URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2021, 11:14

UDMR vrea încă o statuie, în Parcul 1 Decembrie, pentru singurul campion olimpic născut în Oradea. După Marea Unire, acesta a preferat cetăţenia ungară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a anunţat că doreşte sprijinul Primăriei pentru amplasarea în Parcul 1 Decembrie a unei noi statui care să omagieze un orădean de odinioară.

De data asta este vorba despre un evreu maghiar născut în Oradea în 1906 şi mort la Budapesta în 1944, scrimeurul Kabos Endre, singurul medaliat cu aur la Jocurie Olimpice, în 1936, campion atât individual, cât şi cu echipa Ungariei, al cărei cetăţean a optat să fie după Marea Unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Cu susţinerea Primăriei

„Este un proiect comunitar pentru Oradea pe care vrem să-l lansăm şi sperăm inclusiv în sprijinul, nu neapărat financiar, al Primăriei Oradea”, a spus şeful UDMR Bihor, joi, într-o conferinţă de presă.

„Oradea are un singur medaliat olimpic cu aur, atât individual, cât şi la echipe, pe Kabos Endre, născut la 5 noiembrie 1906 în Oradea şi decedat la 4 noiembrie 1944 la Budapesta. A activat la Oradea, la clubul Vivo és Atletik Klub, iar ulterior la Ujpest Budapesta. A fost medaliat cu aur la Olimpiada din 1936 de la Berlin individual şi cu echipa Ungariei la Olimpiadele din 1932 şi 1936”, a spus deputatul Szabo Odon, specificând că sportivul a fost „evreu maghiar” şi că a murit la Budapesta, pe podul Margit Hid, într-un bombardament.

„În 1936 la Berlin fiecare medaliat cu aur a primit un stejar pe care să îl planteze în oraşul natal. Nu s-a putut, s-a plantat la Berettyóújfalu”, a mai spus şeful UDMR Bihor, fără să explice de ce „nu s-a putut”, dar e cert că, după Marea Unire a Transilvaniei cu Regatul României, Kapos a preferat cetăţenia ungară şi a locuit în ţara vecină.

„Nu deranjează”

Întrebat de BIHOREANUL cu privire la amplasamentul pe care l-ar dori pentru viitoarea statuie, Szabo Odon a afirmat că „vom discuta cu municipalitatea” şi că apreciază ca posibil loc Parcul 1 Decembrie, fiind aproape de „zona unde au fost clădiri reprezentative ale comunităţii evreieşti” din Oradea.

„Noi ne-am gândit acolo, nu deranjează alte statui din zonă şi există şi loc pentru a planta o parte din stejarul olimpic”, a spus şeful UDMR Bihor, precizând că deja a vorbit cu primarul din orăşelul ungar Berettyóújfalu pentru a prelua un vlăstar care să fie transplantat în Oradea.

În ce priveşte dimensiunea statuii, Szabo a spus că ar urma să fie una în mărime naturală, iar costurile pentru realizarea ei ar urma să fie suportate nu de Primărie, pentru că „nu vrem să împovărăm”, ci „de comunitate”.

De asemenea, politicianul a spus că din 2018 în şcolile din Oradea cu predare în limba maghiară se desfăşoară „olimpiade sportive şcolare” purtând numele fostului scrimeur din perioada interbelică, acestea fiind întrerupte doar de pandemie, anul trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
sa o faca pe banii lor nu pe bani publici
BA, BAA, BAAAA! Iar ma?? Sa faca statui in inchinate ungurilor in Ungaria. Nu in Romania. Sau mai bine sa mearga in mm lor inapoi in ungaria. Cum mama dracului li se permit sa faca rahaturile astea??? Poi da stramosii nostrii pentru ce au mai murit in razboaie?
Postat 13 Ianuarie 2021, 08:07 de un1prost
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Somnul rațiunii naște şi ...statui deloc necesare. Dar şi ”huszári” politici. Prea bine bugetați. (IV). În loc de epilog
IV. Încă o întrebare decentă pentru istoricul SZABÓ Ödön: Se știe că ”specialiștii” lui Himmler aveau ”nasul” fin în depistarea, marginalizarea şi lichidarea evreilor. Cum de acest lucru nu s-a întâmplat în 1936, mai ales la Olimpiada de la Berlin, în cazul ”evreului maghiar” Kabos Endre? Nu o fi fost de acord Horthy Miklos. Sau, poate, şi Ferenc Szálasi de la Nyilas-Keresztes Párt? V. În loc de concluzii: ”Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții.” - Nicolae Iorga. 1. Şi cetățenii români, de etnie maghiară, ar trebui să își aleagă (mult) mai bine conducătorii/reprezentanții lor politici!
Postat 11 Ianuarie 2021, 17:33 de stefan
@roger @B90
ati fi avut o alta parere, daca omul avea o alta etnie.. just saying... Dpmdv: i: Nascut in Oradea? r: Da. Vedeti ce v-am spus si de Illy.
Postat 11 Ianuarie 2021, 15:43 de sasi
statuia - o problema falsa
cate statui are Kabos Endre in Ungaria? zero. sa-i faca una acolo, daca tot le-a adus ungurilor titlul olimpic. probleme false, oameni falsi, ce naiba mai cauta udmr in politica romaneasca?
Postat 09 Ianuarie 2021, 16:33 de roger
udemeristii si statuile
Pai daca omul despre care spuneti ca s-a nascut in Oradea, a preferat cetatenia ungara si sa traiasca in Ungaria, statui ar trebui sa-i faca ungurii. La drept vprbind, nu e decat un prilej pt udemeristi de a mai plasa inca o statuiede-a lor, din cele n+1 cu care vot sa impanzeasca orasul ? Azi, maine vor vrea si o statuie cu szabo odon, cseke otilla, verestoy, cel supra numit "drujba lui Dumnezeu", plus niste "retrocedari" caractreistice, adica tunuri imobiliare, etc.
Postat 09 Ianuarie 2021, 16:00 de B90
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Somnul rațiunii naște şi ...statui deloc necesare. Dar şi ”huszári” politici. Prea bine bugetați. (III)
III. ”De asemenea, politicianul a spus că din 2018 în şcolile din Oradea cu predare în limba maghiară se desfăşoară „olimpiade sportive școlare” purtând numele fostului scrimeur din perioada interbelică, acestea fiind întrerupte doar de pandemie, anul trecut.” 1. Încă o întrebare decentă pentru Szabo Ödön: Nu era mai corect şi pentru elevii români de etnie maghiară participanți, dar şi pentru țara al cărei parlamentar sunteți, ca aceste ”olimpiade sportive școlare” să se numească, de exemplu: Ecaterina Szabó? V-a fost frică că câștigătorii acestor olimpiade ar fi început să poarte cu mândrie drapelul tricolor ROMÂNESC, așa cum a făcut-o românca, de etnie maghiară, Kati Szabo? Şi așa cum ar fi firesc să procedeze toți cetățenii acestei țări. Inclusiv foștii şi actualii parlamentari de la UDMR! 2. Somn ușor şi numiților politic de la ISJ Bihor! PS ”Doar adevărul ne poate vindeca!” – Oana Zamfir [Antena 3]. Şi de ”bolnavii” de iredentism din România. Dar și de politrucii care îi tot aduc la guvernare!
Postat 09 Ianuarie 2021, 01:11 de stefan
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Somnul rațiunii naște şi ...statui deloc necesare. Dar şi ”huszári” politici. Prea bine bugetați. (II)
II. ”Întrebat de BIHOREANUL cu privire la amplasamentul pe care l-ar dori pentru viitoarea statuie, Szabo Odon a afirmat că „vom discuta cu municipalitatea” şi că apreciază ca posibil loc Parcul 1 Decembrie, fiind aproape de „zona unde au fost clădiri reprezentative ale comunității evreiești” din Oradea.” 1. Don ”Vizir” de Oradea: Pe lângă toalete publice conforme, cu taxare zero/minimă, blocuri şi locuințe sociale, parcuri industriale ticsite cu muncitori şi alte categorii de angajați, supermulţumiţi de salariul lor net şi alte investiții necesare, evident, cu costuri decente, pentru populimea orădeană, aia care circulă (zilnic) cu OTL-ul, viitoarea capitală culturală europeană Oradea ar trebui să aibă, la capitolul monumente/statui şi pe cele închinate voievodului/ducelui Menumorut, Ostașului român din Primul război mondial şi Regelui Decebal. O locație ideală pentru una dintre ele: intersecția dintre bulevardele Dacia şi Decebal. Cu fața spre Vest. Bonus: a) redenumirea podului din centrul municipiului Oradea, în ”Podul Unirii”; b) reamplasarea statuii lui Mihai Viteazul în Parcul 1 Decembrie 1918; c) reamplasarea stației de tramvai din Piața Unirii, astfel încât defilările cu trupe să se facă, firesc, prin fața Regelui Ferdinand I (Întregitorul) şi nu pe la ....coada calului acestuia (altă realizare măreață a ”Faraonului” Ilie!). III. Mare noroc pe ”Faraonul” de Bihor, ”Vizirul” de Oradea și PNL-ul lor, că ”huszárul-şef” nu a ajuns ministru MEC. Nu de alta, dar ar fi ajuns, și ei, analfabeți funcționali. Evident, pentru început, doar la limba maternă a celui care a fost ... Albert Apponyi. IV. Somn ușor și acelui electorat bihorean, de bună credință, cu, încă, ceva sânge de dac ”în instalație”, care nu a mers la vot, din varii motive, în 2020 și 2021 (ex: lehamite, candidați care nu le reprezintă interesele, propaganda "galben-portocalie" mincinoasa ş.a.). ”Somnul”/inconștiența lor a trimis în Parlamentul României/European și ...”huszári” politici, ca ...Szabo Odon! P.S. ”Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții.” – Nicolae Iorga
Postat 09 Ianuarie 2021, 00:36 de stefan
Francisco Illy
Tot nu a vrut să facă parte din noua tara Românie. Până la urmă îl poți înțelege. Siguranța vs nesiguranta. Cazul de fata. Născut în Oradea? Da. Atunci?
Postat 08 Ianuarie 2021, 22:11 de sasi
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Somnul rațiunii naște şi ...statui deloc necesare. Dar şi ”huszári” politici. Prea bine bugetați. (I)
I. „Este un proiect comunitar pentru Oradea pe care vrem să-l lansăm şi sperăm inclusiv în sprijinul, nu neapărat financiar, al Primăriei Oradea”, a spus șeful UDMR Bihor, joi, într-o conferință de presă. „Oradea are un singur medaliat olimpic cu aur, atât individual, cât şi la echipe, pe Kabos Endre, născut la 5 noiembrie 1906 în Oradea şi decedat la 4 noiembrie 1944 la Budapesta. A activat la Oradea, la clubul Vivo és Atletik Klub, iar ulterior la Ujpest Budapesta. A fost medaliat cu aur la Olimpiada din 1936 de la Berlin individual şi cu echipa Ungariei la Olimpiadele din 1932 şi 1936”, a spus deputatul Szabo Odon, specificând că sportivul a fost „evreu maghiar” şi că a murit la Budapesta, pe podul Margit Hid, într-un bombardament.” 1. Sper că şi noul Primar al Mun. Oradea a auzit de citatul: “Somnul rațiunii naște monștri” - Francisco Goya. 2. Faptul că Statuia domnitorului Mihai Viteazul a fost scoasă din Piața Unirii, a fost una din marile greșeli ale ”Faraonului” nostru. Locul statuii Regelui Ferdinand era, firesc, în Piața ”1 Decembrie 1918”. Dacă acest lucru nu s-a dorit, măcar ”Vizirul” lui să procedeze vice-versa. 3. În loc să se ocupe de problemele sociale, de sănătate şi materiale reale ale alegătorilor săi (a se vedea şi recenta dramă din comuna Roșiori), ”husarul-șef” de Bihor, Szabo Odon, se ocupă de golirea neconformă a ”pungii” cetățeanului orădean/bihorean, de bună credință; 4. Nu m-ar mira ca, cu atâtea ”călugărițe” și ”găini” în nomenclaturile politice locale, Szabo Ödön, să vină şi cu propuneri ”decente” de genul: a) reinstalarea statuii lui Horthy Miklós în Piaţa Unirii, b) amplasarea de statui dedicate lui Albert Apponyi (ministru segregaționist al învățământului din Transleithania), respectiv împărătesei Sisi, regenta Ungariei. 5. O propunere decentă pentru Szabo Ödön & co: ridicați o statuie dedicată lui Kabos Endre, în fața Comitetului Olimpic Maghiar. Doar din forinții voștri, ”patrioților”!
Postat 08 Ianuarie 2021, 14:39 de stefan
PCR transpartinic [SARS-CoV-2]. Somnul rațiunii naște şi ...statui deloc necesare. Dar şi ”huszári” politici. Prea bine bugetați.
I. „Este un proiect comunitar pentru Oradea pe care vrem să-l lansăm şi sperăm inclusiv în sprijinul, nu neapărat financiar, al Primăriei Oradea”, a spus șeful UDMR Bihor, joi, într-o conferință de presă. „Oradea are un singur medaliat olimpic cu aur, atât individual, cât şi la echipe, pe Kabos Endre, născut la 5 noiembrie 1906 în Oradea şi decedat la 4 noiembrie 1944 la Budapesta. A activat la Oradea, la clubul Vivo és Atletik Klub, iar ulterior la Ujpest Budapesta. A fost medaliat cu aur la Olimpiada din 1936 de la Berlin individual şi cu echipa Ungariei la Olimpiadele din 1932 şi 1936”, a spus deputatul Szabo Odon, specificând că sportivul a fost „evreu maghiar” şi că a murit la Budapesta, pe podul Margit Hid, într-un bombardament.” 1. Sper că şi noul Primar al Mun. Oradea a auzit de citatul: “Somnul rațiunii naște monștri” - Francisco Goya. 2. Faptul că Statuia domnitorului Mihai Viteazul a fost scoasă din Piața Unirii, a fost una din marile greșeli ale ”Faraonului” nostru. Locul statuii Regelui Ferdinand era, firesc, în Piața ”1 Decembrie 1918”. Dacă acest lucru nu s-a dorit, măcar ”Vizirul” lui să procedeze vice-versa. 3. În loc să se ocupe de problemele sociale, de sănătate şi materiale reale ale alegătorilor săi (a se vedea şi recenta dramă din comuna Roșiori), ”husarul-șef” de Bihor, Szabo Odon, se ocupă de golirea neconformă a ”pungii” cetățeanului orădean/bihorean, de bună credință; 4. Nu m-ar mira ca, cu atâtea ”călugărițe” și ”găini” în nomenclaturile politice locale, Szabo Ödön, să vină şi cu propuneri ”decente” de genul: a) reinstalarea statuii lui Horthy Miklós în Piaţa Unirii, b) amplasarea de statui dedicate lui Albert Apponyi (ministru segregaționist al învățământului din Transleithania), respectiv împărătesei Sisi, regenta Ungariei. 5. O propunere decentă pentru Szabo Ödön & co: ridicați o statuie dedicată lui Kabos Endre, în fața Comitetului Olimpic Maghiar. Doar din forinții voștri, ”patrioților”!
Postat 08 Ianuarie 2021, 14:38 de stefan
Margit Hid ... pe ce lume trăiești ?!?
Evreu ... campion olimpic ... Olimpiada Berlin 1936 ... în plină perioadă de glorie a celui de-al III-lea Reich ... arbitri selectați de Himmler și de Gobby cel gras cu propaganda lui cu tot !?! Tu, Margit ... mulți maghiari din Europa de Est, după ce au început să curgă ajutoarele pentru victimele naziștilor, s-au dat evrei !?! Vecina mea, tanti Erica Kopelman ... are o listă cu mulțime de astfel de șmecheri, pe care a trebuit, inclusiv familia ei, să o dezvăluie comunității evreiești pentru a-i exclude dintre ei !?!
Postat 08 Ianuarie 2021, 14:36 de CrisDumi
Margit Hid
Nu a fost vorba de niciun bombardament al podului, ci de o explozie accidentala in timpul operatiunii de minare pe care o efectuau germanii atunci... In alta ordine de idei, fostul sportiv, ca evreu, a fost nevoit sa suporte legile segregationiste, iar comentariile vis a vis de relatia sa cu un eventual partid nazist de oriunde sunt complet neavenite
Postat 08 Ianuarie 2021, 14:10 de Ioan75
Altceva mai doriți?
Altă pretenție aberantă a acestor neiubitori de țară. Să-i facă statuie Rech-ul și țara a cărei cetățenia a dorit-o. Nu a adus niciun folos acestei țări așa că nu e deloc justificată plasarea unei statui. Cetățean maghiar, să-i facă Ungaria statuie, în Ungaria. Simpatizant nazist, să-i facă naziștii statuie unde vor vrea, dar nu în România.
Postat 08 Ianuarie 2021, 12:35 de cartisalex
Kabos Endre ... mare sportiv, mare caracter !?!
A preferat să plece din Oradea și să se mute cu totul în Ungaria, pentru că în România nu a găsit niciun partid național-socialist de sorginte nazistă, care să-l răsplătească pentru medalia cucerită la olimpiada lui Hitler din 1936 și pentru simpatia manifestată public pentru Reich !?! Aveți îndurare pentru Szabo Odon pentru că, având 5 copii care-i urlă-n urechi weekend de weekend și o nevastă din ce în ce mai casnică ... i-au căzut în plină iarnă aproape toate "țiglele de pe casa" din buricul târgului !?!
Postat 08 Ianuarie 2021, 12:32 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON