URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2017, 22:01

UDMR, obligată de instanţă să comunice lista imobilelor şi operelor de artă deţinute şi diurnele pentru deplasări în străinătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O instanţă din România a obligat Uniunea Democrată a Maghiarilor din România să comunice informaţii de interes public, precum lista imobilelor deţinute şi închiriate, lista operelor de artă deţinute şi diurnele pentru deplasări în străinătate.

UDMR a fost dată în judecată de Atlatszo Erdely Egyesulet, dupa ce Uniunea a refuzat să comunice informaţii detaliate despre gestionarea banilor publici. Tribunalul Cluj a pronunţat sentinţa în acest caz joi. 

Portalul Erdely.atlatszo.hu, editat de Asociatia Atlatszo Erdely Egyesulet, a dorit sa afle cum au fost cheltuiti cei 28 de milioane de euro primiti de la bugetul de stat al Romaniei in ultimii 6 ani, suma pe care UDMR a primit-o in calitate de reprezentant al comunitatii maghiare din Romania, scrie hotnews.ro.

Prin seninta sa, Tribunalul Cluj obliga UDMR sa comunice lista imobilelor aflate in prezent in proprietatea ei, precizand numele vanzatorului, data achizitionarii si pretul de cumparare al acestora; sa comunice si lista imobilelor inchiriate, precizand de asemenea numele proprietarului si chiria anuala platita pentru acestea.

Conform deciziei instantei, Uniunea trebuie sa dea socoteala si cu privire la cheltuielile de intretinere si reparatii a imobilelor aflate in proprietatea UDMR sau inchiriate de aceasta. Totodata, trebuie sa comunice lista operelor de arta cumparate incepand cu anul 2009, cu numele autorilor si pretul platit. Uniunea va comunica si lista diurnelor primite de catre reprezentantii UDMR pentru deplasari in afara granitelor tarii, din anul 2009 pana in prezent, mai scrie hotnews.ro, care citează agenţia MTI.

Decizia nu este definitiva, avand drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.

In luna mai, presedintele UDMR, Hunor Kelemen declara ca legea privind accesul la informatiile de interes public nu se aplica UDMR, dar Uniunea publica pe site-ul sau toate datele privind cheltuielile publice facute incepand cu anul 2009.

Uniunea a furnizat insa numai informatii sumare privind bugetul sau din perioada 2010-2016, scrie MTI.

Legea care asigura accesul la informatiile de interes public a fost modificata de Parlament tocmai la initiativa reprezentantilor UDMR si PNL, astfel ca acum se aplica in mod clar si partidelor, si organizatiilor neguvernamentale. Desi UDMR actioneaza in Parlament ca partid, este inregistrat ca organizatie neguvernamentala, cu scopul si rolul de reprezentare si aparare a intereselor comunitatii maghiare din Romania.

Problema sprijinului oferit din bugetul de stat din Romania, destinat sustinerii comunitatii maghiare si administrat de catre UDMR este, de peste un deceniu, un subiect sensibil in comunitatea maghiara din Romania. Partidele maghiare de opozitie au acuzat de mai multe ori Uniunea ca foloseste in lupta politica banii care au fost destinati comunitatii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Corect ...
... ca toate formatiunile politice sa fie verificate din acest punct de vedere, pentru ca banii alocati de la bugetul statului au ajuns in buzunarele multor lideri politici, partidele descurcandu-se in general din cotizatiile membrilor !?!
Postat 29 Decembrie 2017, 11:50 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON