URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2020, 18:35

UDMR caută deja bunăvoinţa învingătorilor. Szabó Ödön: „Suntem a doua forţă politică în Bihor, va trebui să colaborăm”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul Szabó Ödön, președinte executiv al UDMR Bihor, a declarat, luni, că Uniunea maghiarilor este a doua forţă politică a judeţului Bihor, de care PNL, care a obţinut majoritatea la conducerea municipiului şi judeţului, trebuie să ţină cont. „Cele două formaţiuni trebuie să aibă o colaborare pentru dezvoltarea judeţului Bihor”, a spus Szabó, refuzând însă să explice în ce ar consta această colaborare.

Într-o conferinţă de presă organizată, luni, în prezenţa candidatului la preşedinţia CJ Bihor, Szabó József, liderii UDMR Bihor, preşedintele Cseke Atilla şi preşedintele executiv Szabó Ödön, s-au declarat mulţumiţi de rezultatele organizaţiei, deși acestea sunt în scădere față de acum 4 ani.

"Avem 21 de primari aleşi în judeţ din partea UDMR. Am avut 23. Am pierdut trei localităţi, la o diferenţă foarte mică de voturi: în municipiul Marghita la 170 de voturi, la Chişlaz la 26 de voturi şi în Cetariu, la 40 de voturi. Din cele trei, în două comunitatea maghiară este în minoritate. Am câştigat, în schimb, la Sâniob, cu peste 100 de voturi, în faţa candidatului PNL. La Oradea, am reuşit să ne menţinem pe acelaşi număr de consilieri ca şi în mandatul actual, patru, iar la Consiliul Judeţean vom avea tot şase consilieri", a explicat Cseke.

Au ales originalul, nu copia

Preşedintele executiv Szabó Ödön a subliniat că maghiarii din judeţ preferă partide cu ideologii clare şi originale şi nu „copii” ale acestor partide, cum e USR-PLUS, care a copiat ideologia liberală, Pro România, care ar fi o imitaţie a PSD, şi PPMT, care „copiază” ideologia UDMR. „Avem trei partide la conducerea municipiului Oradea şi la judeţ, PNL, UDMR şi PSD. Oamenii au ales originalul, nu copiiile, ştiu să facă diferenţa. Este foarte important să vedem că există o maturitate a electoratului, care caută stabilitate”, a explicat el.

Potrivit lui Szabó, formaţiunea a pierdut doar acolo unde candidaţii lor nu şi-au asumat greşelile. „Trebuie să spunem că acolo unde am pierdut, şi noi am fost de vină. Dacă nu, trebuie să ne căutăm alt job. Şi mai trebuie să spunem că în comunitatea maghiară nu a câştigat niciun traseist politic. Nici acolo unde am pierdut în faţa unui maghiar, nu am pierdut în faţa unor traseişti”, a spus Szabó.

Legat de rezultatele obţinute în Oradea, deputatul susţine că programul gândit de candidatul UDMR Bihor la funcţia de primar, Cseke Atilla, a fost într-atât de bun încât a reuşit să-i aducă mai multe voturi decât a strâns lista formaţiunii pentru Consiliul Local.

„Atilla a câştigat votul mai multor orădeni, nu doar ale UDMR, ceea ce reprezintă o sursă de credibilitate, de dialog, un prim pas spre normalizarea vieţii publice în comunitate”, a spus Szabó, care aşteaptă de la proaspătul preşedinte al CJ Bihor, liberalul Ilie Bolojan, să-şi ţină promisiunea din campanie şi să asigure „o convieţuire bună, de perspectivă, între comunităţile etnice, culturale, din judeţul Bihor”.

„Domnul Bolojan a spus că trebuie o convieţuire paşnică, aţi menţionat şi voi la BIHOREANUL. Îşi doreşte această colaborare. Cele două formaţiuni trebuie să aibă o colaborare pentru dezvoltarea judeţului Bihor”, a spus liderul executiv al UDMR Bihor.

Vor colaborare, dar nu spun cum

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI ce înţelege concret prin această colaborare și dacă UDMR vizează cumva funcţia de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, atât senatorul Cseke Atilla, cât şi deputatul Szabó Ödön au refuzat să răspundă. „Acest subiect noi nu îl dezbatem cu presa”, a spus Szabó.

Tot BIHOREANUL i-a chestionat pe reprezentanţii UDMR despre absenteismul maghiarilor la alegerile din acest an, în condiţiile în care formaţiunea a strâns cu 3.000 de voturi mai puţine decât la scrutinul din 2016. 

„Numărul maghiarilor care au participat la vot a fost semnificativ mai mic în tot judeţul. Nu le place că se împroaşcă cu noroi candidaţii, nu le place traseismul politic, au fost dezamăgiţi de anumiţi contracandidaţi”, a spus Szabó Ödön, cu trimitere directă la adversarii din PPMT. „Rostul, rolul acestor încercări de a contracandida nu serveşte comunităţii. Iar dacă electoratul îţi spune pentru a nu ştiu câta oară că eşti beat, atunci du-te şi te culcă”, le-a transmis Szabó.

UDMR, cu cei mai longevivi primari

Potrivit liderilor UDMR Bihor, formaţiunea a avut liste complete în 64 de unităţi administrativ-teritoarle, astfel încât reprezentanţii Uniunii speră la un număr mai mare de consilieri locali decât în mandatul actual, respectiv 280.

În UDMR Bihor se află şi câţiva dintre cei mai longevivi primari din judeţ: Báthori Géza, în comuna Borş, primar neîntrerupt din anul 1990; Balázsi József, în comuna Şimian, primar din anul 1992; Török László, primarul municipiului Salonta, şi Sorbán Levente, în Lugaşu de Jos, ambii aflaţi la al patrulea mandat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
niste rhahhati
populatia maghiara ar trebui sa fie mai inteligenta decat rahhhatii care ii reprezinta. cei din udmr sunt la fel de bogati si obraznici ca patriarhul si tot alaiul episcopal din tara. niste impostori, plini de terenuri, imobile, masini de lux si gagici, obtinute ilegal si imoral.
Postat 28 Septembrie 2020, 21:17 de roger
Dupa cum sa vazut la Oradea
Bolojan PNL nu tine cont de rasa, etnie sau culoare. Se face pt ca trebuie facut
Postat 28 Septembrie 2020, 19:16 de Sandu2100
Sigur că se va ține cont de românii de etnie maghiară ...
... pentru că e vorba de 25% din populația Bihorului. Nu trebuie însă ținut cont de UDMR și pretențiile sale de a avea ori viceprimar la Oradea ori vicepreședinte la județ, pentru că oportunismul unor lideri maghiari care vor "la ciolan" ... nu ține loc decât de nevoile lor proprii.
Postat 28 Septembrie 2020, 18:57 de CrisDumi
UDMR majoritate
PNL are majoritate. Nu are nevoie de voi. 4 ani v ati batut joc de ei....V ati aliat cu psd.....
Postat 28 Septembrie 2020, 18:44 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON