horia Carţiş, în timp ce el însuşi are 45 de ani.

O ia în serios!

Cu toate că tocmai a devenit al doilea subprefect al judeţului, Carţiş a avut un discurs prin care a arătat nu doar că această funcţie "reprezintă un pas important în carierea profesională în cadrul administraţiei publice", carieră începută la Consiliul Judeţean ca şef de cabinet al fostului preşedinte Cornel Popa şi continuată ca şef al Direcţiei de Proiecte cu fonduri nerambursabile, ci şi că îşi ia în serios noua poziţie.

Carţiş a afirmat că îşi va exercita funcţia "cu respect" pentru toţi cetăţenii judeţului, "indiferent de etnie sau confesiune", şi că va avea în vedere legalitatea actelor administrative, "legalitate pe care am susţinut-o cu tărie prin stilul meu direct de a spune lucrărilor pe nume", aluzie la contrele avute cu actuala conducere a CJ, care l-a şi retrogradat din poziţia de director.

"În aceste vremuri, de conştiinţă şi de integritate avem nevoie, conştiinţă care ţine de interiorizarea unei idei a eficientizării serviciului public, a unui proiect de ţară, şi nu atât de apartenenţa partinică. Având în atenţie o idee de ţară, de judeţ, de oraş sau de comună, atât cetăţenii cât şi noi, funcţionarii statului, ar trebui să avem în minte cel mai important gând: ce lăsăm moştenire, ce viitor pregătim, pentru că ziua de azi, mâine, va fi ziua de ieri. Vreau să fiu un exemplu pozitiv (...) şi actul de guvernare să fie perceput ca act firesc şi în fapt o punere în practică a năzuinţelor lor. De asemenea, îmi doresc ca fiecare funcţionar public să devină un exemplu pozitiv în relaţia cu cetăţenii, atât în cea directă cât şi în ce priveşte conştiinţa personală cu care aprobă acte administrative", a spus proaspătul subprefect.

Pilda baptistului Fenesi

Fenesi Tibor, şi el fost angajat al Consiliului Judeţean până în urmă cu o lună, a ţinut să-şi felicite noul coleg, dar şi să ia cuvântul la microfon, pentru a-i spune "respectuos", în calitate de baptist – cum a ţinut să precizeze – un verset biblic despre mai-marii care trebuie să fie primii servitori ai comunităţilor pe care le conduc.

"Cel care vrea să fie mai mare între voi, acela să slujească", a citat Fenesi din Apostolul Matei 23.11, continuând: "Noi, cu distinsul domn prefect şi începând de astăzi cu distinsul domn subprefect, asta vom face, de dimineaţă până seară. Felicitări, domnule coleg, şi vă doresc un mandat fără evenimente negative!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Integru? EL? PNL Integru?
Ce integritate mai fraiere? Papagalule vorbesti de integritate cand colo tocmai ca te duci de la un partid la aktul numai pentru o functie? Asta e integritate. Traiane bine zici vorbesc si astia folosind cuvinte popmpoase dar de fapt ei vad doar banu din fata ochilor. Interes era ca deja sa vina cu un proiect sau ceva in urma sa. Sau macar sa fi dovedit ca a facut ceva. Sa dam la pnl sa aiba oameni in administratie salarii multe si mari sa vezi ce viata o mai fi pe la noi pe la Bihor.
Postat 30 Ianuarie 2020, 18:35 de Dorel89
:)))
la stat e doar constiinta si integritate :))). Institutiile deconcentrate din subordinea prefecturii au unic scop umilirea cetateanului si stiti asta doar ca ne plac cuvintele pompoase si in spate dupa va adunati si radeti de prosti nu ?
Postat 30 Ianuarie 2020, 15:47 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON