Tensiuni între Turcia şi Rusia, după ce aviaţia turcă a doborât marţi un avion militar care a încălcat spaţiul aerian al Turciei în apropiere de frontiera sa cu Siria.
Potrivit Agerpres, avionul doborât este un bombardier rusesc Suhoi Su-24 care participa la operaţiunile aeriene lansate de Rusia în sprijinul trupelor regimului de la Damasc, la nord de Latakia, în nord-vestul extrem al Siriei, în apropiere de frontiera turcă.
Autorităţile de la Ankara susţin că avionul rusesc a intrat în spaţiul aerian al Turciei şi că au fost emise mai multe avertismente, cel puţin 10 în 5 minute – după cum susţine presa.
În tot acest timp, Moscova dezminte categoric această variantă.
Cei doi piloţi care se aflau la bordul avionului de vânătoare doborât au reuşit să se catapulteze, pe teritoriul Siriei, însă, potrivit Mediafax, au fost împuşcaţi de insurgenţi. Un alt militar rus a murit în timpul unei operaţiuni pentru recuperarea celor doi.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că "Acest eveniment tragic va avea consecinţe serioase pentru relaţiile ruso-turce. Noi am considerat întotdeauna Turcia nu pur şi simplu un vecin apropiat, ci un stat prieten. Nu ştiu cine a avut nevoie de ceea ce s-a întâmplat astăzi, în mod singur nu noi", a spus Putin.
"În loc să stabilească un contact cu noi (cu Rusia), partea turcă s-a adresat partenerilor săi din NATO pentru a discuta această problemă". "Ca şi cum noi am doborât un avion turcesc, nu ei unul de-al nostru", şi-a exprimat Putin nemulţumirea. "Oare nu cumva ei (autorităţile turce) doresc să pună NATO în slujba grupării islamice Statul Islamic?", a punctat preşedintele rus, conform Agerpres.
Agerpres afirmă că evaluările oferite de statele NATO sunt conforme cu informaţiile potrivit cărora un avion militar rus a violat spaţiul aerian al Turciei, după cum a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, referitor la doborârea unui aparat militar rus de către forţele turce, în zona graniţei cu Siria, relatează DPA şi Reuters.
"Noi suntem solidari cu Turcia şi sprijinim integritatea teritorială a aliatului nostru din cadrul NATO", a subliniat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.
El a lansat un apel "la calm şi la detensionare" a situaţiei după doborârea unui avion militar rus care, potrivit Ankarei, violase spaţiul aerian al Turciei, şi a accentuat că inamicul comun (al NATO şi al Rusiei, n.r.) este gruparea jihadistă Statul Islamic, iar Moscova trebuie să se ghideze după acest principiu.
Stoltenberg a mai menţionat că majoritatea atacurilor efectuate până acum de forţele ruse în Siria au avut loc în zone unde gruparea Statul Islamic nu este prezentă.
Pe de altă parte, preşedintele SUA, Barack Obama, a precizat că Turcia are dreptul să îşi protejeze suveranitatea, pledând pentru dialog între Ankara şi Moscova, în scopul evitării "escaladării" crizei. "Administraţia Statelor Unite încă aşteaptă informaţii suplimentare despre incident", a afirmat Obama.
"Turcia, la fel ca oricare ţară, are dreptul să îşi apere teritoriul şi spaţiul aerian. Dar este important ca turcii şi ruşii să iniţieze dialogul pe tema acestui incident şi să ia măsuri pentru a descuraja orice escaladare a situaţiei", a subliniat preşedintele SUA, conform Mediafax.
Agerpres mai notează că doborârea avionului rus a avut loc în contextul în care Moscova şi statele occidentale şi-au apropiat poziţiile cu privire la conflictul sirian pentru a-şi consolida lupta împotriva grupării Statul Islamic, care controlează suprafeţe întinse în Irak şi Siria.
De la începutul intervenţiei militare ruse în Siria în sprijinul regimului preşedintelui Bashar al-Assad, la sfârşitul lunii septembrie, incidentele de frontieră s-au înmulţit între Ankara şi Moscova, notează Agerpres.
Pe 3 octombrie, avioane de vânătoare turce au interceptat un avion militar rus angajat în Siria, care încălcase spaţiul aerian al Turciei şi care a fost forţat să se întoarcă. Moscova a invocat atunci "condiţii meteo nefavorabile".
Armata turcă a doborât la 16 octombrie o dronă de fabricaţie rusă, care pătrunsese în spaţiul aerian al Turciei.
Tensiunile între cele două ţări au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localităţi turcofone în Siria. Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a protesta faţă de "consecinţele serioase" ale acestei operaţiuni, mai notează Agerpres.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.