URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Martie 2021, 19:15

Tulpina sud-africană de coronavirus, depistată în România

Tulpina sud-africană de coronavirus, depistată în România (Sursa foto: Profimedia Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat turc şi o femeie din Bucureşti sunt primele persoane care au fost diagnosticate cu tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2 în România.

Două cazuri de infecţie

Potrivit site-ului de ştiri Digi24.ro, Insititutul de Sănătate Publică a fost informat vineri de laboratorul MedLife că în România au fost depistate primele două cazuri de îmbolnăvire cu tulpina sud-africană, linia genetică B.1.351.

Prima persoană este o femeie din Bucureşti care "provine dintr-un focar familial cu trei cazuri de Covid-19 cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351", a transmis INSP, potrivit sursei citate.

Al doilea caz este un bărbat de cetăţenie turcă, asimptomatic, care s-a infectat în Piteşti, judeţul Argeş şi care a fost testat la cerere pentru că ar fi vrut să plece în Turcia. Acesta nu a avut un istoric de călătorie şi nici un contact cu caz confirmat.

Tulpina britanică, răspândită în România

Despre lotul de 93 de probe prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienţi infectaţi şi confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, specialiştii MedLife au mai spus că au fost depistate şi 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o pondere de 77% pe lotul analizat, adică o creştere alarmantă a numărului de cazuri cu tulpină britanică în România.

Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din Bucureşti (61 de pacienţi), din Constanţa  (4 pacienţi), din Dâmboviţa (2 pacienţi), din Prahova (1 pacient), din Ilfov (1 pacient), din Galaţi (1 pacient), din Cluj (1 pacient) şi din Teleorman (1 pacient).

Valul 3

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tulpina sud-africană este caracterizată de creşterea capacităţii de contagiere, la fel ca şi tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutaţii ale virsului, mai scrie Digi24.ro. Specialiştii au avertizat însă că noile tulpini ar putea deveni forma de virus dominantă în România în scurt timp. 

"Valul 3 în Europa e alimentat în special de tulpina britanica B117, dar un potenţial val 4 va fi alimentat de tulpina sud-africană B1351. Germania, în particular dar şi alte ţări din Europa (inclusiv România) riscă să vadă o curbă compusă din ambele tulpini, cum a avut Marea Britanie din tulpina "clasică" si cea britanică (val peste val)", a spus medicul şi cercetătorul Octavian Jurma, pentru Hotnews.ro.

Dacă în cazul tulpinei din Regatul Unit, vaccinurile disponibile acum în Uniunea Europeană sunt eficiente, în ceea ce priveşte tulpina sud-africană protecţia oferită de serurile anti-COVID-19 nu este una satisfăcătoare, mai notează Hotnews.ro. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON