Un bărbat turc şi o femeie din Bucureşti sunt primele persoane care au fost diagnosticate cu tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2 în România.
Două cazuri de infecţie
Potrivit site-ului de ştiri Digi24.ro, Insititutul de Sănătate Publică a fost informat vineri de laboratorul MedLife că în România au fost depistate primele două cazuri de îmbolnăvire cu tulpina sud-africană, linia genetică B.1.351.
Prima persoană este o femeie din Bucureşti care "provine dintr-un focar familial cu trei cazuri de Covid-19 cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351", a transmis INSP, potrivit sursei citate.
Al doilea caz este un bărbat de cetăţenie turcă, asimptomatic, care s-a infectat în Piteşti, judeţul Argeş şi care a fost testat la cerere pentru că ar fi vrut să plece în Turcia. Acesta nu a avut un istoric de călătorie şi nici un contact cu caz confirmat.
Tulpina britanică, răspândită în România
Despre lotul de 93 de probe prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienţi infectaţi şi confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, specialiştii MedLife au mai spus că au fost depistate şi 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o pondere de 77% pe lotul analizat, adică o creştere alarmantă a numărului de cazuri cu tulpină britanică în România.
Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din Bucureşti (61 de pacienţi), din Constanţa (4 pacienţi), din Dâmboviţa (2 pacienţi), din Prahova (1 pacient), din Ilfov (1 pacient), din Galaţi (1 pacient), din Cluj (1 pacient) şi din Teleorman (1 pacient).
Valul 3
Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tulpina sud-africană este caracterizată de creşterea capacităţii de contagiere, la fel ca şi tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutaţii ale virsului, mai scrie Digi24.ro. Specialiştii au avertizat însă că noile tulpini ar putea deveni forma de virus dominantă în România în scurt timp.
"Valul 3 în Europa e alimentat în special de tulpina britanica B117, dar un potenţial val 4 va fi alimentat de tulpina sud-africană B1351. Germania, în particular dar şi alte ţări din Europa (inclusiv România) riscă să vadă o curbă compusă din ambele tulpini, cum a avut Marea Britanie din tulpina "clasică" si cea britanică (val peste val)", a spus medicul şi cercetătorul Octavian Jurma, pentru Hotnews.ro.
Dacă în cazul tulpinei din Regatul Unit, vaccinurile disponibile acum în Uniunea Europeană sunt eficiente, în ceea ce priveşte tulpina sud-africană protecţia oferită de serurile anti-COVID-19 nu este una satisfăcătoare, mai notează Hotnews.ro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.