URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
04 Octombrie 2017, 16:33

Circ în Consiliul Judeţean: Angajaţii riscă să nu-şi ia salariile, Bodea şi-l donează pe al lui bătrânilor de la Dumbrava (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Debandada continuă la Consiliul Judeţean. Consilierii PNL nu au apărut nici miercuri după-amiaza să aprobe salariile angajaţilor instituţiei şi celor subordonate, în timp ce o parte din aceştia din urmă, mulţi pesedişti şi udemerişti, s-au prezentat în sala de şedinţe cu pancarte cu mesajul sarcastic "Mulţumim PNL!".

Cum o nouă şedinţă a eşuat, preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedintele Ioan Mang a spus că vor căuta variante de sancţionare a aleşilor PNL, iar Bodea a anunţat că-şi va dona salariul pe următoarele luni. 

"Am făcut concesii…"

Miercuri, la ora 15, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean se aflau, din nou, doar consilierii UDMR, PSD şi ALDE. Liberalii au boicotat încă o dată o şedinţă convocată de preşedintele Pásztor Sándor.

De data aceasta, însă, pe ordinea de zi erau incluse doar proiectele privind aprobarea grilelor de salarizare pentru angajaţii CJ Bihor şi instituţiilor subordonate, nu şi validarea celui de-al 18-lea consilier al puterii, PSD-istul Adrian Szatmari, în locul Anei Maria Tiron.

"Am făcut aceste concesii dimineaţă, să înaintăm doar cele două materiale pentru acordarea salariilor pentru colegii noştri. Am trecut peste recomandarea domnului prefect, care mi-a cerut să supun la vot validarea noului consilier, fiindcă aşa este legal. Am dorit să se poată lua salariile. Nu s-a vrut acest lucru", a spus preşedintele CJ, anunţând că şedinţa nu se poate ţine din lipsă de cvorum.

Sancţiuni pentru PNL?

Acesta a citit din obligaţiile consilierilor judeţeni prevăzute în Legea 215 şi a spus că "vom găsi alte metode fiindcă a 7-a oară convocăm şedinţe ordinare sau extraordinare fără succes". Pásztor a vorbit despre convocarea unei şedinţe ordinare săptămâna viitoare.

De asemenea, atât Pásztor cât şi vicepreşedintele Ioan Mang au afirmat că aleşii PNL ar trebui şi vor fi sancţionaţi pentru boicotul lor pe bandă rulantă. "Legea 215 stipulează că în cazul în care un consilier judeţean absentează de două ori consecutiv fără motive temeinice, el poate fi sancţionat. Vă reamintesc, aceasta este a treia şedinţă de Consiliu Judeţean la care nu se prezintă în două zile. Vom consulta colegii jurişti să vedem ce măsuri se pot lua împotriva celor care lipsesc nemotivat", a spus Mang.

Bodea: "Ne batem joc de bihoreni"

În luarea sa de cuvânt, Traian Bodea a făcut un anunţ surprinzător. Acesta a afirmat că îşi va dona indemnizaţia de vicepreşedinte al CJ Bihor - 14.500 lei brut lunar - "unui centru de la Dumbrava". Bodea a afirmat că este la primul mandat în Consiliul Judeţean şi consideră că, prin boicotul PNL, activitatea instituţiei s-a transformat într-un circ.

"Consider că dacă este circ politic nu pot să iau banii bihorenilor pe degeaba. (…) În fiecare lună voi merge şi voi dona indemnizaţia pentru că constat că efectiv ne batem joc de bihoreni, iar acest lucru nu este permis", a spus Bodea referindu-se la blocajul PNL.

Pásztor şi Mang îşi merită banii

Ceilalţi doi colegi de-ai săi de la şefia CJ Bihor nu au comentat în plen anunţul făcut de Traian Bodea. Ulterior, la chestionările BIHOREANULUI, s-au codit să spună dacă îi vor urma exemplul.

În timp ce preşedintele Pásztor Sándor a întors spatele când a auzit întrebarea, vicepreşedintele Ioan Mang a apreciat că-şi merită leafa. "Eu vin la serviciu, stau câte 10 ore aici, adică chiar avem treabă…", a spus Mang.

În ceea ce priveşte acordarea salariilor, acesta a reiterat că angajaţii nu vor putea fi remuneraţi fără noi hotărâri de Consiliu care să stabilească grilele de salarizare. Asta deoarece cele stabilite în vară au fost valabile doar pentru lunile iulie şi august.

Angajaţii vor soluţii

Spre deosebire de alte şedinţe, la cea de la ora 15 au participat şi mai mulţi angajaţi ai CJ, unii cunoscuţi ca membri PSD şi UDMR, o parte dintre ei ţinând la vedere pancarte cu mesajul "Mulţumim PNL!".

La final, liderul de sindicat, Judit Kiss, a declarat presei că angajaţii sunt "agitaţi" şi se tem că nu-şi vor primi salariile pe 7 octombrie. Aceasta a afirmat că a transmis conducerii CJ Bihor să găsească soluţii pentru ieşirea din această situaţie.

"Eu am discutat cu conducerea şi le-am spus variantele mele. Una este să se dea o Dispoziţie a preşedintelui prin care să se dea salariile pe luna asta, iar alta să se discute la nivel de Prefectură despre ce se face în cazul acesta, fiindcă nu există precedent", a spus Judit Kiss.

Mai mult, liderul de sindicat a spus că Pásztor ar trebui să-şi asume rezolvarea situaţiei. "Ca şi preşedinte al instituţiei, eu mi-aş asuma acest risc să dau salariile oamenilor. Nu e vorba de 150-160 de angajaţi, e vorba de peste 3.000 de angajaţi. Cam atâţia suntem în Consiliul Judeţean şi în instituţiile subordonate, care au şi ei familii", a spus Judit Kiss.

CJ Bihor: Salarii doar prin hotărâre!

Ulterior, CJ Bihor a transmis un comunicat de presă prin care informează că preşedintele instituţiei nu poate stabili salariile de bază din instituţie prin dispoziţie, ci doar prin hotărâre a Consiliului.

În informare se face trimitere la art. 11 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede: "Pentru funcţionarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" din aparatul propriu al Consiliilor Județene, Primării şi Consilii Locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanților salariaților".

"Legea specială obligă instituția Consiliului Județean ca salariile să fie stabilite exclusiv prin hotărâre de consiliu județean, și doar în baza acesteia președintele Consiliului Județean poate emite dispoziția de punere în aplicare a acesteia. Implicit, în situația de față, neexistând temeiul legal de adoptare (hotărâre de consiliu județean), în acest sens nicio dispoziție nu poate fi emisă!", se mai arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt Adrian Simon. 

Avrigeanu: "Vom merge la şedinţa ordinară"

Contactat de BIHOREANUL şi întrebat despre motivele absenţei consilierilor PNL, Ionel Avrigeanu a spus că aceştia nu sunt "mingea de ping-pong" a preşedintelui CJ Bihor. "Luni am discutat nişte lucruri cu domnul Pásztor, iar a doua zi dimineaţa (n.r. – la şedinţa de marţi) atitudinea lui a fost cu totul alta. Nu şi-a mai amintit ordinea de zi iniţială şi n-a vrut să o supună la vot", a susţinut Avrigeanu.

De asemenea, liderul PNL a mai afirmat că şefii CJ urmăreau, de fapt, să introducă pe ordinea de zi, pe ultima sută de metri, proiectul privind validarea noului consilier PSD.

Cât despre faptul că salariile angajaţilor nu vor putea fi acordate, Avrigeanu a spus că se vor "găsi soluţii". "O să vedeţi că o să-şi primească salariile. Vor găsi soluţii. Pentru muncă efectuată, poţi fi plătit", a spus acesta.

În fine, Avrigeanu a spus că aleşii PNL vor fi prezenţi şi se vor exprima asupra proiectelor de hotărâri, inclusiv cea privind validarea lui Adrian Szatmari, în următoarea şedinţă ordinară a CJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Circari si hoti!
Circarii si hotii se dau in spectacol chiar si la Bihor!
Postat 04 Octombrie 2017, 23:05 de scortosul
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON