URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2019, 18:30

Ultima gogoaşă electorală a şefului PSD Bihor: Mang a „vândut” construirea unui spital cu 6 etaje la Beiuş ca promisiune certă a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, profită de dorinţele oamenilor pentru a le exploata electoral, în speranţa unei imagini mai bune, chiar dacă promisiunile pe care le face sunt simple deziderate care vor rămâne himere ani mulţi după momentul în care le aruncă publicului, cu speranţa că oamenii nu sunt apţi să discearnă din lipsă de informaţii.

Cel mai recent exemplu este lansarea unei promisiuni privind construirea unui nou spital municipal în Beiuş, despre care Mang susţine că este o certitudine, pentru care deja ar fi rezolvată inclusiv finanţarea, astfel încât realizarea ei este o formalitate de rutină.

Model Fălticeni...

Luni, în prima zi după alegerile europene şi referendumul pentru justiţie, o nouă „realizare” a partidului de guvernământ a fost prezentată de site-ul bihon.ro. Sub titlul „Un spital de 20 milioane de lei, construit la Beiuş”, articolul arată că în acest oraş va fi construit „după proiectul spitalului din Fălticeni” (n.r.- oraş în judeţul Suceava) şi să să se înalţe pe 6 etaje”, iar „Consiliul Local Beiuş a dat deja o hotărâre prin care se angajează să cofinanţeze cu 10% studiul de fezabilitate”.

Articolul spune că vizita pe care ministrul Sănătăţii a făcut-o în Bihor acum două săptămâni se va concretiza, citându-l în acest sens pe şeful PSD Bihor, care „îi anunță pe beiușeni că vor avea un spital nou”.

„În urma vizitei efectuate împreună cu doamna ministru Sorina Pintea în data de 11 mai la Spitalul Municipal Beiuș, astăzi (24 mai - n.r.) am fost anunțat că a fost luată decizia de a se finanța construcția unui nou spital în Beiuș! Acest spital va fi realizat după proiectul spitalului din Fălticeni și va costa 20 milioane de lei, la care se adaugă dotările cu aparatură și mobilier, finanțarea fiind asigurată de Guvernul PSD”, a declarat Ioan Mang pentru bihon.ro vinerea trecută, aşadar în ultima zi a campaniei electorale.

„Ar fi bani...”

Pe de altă parte, articolul include şi o mărturie a primarului din Beiuş, Petru Mlendea, care atestă că a fost „extraordinar de plăcut surprins după vizita doamnei ministru”, la finalul căreia „ne-a chemat să discutăm şi ne-a întrebat ce ne dorim la Beiuş”.

„Ne-a spus că ar fi bani pentru un spital nou”, a afirmat primarul, care a arătat că spitalul din Beiuş are două clădiri vechi (una construită în 1903, cealaltă în 1956), aflate la mare distanţă una de cealaltă, deci exista dorinţa construirii unei clădiri noi. „Ne-a spus exact ce paşi trebuie să facem, ce paşi trebuie să facă Consiliul de Administraţie, ce paşi trebuie să facă Primăria”.

Potrivit edilului, după vizita ministrului, desfăşurată într-o zi de sâmbătă, „miercurea viitoare noi am dat hotărârea de consiliu prin care ne angajăm că vom cofinanţa cu 10% studiul de fezabilitate”. Ulterior, explică bihon.ro, citându-l pe primar, managerul Spitalului Municipal, dr. Sorin Vesa, „s-a dus imediat cu actele la Ministerul Sănătăţii”. Ca urmare, „spitalul va fi construit în curtea spitalului nou”, adică a celui din 1956.

În final, autorul articolului precizează că spitalul din Fălticeni, care ar fi model pentru cel din Beiuş, are 6 etaje şi o capacitate de 240 paturi, iar o parte din clădire a fost transformată în bloc ANL „unde ar trebui să locuiască medicii tineri sau cei care vin din altă localitate”. „Din păcate, construcţia spitalului din Fălticeni a început în urmă cu 28 de ani...”.

O promisiune impersonală

Dat fiind interesul public, justificat când este vorba despre perspectiva construirii unui nou spital în judeţ, BIHOREANUL a încercat să afle atât de la preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, cât şi de la managerul Spitalului Municipal din Beiuş, dr. Sorin Vesa, informaţii care să permită conturarea concluziei dacă noua promisiune este serioasă sau simplă petardă electorală.

Luni, însă, Mang nu a răspuns la apelurile telefonice, asimilând, probabil, vestea proastă a pierderii alegerilor europene şi a validării referendumului pentru justiţie, iar apoi şi pe cea a condamnării la închiroare cu executare a şefului partidului, Liviu Dragnea, cel pe care l-a numit „prietenul meu”.

De reţinut, însă, exprimarea pe care a făcut-o Mang: „am fost anunțat că a fost luată decizia”, a declarat el pentru bihon.ro, fără să precizeze de către cine a fost „anunţat” şi de către cine „a fost luată decizia”. Adică impersonal, ca şi cum şeful PSD Bihor a fost un simplu „poştaş” care a intermediat comunicarea unei veşti din partea unui „expeditor” necunoscut.

„Oficial nu am primit niciun răspuns”

În schimb, managerul spitalului beiuşean nuanţează mult vestea dată de Ioan Mang privind construirea unei noi clădiri, despre care la nivel local se vorbeşte de mai mulţi ani, dar la modul ipotetic, tocmai din cauza investiţiei uriaşe pe care o presupune.

„Niciuna dintre clădirile pe care le avem nu corespunde necesităţilor din prezent. Noi am demarat cu mai mulţi ani în urmă un plan de dotare, în fiecare an am comunicat Ministerului Sănătăţii că avem nevoie de un CT, care acum ne-a fost promis, dar pentru instalarea lui a trebuit să schimbăm destinaţia unor încăperi care să corespundă nevoilor. Doamna ministru, când a fost în vizită la noi, şi-a dat seama de asta, pentru că şi dumneaei a fost manager de spital. Atunci ne-a spus să trecem prin Consiliul Local o notă de fundamentare pentru un studiu de fezabilitate pentru construirea unei clădiri noi, cu 180 paturi. Nota de fundamentare s-a aprobat săptămâna trecută în Consiliu, pentru cofinanţarea SF-ului, şi în ea am adăugat şi necesităţile privind dotarea pe care le facem anual. Apoi, am trimis hârtiile la Ministerul Sănătăţii, dar oficial nu am primit niciun document de la Minister”, a spus dr. Sorin Vesa.

„Niciun document scris”

Mangerul spitalului din Beiuş a afirmat că dorinţa construirii unui noi clădiri este sinceră, necesitatea lui fiind evidentă de mai mulţi ani, dar nu consideră că ministrul Sănătăţii ar fi făcut o promisiune fermă.

„Demersul nostru este serios, pentru că fără o clădire nouă nu vom putea funcţiona corect”, a afirmat dr. Vesa, adăugând, însă, că „mi-e greu să spun că doamna ministru a făcut o promisiune fermă, mi-a spus că există posibilitatea să demareze în acest an nişte proceduri preliminare”. Altfel spus, doar să fie declanşat un proces birocratic care poate să se finalizeze sau nu, deoarece suma necesară investiţiei nu este una care să fie procurată de pe o zi pe alta.

Concret, pentru alocarea unei asemenea investiţii, Ministerul Sănătăţii ar trebui să treacă printr-o rectificare de buget, care poate fi adoptată numai de către Guvern, or executivul nu numai că nu a luat o decizie în acest sens, dar nici măcar nu a pus-o pe ordinea de zi ca proiect.

„Noi sperăm să fie aprobată nota de fundamentare”, a spus pentru BIHOREANUL managerul Spitalului Municipal din Beiuş, recunoscând că de aici şi până la un studiu de fezabilitate, iar apoi la aprobarea investiţiei propriu-zise, printr-un document oficial, este cale lungă. „N-am primit niciun document scris”, a arătat dr. Vesa.

Altfel spus, nu există nicio garanţie că „acest spital va fi realizat”, aşa cum şeful PSD Bihor susţine că „a fost anunţat”, fără să se ştie de cine. Pe scurt, vorbe frumoase, dar numai vorbe, aşa că singura scuză onorabilă pentru neonorarea lor poate fi de pe-acum descifrată în viitoarele discursuri PSD: noi am vrut, dar nemaifiind votaţi, nu s-a mai putut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
:::::))))))
A început campania pt prezidențiale??
Postat 27 Mai 2019, 19:29 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON