URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2021, 19:15

Tulpina sud-africană de coronavirus, depistată în România

Tulpina sud-africană de coronavirus, depistată în România (Sursa foto: Profimedia Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat turc şi o femeie din Bucureşti sunt primele persoane care au fost diagnosticate cu tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2 în România.

Două cazuri de infecţie

Potrivit site-ului de ştiri Digi24.ro, Insititutul de Sănătate Publică a fost informat vineri de laboratorul MedLife că în România au fost depistate primele două cazuri de îmbolnăvire cu tulpina sud-africană, linia genetică B.1.351.

Prima persoană este o femeie din Bucureşti care "provine dintr-un focar familial cu trei cazuri de Covid-19 cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351", a transmis INSP, potrivit sursei citate.

Al doilea caz este un bărbat de cetăţenie turcă, asimptomatic, care s-a infectat în Piteşti, judeţul Argeş şi care a fost testat la cerere pentru că ar fi vrut să plece în Turcia. Acesta nu a avut un istoric de călătorie şi nici un contact cu caz confirmat.

Tulpina britanică, răspândită în România

Despre lotul de 93 de probe prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienţi infectaţi şi confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, specialiştii MedLife au mai spus că au fost depistate şi 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o pondere de 77% pe lotul analizat, adică o creştere alarmantă a numărului de cazuri cu tulpină britanică în România.

Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din Bucureşti (61 de pacienţi), din Constanţa  (4 pacienţi), din Dâmboviţa (2 pacienţi), din Prahova (1 pacient), din Ilfov (1 pacient), din Galaţi (1 pacient), din Cluj (1 pacient) şi din Teleorman (1 pacient).

Valul 3

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tulpina sud-africană este caracterizată de creşterea capacităţii de contagiere, la fel ca şi tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutaţii ale virsului, mai scrie Digi24.ro. Specialiştii au avertizat însă că noile tulpini ar putea deveni forma de virus dominantă în România în scurt timp. 

"Valul 3 în Europa e alimentat în special de tulpina britanica B117, dar un potenţial val 4 va fi alimentat de tulpina sud-africană B1351. Germania, în particular dar şi alte ţări din Europa (inclusiv România) riscă să vadă o curbă compusă din ambele tulpini, cum a avut Marea Britanie din tulpina "clasică" si cea britanică (val peste val)", a spus medicul şi cercetătorul Octavian Jurma, pentru Hotnews.ro.

Dacă în cazul tulpinei din Regatul Unit, vaccinurile disponibile acum în Uniunea Europeană sunt eficiente, în ceea ce priveşte tulpina sud-africană protecţia oferită de serurile anti-COVID-19 nu este una satisfăcătoare, mai notează Hotnews.ro. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON