URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2020, 08:09

Turism pe avarie: Primăria Nucet se dovedește incapabilă să exploateze eficient pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop

Turism pe avarie: Primăria Nucet se dovedește incapabilă să exploateze eficient pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop PAUZĂ. Administrarea pârtiei şi a instalaţiei telescaunului de la Piatra Grăitoare se dovedeşte o sarcină copleşitoare pentru Primăria Nucet, care preferă să plătească din banii contribuabililor facturile pentru utilităţi şi lefurile personalului, în loc s-o predea unei firme specializate. Potrivit primarului Adrian Tuduce, doar factura Electrica, în perioada de pauză a instalaţiei de teleschi, depăşeşte lunar 7.000 lei (Sursa foto: Tudose Alex photography)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amenajată în 2011 în celebrul program "Schi în România" al Elenei Udrea, printr-o investiţie de 23 milioane lei, pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop a adus în ultimii ani bătaie de cap, nu profit, edililor din Nucet, care o administrează.

Deşi staţiunea e plină de turişti atât vara, cât şi iarna, instalaţia mai mult stă oprită, iar oraşul a pierdut încasări serioase, ajungând să plătească din banii localnicilor utilităţile, reparaţiile şi salariile personalului de întreţinere.

De altfel, Primăria are o datorie de aproape 100.000 lei către o firmă care a făcut ultimele reparaţii, motiv pentru care a şi fost somată prin avocat să le plătească.

Reparaţii pe datorie

Societatea Variant M din Buşteni asigură din 2018 revizia şi mentenanţa instalaţiei de teleschi Piatra Grăitoare, fiind printre puţinele firme de profil din ţară şi reprezentant al producătorilor de piese de schimb pentru aceste aparate, italieni şi polonezi. În Vârtop, ultimele reparaţii le-a făcut în primăvara acestui an, spune patronul firmei, Mihail Dobre (foto).

"S-au făcut mai multe reparaţii şi revizii anul trecut. De fiecare dată, domnul primar mi-a spus să nu-i emit încă factură, că îi generez penalităţi, pentru că nu are bani. În martie am refuzat să mai aştept. S-au adunat peste 134.000 lei. I-am trimis factura, dar nu a înregistrat-o. În final, m-am dus eu în Bihor să reglez situaţia", a explicat Dobre BIHOREANULUI.

Primăria Nucet nu i-a achitat nimic nici măcar după ce, luna trecută, a fost somată prin avocat că, altminteri, litigiul va ajunge în faţa instanţei.

Cu de toate

Datoriile către firma prahoveană reprezintă, însă, doar una dintre numeroasele probleme pe care Primăria Nucet le are din cauza managementului defectuos al activităţii, rămase, culmea, principalul "motor" economic în fostul orăşel minier.

În decembrie 2018, de pildă, în plin sezon de schi cu zăpadă abundentă, Primăria a pierdut încasări de peste 45.000 lei/zi deoarece telescaunul a fost oprit din pricina condiţiilor meteo, în timp ce în apropiere, la Arieşeni, instalaţiile au funcţionat în aceleaşi condiţii. În iarna trecută, unicul tun de zăpadă nu a reuşit să producă omăt nici cât să se dea copiii măcar.

Că administrarea afacerii este dezastruoasă o arată şi faptul că firma prin care se derula, Servicii pentru Comunitate Nucet SRL, subordonată Primăriei, a trebuit restructurată în vara aceasta, iar angajaţii concediaţi. Pe de o parte din cauza pierderilor, pe de alta pentru că, tot din ignoranţa edililor, a ajuns să gestioneze, la grămadă, toate activităţile economice, inclusiv pe cele de apă-canalizare, riscând astfel să rămână fără licenţă de operare pe acest ultim sector, pentru care legea nu permite implicarea în alte domenii de activitate.

Se rezolvă

Deşi clar depăşiţi, edilii din Nucet nici nu şi-au pus problema să concesioneze activitatea unei firme private cu personal calificat, sistem mai rentabil decât cel public din simplul motiv că bugetarii, fie că îşi fac treaba, fie că nu, îşi încasează lefurile, pe când privatul nu şi-ar îngădui să aştepte două săptămâni până să remedieze o defecţiune.

Dimpotrivă, justificând decizia pe considerente economice, Consiliul Local a decis luna trecută să înfiinţeze încă o firmă, SC Universal Prestări Servicii Nucet Vârtop SRL, având ca obiect "Alte activităţi de întreţinere peisagistică", şi care, zice primarul Mircea Tuduce (foto), va relua activitatea în staţiune.  

Plimbare pe teleschi

Concret, susţine edilul, începând din 1 septembrie instalaţia de teleschi va fi repusă în funcţiune pentru ca turiştii să poată admira peisajele din zonă. "Sperăm să avem clienţi, iar până în iarnă vom fi pregătiţi şi pentru sezonul de schi", promite Tuduce, aflat în campanie electorală.

Cât despre datoria pentru mentenanţa şi revizia instalaţiei, primarul susţine că o va achita în întregime. De altfel, o parte din sumă a fost plătită, dar numai după ce problema a fost semnalată BIHOREANULUI. "Vom plăti şi restul până în noiembrie, când se încheie contractul", zice Tuduce. Adică după alegeri...

Dacă n-o va face, riscă să rateze începutul unui nou sezon de iarnă, întrucât în noiembrie expiră autorizaţia instalaţiei şi va necesita, deci, o nouă revizie. Primarul e convins, însă, că nu va mai avea nevoie de serviciile firmei din Buşteni întrucât şi-a angajat meşter propriu pe societatea Primăriei. Cât de bun, rămâne de văzut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
privatizati-o odata! macar contract de management, daca nu vreti sa vindeti pamantul..
si concentrati-va pe extinderea dotarilor urbanistice civilizate in statiune (apa, canal, management deseuri, parcari). Bani v-or veni din impozite pe turism, pe cabane, pe proprietate, activitati economice, etc si gaura in buget n-a mai fi (datorii). Si noi care tot visam si asteptam la extinderea cu faza 2 si prelungirea partiei conform planurilor initiale, poate ne trezim cu falimentul si instalatia dusa la fier-vechi in ritmul asta, in loc de noi tunuri de zapada, noi amenajari de panta si unghi samd..
Postat 03 Septembrie 2020, 20:36 de unu
marius
Partia aia e o gluma proasta. Acum vreo 2 ani tin minte ca m-am dus pana la Arieseni din Oradea, si cand am ajuns sa aflu ca nu mergea ratrack-ul. La o saptamana dupa, cand iar am vrut sa merg, aflu ca nu merge telescaunul. Apoi au deschis intr-un final partia dar nebatuta. Deci o gluma proasta
Postat 03 Septembrie 2020, 09:38 de marius_ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON