Doi bărbaţi din Bucureşti sunt primele persoane care au fost diagnosticate cu tulpina braziliană a virusului SARS-CoV-2 în România.
Apărut în Brazilia, depistat în România
Anunţul a fost făcut luni seara de Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, care a transmis că secvenţierea probelor a fost realizată de laboratorul Institutului Matei Balş din Bucureşti.
Prima persoană este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Capitală, simptomatic, fără istoric de călătorie şi fără contact cunoscut cu un caz confirmat de Covid-19. "Sursa (n.r. de îmbolnăvire) nu poate fi precizată", a precizat INSP, printr-un comunicat de presă, potrivit Digi24.ro.
Al doilea caz de infectare cu tulpina braziliană P.1. a SARS-CoV-2 este un bărbat de 57 de ani tot din Bucureşti. Comunicatul arată că acesta ar proveni dintr-un focar cu 3 cazuri de Covid, sursa posibilă fiind unul dintre colegii de la locul de muncă.
Noua tulpină de coronavirus raportată pentru prima dată în Brazilia, cunoscută sub denumirea P.1, este de până la 2,2 ori mai transmisibilă decât varianta iniţială a SARS-CoV-2, notează aceeaşi sursă. Tulpina braziliană a coronavirusului a fost depistată la trei zile după ce au fost confirmate şi primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană.
Site-ul de ştiri G4media.ro arată că până în prezent în România au fost depistate 272 de infectări cu tulpina britanică, aceasta devenind dominantă.
Valul trei
Medicul infecţionist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balş din Capitală a precizat într-un interviu pentru Libertatea.ro că din datele existente până în prezent despre mutaţiile coronaviusului se ştie că acestea nu sunt mai agresive, ci mai contagioase. "Aceste creşteri care s-au înregistrat în mod constant şi faptul că au apărut alte variante virale demonstrează destul de clar că vorbim de valul trei", a declarat medicul.
Acesta a mai spus că în această perioadă se vor înregistra mai multe cazuri de Covid, însă el crede că vor fi mai puţine cazuri severe spre deosebire de valul doi al pandemiei. "Din datele pe care le avem, date preliminare, nu există dovezi foarte clare că ar fi interferenţe importante cu variantele de vaccin existente pe piaţă sau cu terapiile existente pe piaţă", a mai adăugat Marinescu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.