URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2019, 12:31

Sătenii din Rontău, terorizaţi de ţiganii care aruncă gunoaie peste tot, iar seară de seară incendiază mormane de flacoane şi zdrenţe (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie mizerabilă la doi paşi de Oradea, în satul Rontău, din comuna Sânmartin. Uliţele care înconjoară colonia de ţigani, dar şi păşunea satului sunt pline cu gunoaie de toate felurile, pe care vântul le poartă prin toată comuna.

Cele aproximativ 500 de locuinţe din colonie nu au contracte de salubritate individuale, ci doar un container mare în care oamenii pot să arunce resturile şi pe care operatorul licenţiat de salubritate, Reosal, îl goleşte periodic. În realitate, însă, ţiganii nu aruncă gunoaiele în acel container, ci pe unde apucă.

"Alungăm toţi turiştii"

"Oriunde te uiţi sunt numai gunoaie. Lor nu le ridică gunoiul nimeni, pentru că nu plătesc factura de salubritate, aşa că aruncă mizeriile peste tot: în colonie, pe lângă, pe câmp. Este îngrozitor să stai în apropierea lor", a povestit BIHOREANULUI Flaviu Farkaş, un sătean din Rontău care locuieşte în vecinătatea coloniei de romi.

Rontau, Sânmartin

În ultimele săptămâni, bărbatul a alertat Prefectura Bihor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, dar şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, pentru că seară de seară ţiganii incendiază mormane de gunoaie.

"Adună grămezi mari de gunoaie şi le dau foc, ce vine la rând. Mai ard şi cabluri de curent electric, ca să obţină fier, cupru, să facă bani. În fiecare seară se ridică un nor negru deasupra satului, toxic, cu aer imposibil de respirat. Şi nimeni nu face nimic!", a acuzat Farkaş.

Bărbatul este cu atât mai intrigat cu cât colonia din Rontău este aproape şi de zone turistice importante din Băile 1 Mai, mai precis rezervaţia Peţea şi ştrandul termal. "Alungăm toţi turiştii aşa", spune el.

Echipe mixte

Săptămâna trecută, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descins în colonie, împreună cu jandarmii, tocmai pentru a încerca să rezolve problema.

"Toate gospodăriile au fost somate cu privire la interzicerea depozitării, abandonării şi incendierii deşeurilor. S-au dat peste 300 de avertismente, iar zona rămâne sub supraveghere. Ne vom întoarce acolo", a declarat comisarul şef al GNM Bihor, Mihai Togor.

Potrivit acestuia, a fost pentru întâia oară când comisarii de mediu au descins într-o colonie de romi, motiv pentru care au şi cerut ajutorul jandarmilor.

Jandarmi şi Garda de Mediu

În schimb, vecinii ţiganilor spun că descinderea autorităţilor nu i-a impresionat defel pe aceştia. "Nu s-a schimbat nimic de când au venit jandarmii şi comisarii de mediu. La fel dau foc gunoaielor şi la fel le aruncă peste tot", a spus Flaviu Farkaş.

"Se rezolvă"

Primarul din Sânmartin, Cristian Laza, spune însă că va rezolva problema curând. "Am comandat pubele pentru fiecare gospodărie şi am discutat cu bulibaşa lor, care le va spune că trebuie să-şi facă contracte. Aşa am făcut şi în Cordău şi Haieu şi am reuşit să rezolvăm problema", a declarat edilul pentru BIHOREANUL.

Laza recunoaşte că situaţia este deplorabilă, dar spune că s-a ajuns aici tocmai pentru că oamenii nu au pubele individuale, ci un container mare, în care ar trebui să deverseze cu toţii deşeurile.

"S-a mai încercat înainte să fiu eu primar să le dea pubele la fiecare casă şi au dispărut pubelele. Dar adevărul este că nici Reosal nu mergea să le golească, pentru că are utilaje mari, care nu încap pe străzile înguste. Acum am discutat şi cu conducerea Reosal şi firma va închiria un utilaj de mici dimensiuni, cu care să intre pe străzi", a mai spus Laza.

Aşadar, mai rămâne de văzut dacă ţigănia este compatibilă cu curăţenia...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Haieu
Si la Haieu este aceasi problema , seara nu poti sa stai cu geamurile deschise
Postat 19 Iunie 2019, 19:51 de Mircea007
Unde sunt toate organizatiile care fac mint facand mare tam-tam cu discriminarea tiganilor ?
De ce nu fac aceste organizatii galagie cand romanii/ungurii sunt terorizati de tigani ?
Postat 19 Iunie 2019, 18:10 de 1234
SIII?
O SA LE FACETI CU DEGETUL! atat! punem pariu? Articolul nu va mai avea un VA URMA
Postat 19 Iunie 2019, 15:54 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON