URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2020, 14:55

Turişti acasă: Clădirea Primăriei Oradea este în plin şantier, iar la final va face parte dintr-un circuit turistic (FOTO)

Turişti acasă: Clădirea Primăriei Oradea este în plin şantier, iar la final va face parte dintr-un circuit turistic (FOTO) PE DOUĂ FRONTURI. Muncitorii lucrează simultan în interiorul şi exteriorul clădirii. Faţada dinspre malul Crişului este aproape gata, curioşii putând observa deja culorile în care a fost pictată, iar în interior reabilitarea holului principal este, de asemenea, aproape finalizată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De anul viitor, orădenii nu vor fi aşteptaţi la Primărie doar ca să-şi plătească taxele ori să-şi rezolve problemele. În urma unor ample lucrări care acum sunt în derulare în palatul administrativ, cele mai impunătoare săli şi birouri vor face parte dintr-un circuit turistic.

Orădenii, dar şi musafirii oraşului, vor putea vizita sala în care de peste o sută de ani se iau deciziile importante pentru urbe, ba chiar şi biroul primarului.

4 în 1 

Palatul Primăriei a fost construit între anii 1902 şi 1903, după un concurs public. Din cele nouă soluţii înaintate de specialiştii vremii, consilierii oraşului au decis să cumpere patru, pentru a le preda arhitectului Rimanóczy Kálmán junior, cu cerinţa de a le compila într-un proiect nou. Rimanóczy însuşi participase la concurs, iar varianta finală propusă de acesta a semănat cu proiectul său iniţial (foto). În ianuarie 1904, palatul a fost deja inaugurat. 

De-a lungul celor peste o sută de ani de existenţă, clădirea a mai fost renovată, dar necesitatea unor lucrări ample de reabilitare a reapărut în urmă cu câţiva ani. Fostul primar Ilie Bolojan a fost cel care a cerut pregătirea unui proiect menit să aducă palatul cât mai aproape de starea sa iniţială şi, totodată, să-l transforme în obiectiv turistic. Pentru că un asemenea monument istoric merită să fie vizitat...

Turn refăcut 

Şantierul s-a deschis în septembrie 2019, iar de-atunci, în exterior, muncitorii firmei sătmărene Euras, care a câştigat licitaţia de execuţie la un preţ de 14,8 milioane lei (fără TVA), au finalizat în proporţie de 60% lucrările de reabilitare a faţadelor, au înlocuit tâmplăria pe faţada dinspre Piaţa Unirii şi au ajuns la jumătatea lucrărilor de refacere a acoperişului palatului. Cu acest prilej, meşterii au reconstruit şi lanternoul (foto) de pe aripa dinspre Piaţa Unirii, adică acel mic turn pe care Rimanóczy l-a prevăzut în acoperişul central şi care, între timp, a dispărut.

În interior, lucrările se desfăşoară exclusiv în zona care, după finalizare, va forma un traseu turistic. Mai precis, holul de la intrarea în Primărie, scara de onoare în trei rampe, coridorul principal de la primul etaj, cuprins între biroul primarului şi cel al viceprimarului, sala mare "Traian Moşoiu", sala mică "Rimler Károly", anticamera acesteia şi actualul birou al consilierilor primarilor, aflat lângă biroul edilului-şef. 

Cu aur pe pereţi

Până acum, în interior, s-a finalizat reabilitarea sălii "Traian Moşoiu", cu tot cu accesul la balcon, care de ani buni nu a mai fost deschis publicului, şi s-au refăcut toate tencuielile, precum şi decoraţiile parietale iniţiale. Toate ornamentele au fost reabilitate, iar la final au fost placate cu foiţă de aur, care conferă un aspect elegant impunătorului hol. De asemenea, a fost montat un lift de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

Săptămâna trecută, muncitorii lucrau la refacerea instalaţiilor termice şi au început renovarea biroului primarului. În hol, atât la parter, cât şi la etaj, se refac mozaicurile din pardoseală, iar scările şi balustrada, făcute din marmură, urmează să fie curăţate şi lustruite. În locul geamurilor mari din casa scării, vor fi montate vitralii, care vor conferi la rândul lor un aspect aparte. "Lucrările evoluează bine, în holul principal sunt finalizate în proporţie de 80%. Va fi un circuit turistic care va merita să fie parcurs", asigură primarul Florin Birta.

Aspect de Parlament 

Euras trebuie să finalizeze lucrările până în martie, iar apoi zona turistică va fi decorată cu piese de mobilier care vor invoca începutul secolului XX.

Cea mai spectaculoasă schimbare la faţă va fi în sala "Traian Moşoiu". Iniţial, sala dedicată întrunirilor consilierilor locali a fost amenajată ca un amfiteatru, pe modelul Parlamentului britanic, aspect la care s-a renunţat, în timp. Acum, scaunele consilierilor sunt dispuse în jurul unei mese ovale, aflate în centrul încăperii, dar vor fi aşezate pe şase rânduri, în arc de cerc, cu faţa spre un prezidiu (foto)

Deocamdată, Primăria nu a comandat mobilierul necesar, investiţia fiind preconizată pentru anul viitor. Tot atunci se va stabili cum şi când vor avea acces turiştii în locurile în care se iau deciziile pentru Oradea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON